Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1336
De la 07 Ianuarie 2003
123396210

Botoşani: Stăpânii Asociaţiei de proprietari nr. 13

  • Ioan Rotundu
  • 11 March 2014, 23:00

Petrea Vizitiu (foto 1), pensionar, a fost până în martie 2012 preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 13 din Botoşani, asociaţie situată în zona străzilor Prieteniei, Primăverii, B-dul Eminescu şi Liceul „Mihai Eminescu. Vizitiu, fost subofiţer SRI, susţine că a fost ales ca preşedinte al asociaţiei în anul 2008.
Problemele au apărut în momentul în care funcţia sa a fost râvnită de Vasile Bârzu (foto 2), fost mecanic de locomotivă, pensionar, cu locuinţa în cartier. Conform declaraţiilor lui Vizitiu, Bârzu s-a bucurat de sprijinul fostului viceprimar Florin Ghiorghiţă şi a unei funcţionare din Primăria Botoşani care coordonează activitatea asociaţiilor de proprietari, o anume Gabor, a organizat o adunare generală cu câţiva apropiaţi ai săi, a întocmit un proces verbal şi s-a instalat preşedinte.
Pentru că vechea conducere, în frunte cu Vizitiu nu era dispusă să părăsească sediul, Florin Ghiorghiţă, funcţionara Gabor şi şase poliţişti comunitari l-au evacuat pe Vizitiu şi echipa lui instalând-o pe cea a lui Vasile Bârzu. Bătălia pentru conducerea asociaţiei se dă pentru indemnizaţiile care se primesc lunar, pentru un pensionar o indemnizaţie de aproape o mie de lei fiind mană cerească.
Noul preşedinte Vasile Bârzu este acuzat că a instalat în asociaţie o teroare greu de înţeles iar cine dintre membrii asociaţiei îndrăzneşte să-l întrebe de modul în care se cheltuiesc banii este repede pus la punct prin violenţă. Vizitiu me-a prezentat o listră întreagă de membri care au luat bătaie de la Bâîrzu. Pe unii dintre ei chiar i-am filmat în timp ce-mi relatau cum au luat bătaie.
În noiembrie anul trecut, Vizitiu a iniţiat şi el o adunare generală şi susţine că a fost ales din nou preşedinte. Numai că este preşedinte de curte, pentru că în sediul asociaţiei are acces doar Bârzu. Am stat de vorbă şi cu Bârzu. Iniţial omul s-a arătat violent, cum îi este caracterul, dar s-a muiat văzând că nu mă las intimidat.
Bârzu susţine că Vizitiu şi gaşca lui au păgubit asociaţia cu vreo 200 milioane lei vechi, motiv pentru care a fost schimbat. Mai susţine Bârzu că Vizitiu este inculpat în mai multe dosare penale. În replică Vizitiu mi-a prezentat documente de la Parchet cum că a fost scos pozascos de sub urmărire penală pe motiv că faptele pentru care l-a reclamat Bârzu nu există.
Am încercat să discut şi cu funcţionara Gabor, cea care răspunde de coordonarea asociaţiilor de proprietari. Nu am găsit-o la birou. Dealtfel a fost pentru a treia oară când am căutat-o în timpul serviciului fără a o găsi. Un coleg al ei de birou mi-a spus că şi dacă o găseam nu puteam sta de vorbă cu ea pentru că primarul Ovidiu Portariuc le-a interzis să stea de vorbă cu presa.
Ce întâmplă la Asociaţia de proprietari nr. 13 din Botoşani nu este o situaţie singulară. Am mai comentat pe seama acestor asociaţii care au ajuns în stăpânirea unor pensionari, în majoritate foşti militari sau poliţişti, care fac legea pe banii membrilor asociaţi. Cei care s-au oploşit prin aceste asociaţii şi-au fixat indemnizaţii frumoase, de unde şi bătălia pentru a deţine astfel de funcţii.
Culmea este că cei care s-au instalat în conducerea asociaţiilor fac legea pe banii membrilor asociaţi fără ca acestora să le pese, fără să-i tragă la răspundere pentru banii pe care-i încasează. Mai mult, s-a ajuns ca un funcţionar din primnărie să facă ordine prin asociaţii, pun sau scot din conducere pe cine vor ei, şi toate acestea pe banii locatarilor. Lipsa de solidaritate a membrilor asociaţi, lipsa de interes faţă de banii pe care-i plătesc lunar cu titlu de cheltuieli comune, face ca nişte pensionari isteţi să-şi asume rolul de stăpân.
În Asociaţia de proprietari nr. 13 sunt peste 400 de apartamente cu ceva mai mnult de 700 de persoane. Toţi aceştia sunt pe post de slugă la Bîârzu, care dispune de banii lor după cum îi este vrerea Iar cine îndrăzneşte să-i ceară socoteală o încasează scurt şi fără drept de apel.
În momentul de faţă în asociaţiile de proprietari este un haos de nedescris. Legislaţia nu mai corespunde iar profitorii, aproape toţi pensionari, îşi fac de cap. Parlamentarii noştri ar fi trebuit să iniţieze modificarea legislaţiei dar ei au alte preocupări menite să le rotunjească veniturile sau să-şi aciueze neamurile în posturi călduţe.
Reportajul filmat la Lumea lu’ Rotundu va fi difuzat pe Tele’M sâmbătă, 15 martie a.c.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Borş de urzici
Bancul zilei: Insistenţă
Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile şi conturile lui Mircea şi Vlad Cosma
Aviz negativ la cererea DNA de începere a urmăririi penale pentru Daniel Chiţoiu
În coordonare cu Rusia, Ungaria organizează marşuri ale extremiştilor unguri
Victor Ponta finanţează practic prin UDMR protestele extremiste
UE va impune sancţiuni împotriva Rusiei începând de luni
Laszlo Tokes: Secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea
Comisia Europeană stabileşte nou un sistem de sancţiuni pentru ţările care încalcă statul de drept
Guvernul României, dat ca exemplu negativ
Victor Ponta s-a întâlnit astăzi cu miliardarul George Soros
Botoșaniul se implică și anul acesta în competiția pentru capitala Earth Hour
Botoșănenii vor putea trimite sesizările online pe adresa primăriei
Eugen Țurcanu scapă din nou de muștruluiala financiară
Filarmonica Botoşani riscă să rămână fără pian
Forţa Civică Botoşani: Comunicat de presă
Expoziţie fotografică la Muzeul judeţean Botoşani
Fântâna de mare adâncime din Flămânzi, cu apă fără nitraţi, s-a construit
* dar …în altă comună!!!
Pamfletarilor
Ponta, marele narator
Simona Halep va urca de săptămâna viitoare pe locul 5 sau 6 WTA
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog