Ieri, Guvernul Ponta, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată a decis ca poliţiştii comunitară să primească zilnic o masă sau banii corespunzători. Banii nu se alocă de la bugetul statului ci se vor aloca de la bugetul local al primăriei. În raport de sumele alocate se va stabili şi costul mesei zilnice.
Decizia pentru adoptarea unei asemenea măsuri a fost împrumutată de la Primăria Ploieşti, care acordă poliţItilor locali pentru masa zilnică suma de 24 de lei. Practic, poliţiştii primau banii sub forma unei sume lunare adăugată la salariul de angajare. Nu ştiu ce-o fi găsit bun în această practică a Primăriei Ploieşti premierul Victor Ponta de a considerat generalizarea ei la nivel de ţară, dar ştiu că de acum înainte o sumă importantă din bugetul local se va scurge în buzunarele poliţiştilor comunitari.
Pregătirea profesională a poliţiştilor comunitari, cel puţin la nivel de Botoşani, este la pragul de jos. Simplul fapt că şi-au cumpărat câte o diplomă de studii la nivel de liceu sau facultate nu înseamnă că au acumulat şi cunoştinţele care să le justifice posesia diplomei.
Apoi, la nivel de Botoşani activitatea poliţiştilor comunitari este aproape inexistentă. Nu-i mai vedem pe stradă ziua, darămite pe timp de noapte. Efectiv, noi nu beneficiem cu mai nimic de pe urma activităţii lor. În schimb, pentru cele vreo două sute, sau câţi ori fi, se cheltui lunar din bugetul local peste 600 mii lei, la nivel de an 7,2 milioane lei. Cu aceşti bani s-ar putea realiza mult mai multe şi mai benefice activităţi în administrarea oraşului.
Iată că de ieri li se mai asigură şi o masă pe zi. Dacă se va aloca suma de 20 lei/zi/poliţist, atunci se vor mai cheltui lunar o altă 100 de mii de lei, 1.2 milioane lei pe an. În fond, măsura luată de guvernul Ponta este una pur electorală. La nivel de ţară sunt vreo 16.500 de poliţişti comunitari. Un număr important de voturi dar şi de propagandişti de partid ai primarului în scaun.
Tot ieri, au fost voci, inclusiv din Parlamentul României, care s-au opus acestei măsuri şi chiar au cerut desfiinţarea Poliţiei comunitare pe motiv că în afară de a fi consideraţi Pristanda ai primarilor n-au altă justificare a existenţei lor.
De la începutul acestui an Guvernul Ponta pare să fi început pregătirile pentru alegerile locale de la anul. Aproape că nu-i şedinţă de Guvern să nu se mai aprobe o măsură socială finanţată de la bugetul naţional sau local. În schimb numai că nu vrea să accepte majorarea alocaţiei pentru copii, Nu vrea o astfel de măsură pentru că de ea ar beneficia şi copii celor care nu votează cu PSD. Aşa că preferă pomeni electorale pe motiv de protecţie socială sau măsuri reperatorii la segmente de potenţiali votanţi ai PSD.
Aşa se explică că în urma controalelor Curţii de Conturi s-a constatat utilizarea de bani guvernamentali fără a se cunoaşte destinaţia lor, adică s-au cheltuit în mod netransparent.
Obişnuiesc politicienii să invoce un articol din Constituţie cum că în faţa legii toţi suntem egali. Da, dar angajaţii la stat sunt mai neegali cu cei care muncesc în sistemul privat. Dacă bugetarii primesc fel de fel de facilităţi financiare, cei care muncesc în mediul privat au doar dreptul nsă plătească impozite şi taxe. Mi s-ar putea spune că bugetarii sunt în serviciul public. Corect, dar cei care muncesc în sistemul privat asigură realizarea Produsului Intern Brut (PIB) şi alimentează bugetul ţării prin plata de impozite şi taxe. Iar dacă sunt egali în faţa legii, atunci să primească şi ei facilităţi financiare de la buget. Nu unii să muncească iar alţii să beneficieze de pe urma muncii lor.
Dau doar două exemple. Bugetarii au din acest an dreptul la tichet de concediu plătit care valorează spre 1000 lei. Cei din sistemul privat n-au acest drept. Bugetarii au tichete de masă plătite de instituţie, cei din sistemul privat primesc aceste tichete numai dacă patronul are resurse financiare.
Şi se mai ridică o problemă de ordin profesional şi de competenţă. De ce sunt puşi poliţiştii comunitari pe aceeaşi treaptă cu poliţiştii din sistemul de stat. Primii n-au nici un risc al meseriei. Ultimii îşi pot pierde viaţa în lupta cu infractorii. Poliţiştii comunitari, dacă dau de un conflict stradal, dispar imediat. Poliţiştii de stat, jandarmii intervin ori de câte ori este nevoie.
Cred că o judecată corectă a consilierilor locali ar trebui să se soldeze cu refuzul de a se mai aloca bani de la bugetul local şi pentru masa zilnică. Dacă nu le convine, să plece din sistem. Dar nu va pleca niciunul. Unde vor mai găsit ei un loc de muncă să fii plătit fără să faci nimic?