Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4898
De la 07 Ianuarie 2003
111180226

Răzbunări mafiote sancţionate neiertător de către judecători

  • 11 September 2006, 23:00

Povestea de faţă, sută la sută adevărată, parcă-i desprinsă dintr-un film cu mafioţi, neiertători şi răzbunători prin cruzimi de neimaginat. Câte ceva am mai scris noi din cele întâmplate, dar fără a avea imaginea întregului, aşa cum o avem acum. Consumcoop Leorda, unitate afiliată la Federalcoop Botoşani, l-a avut într-o perioadă preşedinte pe Ion Săvinescu, un rebel faţă de mâna forte şi dictatorială cu care preşedintele Federalcoop Botoşani, Constantin Amironesei, şi-a propus să conducă, de la nivel de judeţ, cooperaţia de consum. Pentru că opoziţia făţişă a lui Săvinescu putea să devină un exemplu de nesupunere şi pentru alţi preşedinţi de cooperative din judeţ, Amironesei a decis să-l mazilească din funcţie.
Iar pentru că Săvineascu convieţuia în concubinaj cu gestionara Doina Ştefan, mâna răzbunătoare a lui Amironesei s-a întins şi asupra acesteia. Un inventar făcut în mod sumar s-a soldat cu o lipsă în gestiune ce ulterior s-a dovedit că nu era lipsă. N-are a face adevărul ulterior, important a fost că, pe moment, s-a găsit motivul îndepărtării sale din funcţie. Ca cei loviţi să nu se mai poată ridica, adică Săvinescu şi concubina sa Ştefan, preşedintele Amironesei şi-a asmuţit asupra lor amicii poliţişti. Inspectorul de poliţie Lefter s-a ocupat de intimidarea lui Săvinescu, prin a-l chema la a da fel de fel de declaraţii cu privire la fapte penale apărute peste noapte. Lui Lefter i s-a alăturat şi comisarul Ion Siminiceanu, de la cercetări penale, care a încercat să-l audieze pe Săvinescu chiar pe patul spitalului. După ce presiunile sale au apărut în Jurnalul, nu l-a mai audiat nici în ziua de azi.
Cât priveşte pe inspectorul Lefter, la reclamaţiile repetate ale lui Săvinescu şi a altora abuzaţi de el, a fost trimis la pensie. Nu înainte de a-l vizita pe Săvinescu la domiciliu şi a-l ruga să nu depună plângere penală împotriva sa. Săvinescu l-a iertat, deşi reciproca, dacă Lefter rămânea în activitate, n-ar fi fost valabilă. În ce-o priveşte pe Ştefan Doina, şicanele celor din conducerea Consumcoop Leorda şi apoi Mihai Eminescu, cu care cooperativa Leorda a fuzionat, s-au ţinut lanţ. Abuziv, Ştefan este trecută de la angajare cu norma întreagă la jumătate de normă şi apoi dată afară. Se judecă la Tribunalul Botoşani (Dosar nr. 5110/C/2004) unde, experimentatul judecător Constantin Talancă a mirosit tărăşenia celor din conducerea Consumcoop şi-i obligă pe aceştia la plata către Ştefan a unor drepturi băneşti în sumă de câteva pozacâteva zeci de milioane de lei.
Deşi ştiau că n-au dreptate, cei de la Consumcoop Mihai Eminescu şi Federalcoop declară recurs la Curtea de Apel Suceava (Dosar nr. 1123/CM/2005 – Decizia nr. 24/24 ianuarie 2006). Pierd procesul şi sunt obligaţi, irevocabil, la plata către Ştefan a sumei de 96 milioane lei. Nici măcar în al 12-lea ceas nu recunosc că sunt învinşi şi trebuie să plătească. Ştefan apelează la executorul judecătoresc Dinu Secrieru, care execută fără scrupule Consumcoopul Mihai Eminescu, adăugând la cele 96 milioane de lei altele 14 cu titlu de cheltuieli executare, başca alte zece milioane costul expertizei financiare de actualizare a sumei de plată de către Consumcoop către Ştefan.
Dintr-un foc, moftul celor de la Consumcoop şi Federalcoop a costat unitatea suma de 120 milioane lei, la care se adaugă încă vreo 50 milioane, obligaţii către buget născute pentru perioada cu cât instanţa de judecată a stabilit că Ştefan are vechime în muncă cu o normă întreagă şi nu jumătate, cum a poftit conducerea cooperativei. Pentru că între timp Ştefan Doina născuse un copil, conducerea Consumcoop Eminescu trebuia să-i depusă dosarul la Direcţia Muncii pentru a beneficia de drepturile financiare maternale. N-au făcut-o, tot din rea credinţă.
Un alt proces este pe cale de a fi câştigat de Ştefan. Cel prin care solicită drepturile maternale de care a fost lipsită din vina conducerii, totul însumat la 51.800.000 lei. Consumcoop a solicitat instanţei de judecată termen pentru data de 18.09.2006, ca să achite suma către Ştefan, evitând plata unor cheltuieli suplimentare care s-ar adăuga prin continuarea procesului. Deocamdată n-a plătit nici un leu. O vor face probabil tot prin executorul judecătoresc, cu suportarea cheltuielilor de rigoare.
Şi ca un corolar la întreaga poveste, pe rolul instanţei de judecată se mai află un proces intentat de Ştefan Consumcoopului Eminescu. Este vorba de plata alocaţiei de stat pentru copil, plată tergiversată de conducerea cooperativei din varii motive, suma în dispută fiind în cuantum de 32 milioane lei. Însumând toate aceste sume revendicate, trecem de sfertul miliardului de lei. Bani care au ieşti şi vor ieşi din visteria cooperativei din vina şefilor acesteia. Din păcate, fiind vorba de patrimoniul cooperaţiei de consum, legea este atât de prost concepută, că vinovaţii nu vor răspunde niciodată în faţa legii pentru faptele lor abuzive. Lucru bine ştiut de preşedintele Amironesei şi ai săi susţinători, ca să nu le spun linguşitori. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

„Şi sănătatea lor contează”
Săptămâna prevenirii criminalităţii
Numele autorului accidentului mortal trecut sub tăcere
„A doua şansă pentru învăţământul primar” nu va fi nici în acest an
Peste 270 de locuri pentru cursuri gratuite de calificare
Planuri pentru voluntarii de Mediu
Întâlnire cu soluţii pentru cea mai spinoasă problemă a judeţului
Ziua stratului de ozon marcată la Botoşani
Cifra de afaceri este în scădere
Realizările din comerţul exterior sunt în scădere
Autorităţile locale neglijente au fost arse la buzunare
Prefectul vrea sistem de încălzire centralizat în toate oraşele judeţului
Conţac cere primarilor de partid să întocmească proiecte
Liberalul Capotă incită la nesupunere faţă de CJ
Sume de echilibrare neaşteptat de mari pentru bugetele locale
Febra dosariadei capătă contur în PSD
Comentariu la comentarii (CLX)
(Ioan Rotundu)
Ardei umpluţi cu carne
Horoscop
Confuzie nepermisă
Locul unde poţi mânca şi dormi ca la mama acasă
Dreptul la propria imagine sau încurajarea infractorului?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă