Toţi cei intervievaţi, de la părintele Dumitru Butnariuc l(Foto 1) a preşedinţii de asociaţii de proprietari, de la conducerea societăţii Urban Serv la cea a Primăriei Botoşani sunt de acord că locul de depozitare a gunoiului este situat pe terenul bisericii şi că este o dovadă a lipsei de civilizaţie şi respect pentru credincioşii din parohie şi imaginea oraşului.
Cât am filmat la locul de depozitare a gunoiului au fost două persoane care au acceptat să stea în faţa camerei şi să condamne lipsa de intervenţie a conducerii Primăriei în a muta locaţia de depozitare a gunoiului. Gheorghe Nechifor crede că vinovaţi sunt cei din Primărie iar Constantin Irimia îi găseşte vinovaţi pe primarii care au condus oraşul şi care una au promis şi alta au făcut. La Asociaţia nr. 30 nu l-am găsit pe contabilul Nechifor Marusceac despre care mi s-a spus că deserveşte mai multe asociaţii şi că poate fi găsit mai greu. La Asociaţia nr. 33

La societatea Urban Serv l-am căutat pe fostul director general Gheorghe Pricopie (foto 2), pentru că acest caz vine din perioada cât s-a aflat în fruntea acestei societăţi. Pricopie, acum consilierul noului director Simion Drelciuc, a fost foarte clar în explicaţii. El ne-a spus că locurile de depozitare a gunoaielor sunt stabilite de Primăria Botoşani prin sectorul urbanism iar societatea Urban Serv abia după desemnarea lor intervine cu amenajările care se impun.
La Primăria Botoşani de sectorul urbanism răspunde viceprimarul Cătălina Lupaşcu, aflată în funcţie de nici două săptămâni. Lupaşcu era în concediu medical, aşa că l-am căutat pe fostul viceprimar Viorel Iliuţă (foto 3).
Iliuţă cunoştea problema în detaliu şi ne-a spus că rezolvarea ei se poate face în două variante. Prima variantă ar fi ca printr-o şedinţă a Consiliului Local Municipal să se hotărască retragerea din proprietatea bisericii a suprafeţei de depozitare a gunoiului şi să se planteze o perdea verde între acest spaţiu şi biserică. Această variantă nu este posibilă pentru că zidul de delimitare a depozitării gunoiului este sub

Varianta a doua ar fi ca cei de la urbanism să se înţeleagă cu preşedinţii de asociaţii şi locatarii şi să fie amenajate alte locuri de depozitare a gunoiului. Aceasta ar fi singura soluţie viabilă. Toţi locatarii din cartier condamnă depozitarea gunoiului sub zidul bisericii dar când vine vorba de a se amenaja alte locuri în cartier, nimeni nu vrea ca acel loc să fie lângă blocul său. Curată ipocrizie creştinească!
Singura speranţă a părintelui paroh Dumitru Butnariuc rămâne actualul primar Ovidiu Portariuc. Dacă primarul va pune piciorul în prag şi va deveni ferm în a stabili noile locuri de depozitare a gunoiului atunci biserica va fi salvată de duhoarea pe care cei veniţi la slujbă trebuie s-o suporte alături de mirosul de tămâie. Îndată biserica va trebui sfinţită. Cu ce curaj va participa primarul Portariuc la slujba de sfinţire şi va ocupa locul de onoare pe scena ce se va amenaja la nici un metru de depozitarea gunoaielor?
Au trecut deja nouă ani de când părintele se luptă cu administraţia din Primăria Botoşani ca să fie rezolvată problema. Câţi nai vor trebui să mai treacă?
Ioan Rotundu