Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4724
De la 07 Ianuarie 2003
113097532

Operatori economici prinşi pe picior greşit

  • 12 April 2007, 23:00

În toată perioada dinaintea sărbătorilor pascale inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Botoşani au efectuat controale la toate produsele specifice de Paşti. La majoritatea produselor, lipsa unor elemente de informare i-a determinat pe inspectorii oficiului botoşănean să aplice amenzi. Au fost verificaţi 50 de operatori economici. La 32 dintre ei inspectorii au constatat abateri ce a dus la aplicarea a 14 amenzi contravenţionale şi 18 avertismente. Valoarea totală a amenzilor ridicându-se la suma de 158 milioane lei vechi. „Controlul a vizat carnea preambalată şi produse din carne, ouă de consum, vopsea de ouă, produse de patiserie, peşte şi produse din peşte preambalat şi vin”, a precizat directorul OJPC, Dumitru Monacu.
La carne şi produse din carne inspectorii botoşăneni au oprit temporar de la comercializare o cantitate de 63 kilograme. La acest capitol au aplicat trei amenzi contravenţionale şi trei avertismente. Au fost depistate societăţi, precum AF Gherase Maria, SC Pita SRL, SC Cosarom, care nu aveau afişat preţul pe unitate de măsură. În acelaşi timp, la o serie din produsele controlate nu era vizibilă data de valabilitate. Drept urmare, inspectorii OJPC Botoşani au aplicat alte trei sancţiuni în valoare de 61.000 lei. Deşi nu au depistat ouă care să fie stricate, inspectorii au identificat 400 de ouă care nu aveau lizibilă data durabilităţii minime. La societăţi precum SC Olirom Star SRL Botoşani, SC Cordial Com SRL Albeşti, nu erau afişate preţurile la aceste produse. În acest context s-au aplicat doar cinci avertismente şi s-a dispus remedierea abaterii.
Probleme au fost identificate şi la vopseaua de ouă, tot din punctul de vedere al informării corecte a consumatorilor. Astfel, la societăţile TomTur SRL şi Boroleanu Manoleasa SRL nu erau afişate preţurile sau termenele de valabilitate nu erau vizibile. În cazul societăţii SC Ştefania SRL Botoşani 50 de pacheţele de vopsea de ouă în valoare de 195 lei aveau aplicate semne specifice produselor periculoase inscripţionate pe ambalaj. Drept urmare inspectorii pentru protecţia consumatorului au oprit de la comercializare pachetele respective. De asemenea au fost confiscate de pe piaţă 250 de pacheţele de vopsea pentru ouă, în valoare totală de 1.250 lei şi s-au aplicat cinci avertismente şi două amenzi de 200 lei.
Şi la produsele de patiserie informarea completă a consumatorilor a lăsat de dorit. Astfel, la o cantitate de 250 de produse de patiserie elementele de informare erau incomplete, iar la 20 de kilograme nu erau afişate preţurile la vânzare. „S-au aplicat patru amenzi contravenţionale în valoare de 33 milioane şi 2 avertismente”, a precizat directorul OJPC. La peşte şi produse din peşte preambalate elementele de informare au fost cele care au determinat inspectorii să aplice sancţiuni, respectiv două amenzi în valoare de 60 milioane. Totodată, din totalul de 320 litri de vin verificaţi, 64 de litri prezentau abateri de la legislaţie. Inspectorii OJPC au depistat patru litri de vin cu termen de valabilitate depăşit. „Nu orice vin poate fi expirat. Dacă are concentraţia alcoolică peste 12 grade, atunci vinul nu mai are nevoie de termen de valabilitate pentru că el rezistă în timp”, a precizat Dumitru Monacu. Până la remedierea deficienţelor a fost oprită de la comercializare o cantitate de 60 litri de vin , fiind aplicate amenzi în valoare de 300 lei. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comunicat de presă
Sprijin financiar pentru bisericile din Botoşani
Reabilitarea clădirii Teatrului „Mihai Eminescu” necesită bani din bugetul local
Căminul Indagro intră în reabilitare
Spectacol gratuit pentru botoşăneni
Se pregăteşte premiera unui spectacol inedit
Viceprimarul Eram vrea să îşi consolideze poziţia în partid
Termica îşi caută directori
Grupuri de iniţiativă în cinci comune din judeţ
Eveniment editorial, de excepţie, la Casa Armatei
Deţinut dat în urmărire
Încadrări în muncă după cursurile de formare
Învăţătorii fac două ore de muncă patriotică
Nitraţii în atenţia APM
Scandalagiu cercetat de poliţişti
Peste 1.000 pachete de ţigări confiscate
Termica - un autoturism cu mai multe volane
Ioan Rotundu
Secretul bauturilor bune
Maxime şi cugetări ale autorilor englezi
Bucătar de război
Horoscop
Noi oportunităţi
Comentariu la comentarii (LXXIV)
(Ioan Rotundu)
Un nou spectacol de teatru
Trocurile politice de la Bucureşti şi iredentismul unguresc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă