Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11319
De la 07 Ianuarie 2003
122871386

Coţcărie juridică la Parchetul Săveni

  • 12 April 2009, 23:00

În ultima perioadă, mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi din partea Asociaţiei Magistraţilor din România au clamat faptul că mass media, prin ceea ce scrie, vorbeşte sau difuzează ca imagini îi discreditează pe magistraţi şi afectează grav şi pe nedrept imaginea Justiţiei române. Aceste voci vor ca nici un cetăţean român, nici un jurnalist, să nu mai aibă opinii vizavi de activitatea magistraţilor şi să accepte orice soluţie dată de aceştia, dreaptă sau nedreaptă.
Suntem la un pas de a fi obligaţi apriori să acceptăm orice soluţie juridică, iar Justiţia, ca instituţie a statului, să se situeze deasupra legii şi a cetăţeanului, să devin stat în stat. O astfel de concepţie, total antidemocratică, nu poate izvorî decât din mintea unor magistraţi îmbătrâniţi în robe, mucegăiţi profesional în cutumele dreptului comunist. Nu putem accepta o astfel de dictatură a Dreptului, numai ca magistraţii să-şi facă de cap sub masca inamovibilităţii.
Este dreptul nostru, de cetăţeni liberi în gândire şi exprimarea publică a propriilor opinii despre instituţiile statului şi reprezentanţii acestora. Magistraţii să-şi facă corect datoria şi, atunci, se vor bucura de respectul întregii societăţi. Până atunci, vom continua să evidenţiem abuzurile şi incompetenţa profesională a acestora. Iată un caz de vădită nedreptate, consumat recent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni.

Falsul
Silvia Bereşteanu, cu domiciliul în satul Podriga, comuna Drăguşeni, împreună cu Emilia Ştefan, Ioan Iacobuţă şi Viorel Iacobuţă moştenesc bunurile rămase după decesul lui Ion Natu, printre care un apartament în municipiul Roman şi unul în Botoşani. Toţi aceşti moştenitori, pentru a economisi timp, ajung la înţelegerea să-l împuternicească pe Constantin Barbacaru, fiul moştenitoarei Emilia Ştefan, ca în numele lor să vândă cele două apartamente. În acest sens, la Biroul Notarului Public Luminiţa Năstase din Roman, judeţul Neamţ, în ziua de 9 mai 2005 se autentifică procura specială prin care Constantin Barbacaru poate întocmi formele legale de vânzare a celor două apartamente. Numai că lăcomia strică omenia. Barbacaru a simţit că-i rost să se căpătuiască, fraierindu-i pe moştenitori.
La data de 12 mai 2005, încheie cu soţii Dragoş şi Beatrice Vizitiu un contract de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare a apartamentului din Botoşani, str. Octav Băncilă Bl. R10, pentru suma de 52.000 lei, primind un avans de 18.800 lei. Contractul promisiune se încheie la Notariatul Public „Cornelia Agachi – Stelian Agachi” din Botoşani. Nu ştiu ce forţe, pozitive sau malefice îi apără pe aceşti soţi notari, dar m-am săturat să tot scriu de fel de fel de acte încheiate cu încălcarea legii, fără să aud că au răspuns pentru vreo faptă comisă.
Tot în ziua 12 mai 2005, ziua încasării avansului de la soţii Vizitiu, Barbacaru întocmeşte în fals o declaraţie cum că Silvia Bereşteanu şi fraţii Ioan şi Viorel Iacobuţă au primit câte 15.000 lei fiecare, sume cuvenite din preţul de vânzare al apartamentului. Silvia Bereşteanu aude că Barbacaru ar avea acte cum că le-a achita partea cuvenită din preţul apartamentului. Intră la bănuială şi, în 30 iunie n2005, revocă în mod expres procura autentificată sub nr. 1299/9 mai 2005 la notariatul din Roman. Constantin Barbacaru ia cunoştinţă la 6 iulie 2005 că i-a fost revocată procura şi că nu mai poate semna contractul de vânzare al apartamentului din Botoşani către soţii Vizitiu.
Cu toate acestea, în 27 septembrie 2005, încheie contractul de vânzare-cumpărare cu soţii Viziteu, declarând în faţa notarului, în fals, că este mandatarul numiţilor Emilia Ştefan, Silvia Bereşteanu, Viorel Iacobuţă şi Ioan Iacobuţă.
Aflând de noua tărăşenie a lui Barbacaru, Silvia Bereşteanu introduce la Judecătoria Botoşani o acţiune (dosar 601/2006) prin care solicită constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare încheiat de Barbacaru cu soţii Viziteu.
În urma acestui proces a ieşit la iveală că declaraţiile din 12 mai 2005, care atestau faptul că moştenitorii au primit câte 15.000 lei fiecare sunt false, iar falsificatorul este Valerica soţia lui Barbacaru. Falsul a fost confirmat de către expertiza grafologică şi contraexpertiza solicitată chiar de Barbacaru. S-a mai stabilit în urma acestui proces că moştenitorii n-au primit suma de 15.000 lei fiecare, ci câte 2.500 lei şi 700 euro, cotă parte din vânzarea celor două apartamente.
Instanţa respinge acţiunea Silviei Bereşteanu de anulare a contractului de vânzare către soţii Viziteu, apreciind buna credinţă a cumpărătorilor. Nu se pronunţă şi asupra sumelor de bani primite de moştenitori.

Dovada
Silvia Bereşteanu nu se lasă păgubaşă şi depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni. Aşa ia naştere Dosarul nr. 470/P/2006. Parchetul înaintează dosarul, spre cercetări, la Poliţia Săveni. De dosar se ocupă subinspectorul Cătălin-Eduard Ilaşcu. Pot spune că acest subinspector este perceput ca un anchetator corect şi care nu lasă lucrurile la voia întâmplării. Cercetările încep la 24 noiembrie 2006 şi sunt finalizate în 16 mai 2008, când subinspectorul întocmeşte Referatul de terminare a urmăririi penale. Cercetările stabilesc că soţii Barbacaru se fac vinovaţi de comiterea mai multor infracţiuni, pentru care se cere trimiterea lor în judecată.

Încadrarea penală
Prin referatul înaintat Parchetului Săveni, subinspectorul propune punerea în mişcare a acţiunii penale pentru Constantin Barnacaru, pentru infracţiunile de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii. De asemenea, propune întocmirea rechizitorului şi sesizarea instanţei competente să soluţioneze cauza privind pe învinuita Valerica Barbacaru, pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Dosarul ajunge la Parchetul Săveni şi este repartizat procurorului Raluca Popa – Stâncescu.

Umanism sau incompetenţă
Expeditiv, procurorul îşi încheie cercetările în 28 iulie 2008, când emite Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ. Curios, dar procurorul ajunge la cu totul alte concluzii decât ofiţerul de poliţie de la cercetări penale. Astfel, pe motiv că învinuiţii Valerica şi Constantin Barbacaru sunt la prima abatere, iar infracţiunile comise „au adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de legea penală, neprezentând gradul de pericol social al unei infracţiuni” procurorul consideră să-i ierte pe soţii Barbacaru de infracţiunile de fals în declaraţii, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aplicând o sancţiune cu caracter administrativ.
Constantin Barbacaru este iertat şi de infracţiunea de înşelăciune, considerând că prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare către soţii Viziteu, chiar dacă nu mai avea drept de procură, nu a adus cumpărătorului nici un fel de prejudiciu.
Aşa este, cumpărătorul n-a fost păgubit, dar au rămas cu paguba moştenitorii, care nu şi-au primit integral cota parte cuvenită din vânzarea celor două apartamente. Ori acest aspect n-a intrat în vederile procurorului şi nu le-a sancţionat potrivit legii penale. În final, Constantin Barbacaru primeşte o amendă administrativă de 1000 lei iar soţia sa, Valerica, o amendă de 700 lei. E greu de spus dacă în cazul de faţă avem de-a face cu o dovadă de umanism sau una de crasă incompetenţă profesională, ca să nu spun că are şi iz de corupţie.

Thetis sau Nemesis
Nemulţumită de soluţia dată de procuror, Silvia Bereşteanu depune plângere împotriva Ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală. Plângerea, conform competenţelor, este soluţionată de către Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni. Prin ordonanţa din 22 septembrie 2008, plângerea Siviei Bereşteanu este respinsă, fiind menţinută soluţia procurorului care a instrumentat dosarul.
La Parchetul Săveni, zeiţa Justiţiei, Thetis s-a dovedit a fi bine legată la ochi, neputând să vadă că în dosar ofiţerul de poliţie de la cercetări penale a adunat o serie de probe care pun clar în evidenţă vinovăţia soţilor Barbacaru. În mitologia greacă mai există şi zeiţa Nemesis, considerată responsabilă cu păstrarea ordinii şi echilibrului în univers, sub aspect moral, prin cântărirea fericirii şi nenorocirii umane. Poate că, la Judecătoria unde s-a atacat ordonanţa Parchetului, zeiţa Nemesis va îndrepta balanţa, restabilind echilibrul în universul uman al dreptăţii. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

O anonimă la vicepreşedinţia CJ
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor LIX
(Ioan Rotundu)
Elena Udrea lansează un nou trend
Icoana lui Voronin
Apel disperat de la Chişinău
Între febra pregătirilor pentru Paşte şi fierbinţeala celor ce mor de grija altora
Horoscop
O strategie neinspirată
Friptură de porc la cuptor în stil vânătoresc
Puteţi câştiga un ban suplimentar
Românul şi bomboana de pe colivă
Comasarea unităţilor de învăţământ special dorohoian se va decide în luna mai
Umbra rusofonului Bordeianu continuă să tulbure liniştea lui „Eminescu”
de patru ani, într-un mod dubios, un proces trenează inexplicabil
Criza afectează confecţiile şi construcţiile
Muzeul Judeţean se alătură manifestărilor prilejuite de Zilele Oraşului Botoşani
Peremiştii au depăşit planul la semnături pentru „Războinicul Luminii”
Tradiţii din Pakistan la Muzeul Judeţean
Tratamentul de fertilitate subvenţionat 50% din preţ
Jucării magnetice cu grad ridicat de periculozitate
Rezervele cu plată n-adună banii speraţi
Sângele care salvează vieţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog