Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12978
De la 07 Ianuarie 2003
120837444

Academicianul Leon Dănăilă, dărăbănean de origine, a primit titlul de Doctor Honoris Causa

  • 12 April 2011, 23:00

Ieri, într-un cadru festiv, comunitatea academică suceveană a acordat titlul Doctor Honorius Causa academicianului originar din Botoşani, ilustrul neurochirurg Leon Dănăilă .
La eveniment a participat şi Alexandru Ivaşciuc, prorectorul Universităţii de Medicină din Cernăuţi. De asemenea, au luat parte şi cadre medicale din judeţele Botoşani şi Suceava.
Comisia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa îl are în calitate de preşedintele pe rectorul universităţii sucevene, Adrian Graur, membrii acesteia fiind Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Ştefan Florian, prof.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu” Cluj-Napoca, Ion Poeată, prof.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi, Aurel Constantin Costea, conf.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, conf.univ.dr Margareta Grudnicki şi prof.univ.dr. Aurel Burciu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
„Avem astăzi deosebita onoare de a primi în mijlocul nostru o somitate a lumii medicale naţionale şi internaţionale, un neurochirurg de renume mondial, pe cel supranumit
Sculptorul de creiere întrucât bisturiul în mâinile sale devine asemenea dălţii lui Brâncuşi, dătător de viaţă. Ceremonia de astăzi prin care comunitatea academică suceveană acordă titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Leon Dănăilă reprezintă un eveniment notabil”
a declarat rectorul Universităţii poza sucevene, Adrian Graur.
Acesta a dat citire unui Laudatio, în care o viaţă de om a fost comprimată în cifre, inovaţii, realizări de necontestat. Leon Dănăilă, acest ales al sorţii s-a născut în oraşul Darabani, judeţului Botoşani, a făcut Liceul la „Grigore Ghica Voievod”, mai apoi prin concurs intrând la facultatea de medicină.
A făcut ulterior numeroase specializări în străinătate. Datorită acestora şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume.
Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984).
Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene, malformații arteriovenoase, neurinoame de acustic peste, tumori hipofizare peste, meningioame peste, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc).
Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator pozapostoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume. În total are peste 40 de mii de operaţii. Academicianul Leon Dănăilă, un om extrem de ambiţios şi de puternic, care a dăruit viaţă şi sănătate cu preţul sănătăţii sale, a lăcrimat în timpul discursului.
„ Oamenii sunt făcuţi să se nască împreună, să trăiască împreună, dar să moară singuri” a spus academicianul Leon Dănăilă printre lacrimi la amintirea soţiei sale, Alexandrina, care a fost una din şansele vieţii sale, după cum singur a declarat.
Botoşăneanul a mărturisit că se mândreşte cu locurile natale. „Acordarea acestui titlu se datorează şi faptului că sunt, ca să zic aşa… în termeni medicali, o metastază a acestor locuri paşnice şi binecuvântate de Dumnezeu. Nu îmi vine să cred de unde am pornit şi unde am ajuns, parcă ar fi vorba de altă persoană.
Îmi este greu să redau în puţine cuvinte amintiri cu o rezonanţă deosebită din viaţa mea, care au rămas vii peste timp, precum şi tot ceea ce păstrez în memorie despre anii din tinereţe, despre marile bucurii şi visări ale adolescenţei, sau supărări şi lacrimi inevitabile vârstei şi situaţiei materiale şi politice din acea vreme”
pozavreme” a declarat academicianul Leon Dănăilă.
Vorbind mai puţin în discursul său despre cariera sa profesională şi mai mult despre importanţa fiecărui individ în parte, despre importanţa iubirii faţă de aproapele, ilustrul neurochirurg a lăsat mărturie o sumă de cuvinte o adevărată rugă.
„I-am cerut Domnul putere. Şi El mi-a dat greutăţi care m-au călit. M-am rugat pentru înţelepciune şi mi-a dat probleme pe care am învăţat să le rezolv. M-am rugat pentru prieteni şi mi-a dat duşmani cu care să mă lupt. Am dorit avansare am primit un creier cugetător şi putere trupească, pentru a putea munci. Am cerut curaj şi Bunul Dumnezeu mi-a dat pericole, pe care le-am învins.
Am dorit să pot iubi, am primit de la Domnul oameni ajunşi la necaz pe care să-i ajut. În locul bunăvoinţei milostive, am primit ocazia de a face bine. Nimic din ceea ce am cerut, dar am primit tot ce am avut nevoie. Ruga mea a fost ascultată”
a mărturisit academicianul, concentrând în câteva cuvinte toată chintesenţa lumii.
O mărturie a credinţei din partea unui om de o modestie cum rar este dat cuiva să vadă. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bncul zilei: Soţia înţelegătoare
Caricatura zilei
Consilier local PDL bătăuş
„Micii pompieri” îşi desemnează mâine câştigătorii
Simpozion – dezbatere la Dorohoi
Magazin de vise sancţionat de poliţiştii locali
Peste jumătate din români nu se aşteaptă la redresarea economiei în următorii doi ani
Dmitri Medvedev: Omenirea va cuceri alte planete in viitor
Dan Diuaconescu îşi încearcă din nou norocul la tribunal cu Partidul Poporului
O armă cu laser a forţelor navale americane a aprins o navă aflată pe mare
il Boc justifică banii alocaţi bisericilor
fără credinţă în Dumnezeu, nimeni in România nu face nimic
Primarul din Washington a fost arestat pentru câteva ore
după ce a participat la un protest
Templu dedicat zeitei Nemesis, descoperit în interiorul Cetăţii din Alba Iulia
Preşedintele Cehiei fură un stilou
Cum să leşini în direct la Realitatea TV, la un miting de protest
La fiecare petrecere rup un chitanţier
mulţumesc ANI pentru mediatizarea făcută
Dumitru Prunariu a fost decorat la Kremlin de Dmitri Medvedev
pentru "merite în cucerirea spaţiului cosmic"
Cine este bătăuşul portocaliu Boroleanu?
Locuri de muncă pe seama lucrărilor de la Modern Calor
8.000 porţii de sarmale la sărbătoarea Sf. Gheogrhe
Fiecare maşină are loc de parcare în municipiul Botoşani
O treime din staff-ul PDL vine la Botoşani
Bolnav cu capul… şef peste câini
Cadrele didactice vor primi… distincţii şi diplome
Bani pentru Centrul de plasament „Prietenia”
O nouă bursă a locurilor de muncă
Generala Macovei continuă lupta cu automatele de cafea
Dandana iscată din cioburi de …concubinaj
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă