La eveniment a participat şi Alexandru Ivaşciuc, prorectorul Universităţii de Medicină din Cernăuţi. De asemenea, au luat parte şi cadre medicale din judeţele Botoşani şi Suceava.
Comisia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa îl are în calitate de preşedintele pe rectorul universităţii sucevene, Adrian Graur, membrii acesteia fiind Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Ştefan Florian, prof.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu” Cluj-Napoca, Ion Poeată, prof.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi, Aurel Constantin Costea, conf.univ.dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, conf.univ.dr Margareta Grudnicki şi prof.univ.dr. Aurel Burciu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
„Avem astăzi deosebita onoare de a primi în mijlocul nostru o somitate a lumii medicale naţionale şi internaţionale, un neurochirurg de renume mondial, pe cel supranumit
Sculptorul de creiere întrucât bisturiul în mâinile sale devine asemenea dălţii lui Brâncuşi, dătător de viaţă. Ceremonia de astăzi prin care comunitatea academică suceveană acordă titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Leon Dănăilă reprezintă un eveniment notabil” a declarat rectorul Universităţii

Acesta a dat citire unui Laudatio, în care o viaţă de om a fost comprimată în cifre, inovaţii, realizări de necontestat. Leon Dănăilă, acest ales al sorţii s-a născut în oraşul Darabani, judeţului Botoşani, a făcut Liceul la „Grigore Ghica Voievod”, mai apoi prin concurs intrând la facultatea de medicină.
A făcut ulterior numeroase specializări în străinătate. Datorită acestora şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume.
Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984).
Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene, malformații arteriovenoase, neurinoame de acustic peste, tumori hipofizare peste, meningioame peste, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc).
Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator

„ Oamenii sunt făcuţi să se nască împreună, să trăiască împreună, dar să moară singuri” a spus academicianul Leon Dănăilă printre lacrimi la amintirea soţiei sale, Alexandrina, care a fost una din şansele vieţii sale, după cum singur a declarat.
Botoşăneanul a mărturisit că se mândreşte cu locurile natale. „Acordarea acestui titlu se datorează şi faptului că sunt, ca să zic aşa… în termeni medicali, o metastază a acestor locuri paşnice şi binecuvântate de Dumnezeu. Nu îmi vine să cred de unde am pornit şi unde am ajuns, parcă ar fi vorba de altă persoană.
Îmi este greu să redau în puţine cuvinte amintiri cu o rezonanţă deosebită din viaţa mea, care au rămas vii peste timp, precum şi tot ceea ce păstrez în memorie despre anii din tinereţe, despre marile bucurii şi visări ale adolescenţei, sau supărări şi lacrimi inevitabile vârstei şi situaţiei materiale şi politice din acea vreme”

Vorbind mai puţin în discursul său despre cariera sa profesională şi mai mult despre importanţa fiecărui individ în parte, despre importanţa iubirii faţă de aproapele, ilustrul neurochirurg a lăsat mărturie o sumă de cuvinte o adevărată rugă.
„I-am cerut Domnul putere. Şi El mi-a dat greutăţi care m-au călit. M-am rugat pentru înţelepciune şi mi-a dat probleme pe care am învăţat să le rezolv. M-am rugat pentru prieteni şi mi-a dat duşmani cu care să mă lupt. Am dorit avansare am primit un creier cugetător şi putere trupească, pentru a putea munci. Am cerut curaj şi Bunul Dumnezeu mi-a dat pericole, pe care le-am învins.
Am dorit să pot iubi, am primit de la Domnul oameni ajunşi la necaz pe care să-i ajut. În locul bunăvoinţei milostive, am primit ocazia de a face bine. Nimic din ceea ce am cerut, dar am primit tot ce am avut nevoie. Ruga mea a fost ascultată” a mărturisit academicianul, concentrând în câteva cuvinte toată chintesenţa lumii.
O mărturie a credinţei din partea unui om de o modestie cum rar este dat cuiva să vadă. (Lavinia Preda)