Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44503
De la 07 Ianuarie 2003
111219831

Botoşani: Se face lumină în situaţia lui Florin Ţurcanu

  • Ioan Rotundu
  • 12 December 2014, 23:00

Mulţi dintre cei carte au aflat că Florin Ţurcanu a fost condamnat cu suspendarea executării s-au arătat dezamăgiţi că pedeapsa nu a fost una cu executare după gratii. Unii se bucură de răul altora dar să nu uităm că din anul 2009, de când Ţurcanu a comis faptele şi până joi, 12 decembrie 2014, când a aflat sentinţa definitivă el a trăit în tot acest timp ca şi cum ar fi fost după gratii. Cel puţin în plan moral nu avea cum să se bucure şi să trăiască fericit câtă vreme dosarul nu era soluţionat şi nici nu putea fi atât de convins că nu va ajunge după gratii. Să mai adăugăm faptul că avocaţii l-au taxat suficient, chiar prea mult pentru modul în care l-au apărat.
Dar să trecem peste bucuriile unora de răul lui Ţurcanu şi să trecem în revistă cum au evoluat evenimentele în aceste două zile de când s-a aflat că Ţurcanu a fost condamnat cu suspendare.
Florin Ţurcanu şi-a anunţat şefii de la Bucureşti şi s-a arătat dispus să demisioneze imediat. Numai că sfatul celor de la Bucureşti a fost să nu se grăbească cu demisia pentru că lucrurile s-ar putea să evolueze în favoarea sa.
Tot joi seară, la sediul PNL Botoşani a avut loc o şedinţă restrânsă în care s-a discutat „cazul Ţurcanu”. Şi în urma acestei şedinţe a fost sfătuit ca deocamdată să nu demisioneze pentru că legea este confuză în cazul său şi nu există jurisprudenţă în domeniu.
Ce anume l-ar putea avantaja pe Ţurcanu ca să-şi ducă mandatul până la capăt, adică pâînă în iunie 2016? În Legea 215/2001 privind administraţia publică locală nu prevede în mod expres situaţia în care se află Florin Ţurcanu în calitatea sa de preşedinte al Consiliului judeţean. Ţurcanu nu este împiedicat să-şi exercite atribuţiunile de preşedinte ca prefectul să emită ordin de încetare a mandatului său. Dacă prefectul va emite ordinul de încetare a mandatului folosindu-se de prevederile Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali va trebui să-şi fundamenteze ordinul şi pe prevederile din Legea 215 care temei, aşa cum spuneam, este confuz.
Dacă prefectul va primi acordul secretarului Consiliului Judeţean Botoşani, Stelică Bejenariu, să emită ordinul, atunci Ţurcanu are la dispoziţie 10 zile să-l conteste la Contenciosul administrativ, soluţionarea contestaţiei urmând a se produce în cel mult 40 de zile.
Numai că şi prefectul Costică Macaleţ se află într-o situaţie destul de complicată. În situaţia lui Ţurcanu se află un pluton întreg de preşedinţi de Consiliu judeţean, membri PSD. Ca să emită ordinul de suspendare, prefectul va trebui să primească acordul şefului său politic, premierul Victor Ponta. Este greu de crezut că Ponta va accepta să creeze un precedent cu Ţurcanu care să se întoarcă ulterior chiar împotriva baronilor săi locali.
Ţurcanu a fost sfătuit de la Bucureşti, de către cei din PNL, să nu demisioneze având în vedere tocmai aceste considerente de care se va lovi prefectul, dacă va voi să-i înceteze mandatul. În ce priveşte statutul său de preşedinte al PNL, Ţurcanu nu poate fi exclus din partid la Botoşani, aşa cum ar dori unii competitori ai săi, ca să nu le spun duşmani. El este membru în Biroul Politic Naţional şi numai acest for poate decide excluderea lui din PNL în urma condamnării suferite.
Dacă este să privim momentul, câtă vreme Klaus mai este co-preşedinte al PNL, acesta l-ar exclude imediat pe Ţurcanu din partid. De aceia, şefii de la Bucureşti l-au sfătuit să tacă până ce Klşaus va demisiona din PNl pentru a pleca la Cotroceni. După plecarea lui Klaus, altă făină se va măcina la moara PNL din Bucureşti iar Ţurcanu poate scăpa doar cu un apropo cu degetul pe obraz că n-a fost cuminte în a fi respectat prevederile statutare.
Ţurcanu are în vedere şi faptul că dacă prefectul va emite ordinul de încetare al mandatului său să se prezinte din nou candidat la noile alegeri ce vor fi organizate în termen de 90 de zile. Legea nu-i interzice să candideze. S-a ridicat şi aspectul că prefectul, dacă va câştiga din nou alegerile, îl va înceta din nou mandatul. Aşa ceva nu este posibil pentru că noul mandat de preşedinte îi va fi validat de Biroul Electoral Judeţean iar o nouă sancţiune din partea prefectului nu mai are temei legal, fapta sa fiind sancţionată odată în mandatul avut anterior.
Va fi interesant de urmărit cum se va sfârşi toată această tevatură politică în condiţiile în care legile în vigoare nu reglementează expres o astfel de situaţie şi o eventuală sancţiune s-ar baza doar pe o interpretare forţată a legii.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Bărbatul necredincios
Racituri moldovenesti
Anunţ URBAN SERV
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Horoscopul zilei
Dan Besciu si alti trei oameni de afaceri, arestati preventiv in dosarul de evaziune si delapidare
Avocat retinut in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax
Au mai fost retinute 4 persoane
CEDO acord㠔Trofeul Calității” celor de la DNA și ÎCCJ
Seful CJ Timis s-a implicat in alocarea fondurilor pentru plati catre firmele lui George Didila
"Probabil miercuri se da si... si intre guvern se da drumu' si la... sumele pentru drumuri"
Sorin Ovidiu Vintu continua sfaturile pentru generatia Facebook
Sursa rautatilor este sistemul, care va genera acelasi tip de om de afaceri, de politicieni si functionari
Ioan Micula: Nu ne intereseaza actiunile, vrem sa recuperam banii
Ministrul Ioana Petrescu nu discuta cu noi
Fratii Micula au reusit sa blocheze conturile Ministerului Finantelor
dupa ce initial au pus sechestru pe actiunile OMV Petrom
PNL Botoşani: Comunicat de presă
Păgubiţi de foc din neglijenţă sau răzbunare
Botoşani: Spectacolul „S-aud pregatiri in sat”
Victor Ponta spune ca DNA va avea un buget de 22 milioane de euro in 2015, adica mai putin decat a cerut institutia
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă