Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12818
De la 07 Ianuarie 2003
118211904

Primarul Dorneanu va încheia anul oscilând între deznădejde la bucurie şi invers

  • Ioan Rotundu
  • 12 December 2016, 23:00

Dorel Dorneanu este primarul comunei Corni la al doilea mandat, mai având o jumătate de mandat între anii 2010 – 2012 când, în urma decesului primarului Miţosu, sătenii l-au propulsat din funcţia de viceprimar în scaunul de primar. De atunci, în fiecare an mai adaugă câte o investiţie sau mai multe necesare comunei, sporindu-i gradul de civilizaţie..
Însă, dorinţa sa cea mare a fost să vadă modernizat căminul cultural, aşezământ vechi şi devenit neîncăpător pentru sătenii tot mai mulţi veniţi să participe la evenimentele culturale locale. Comuna Corni are o frumoasă tradiţie culturală formată din dansuri, tradiţii şi obiceiuri de iarnă la care se adaugă celebra fanfară de la Sarafineşti.
După îndelungi şi insistente demersuri a obţinut finanţare de la Compania Naţională de Investiţii SA Bucureşti pentru proiectul intitulat „Reabilitare, modernizare şi dotare cămin cultural, satul Corni”, proiectul fiind întocmit de către Societatea comercial㠄Project-Opis” SRL Iaşi, valoarea investiţiei fiind stabilită la suma de 1,8 milioane lei iar cota de participare a Primăriei Corni stabilită la doar 10%.
În 23.01.2015 primarul Dorel Dorneanu emite autorizaţia nr. 5 pentru declanşarea lucrărilor. Procedurile de licitaţia organizată de către Compania Naţională de Investiţii (CNI) au durat ceva timp iar în final executarea lucrării a fost câştigată de firma botoşăneană Victor Construct SRL.
Lucrările propriu-zis au început în 17.11.23015 şi urmează a fi finalizate în 17.05.2017. În momentul de faţă s-a executat cam 60% din lucrare când a intervenit o mare problemă. Investiţia a fost proiectată înainte de drama de la Club Colectiv din Bucureşti. După acest nefericit eveniment, cei de la ISU Botoşani au revăzut proiectul şi au eliminat din construcţie tot ce era material combustibil, mai ales de la şarpantă, indicând a se folosi în locul lemnului structuri metalice ceea ce a majorat costul investiţiei cu suma de 200 mii lei.
Luând act de creşterea preţului investiţiei cu 200 mii lei, Victor Mihalachi, patronul firmei Victor Construct SRL Botoşani, a anunţat Primăria Corni că suspendă lucrările până când valoarea iniţială a investiţiei pe care a câştigat-o se va majora cu suma de 200 mii lei, el nefiind dispus să suporte creşterea de preţ din veniturile firmei. Din acest moment primarul Dorel Dorneanu a început calvarul. Beneficiarul şi finanţatorul investiţiei care este CNI, .luând act de creşterea preţului cu 200 mii lei, n-a luat nicio decizie. S-a limitat să spună că Banca Mondială, care pozacare a alocat banii, nu poate suplimenta valoarea investiţiei.
Primarul Dorel Dorneanu a informat conducerea CNI că Primăria Corni are resurse financiare în bugetul propriu să acopere majorarea de preţ cu 200 mii lei dar că nu are temei legal să aloce aceşti bani şi roagă conducerea CNI să-i indice temeiul legal în baza căruia consilierii locali să voteze alocarea sumei. Şi la această solicitare cei de la CNI eu evitat un răspuns. Neoficial primarului i s-a spus că n-ar exista temei legal pentru ca Primăria Corni să vină cu bani suplimentari peste cota de 10% stabilită prin condiţiile iniţiale de finanţare. Birocraţia a omorât din faşă iniţiativa celor din Corni de a avea un cămin cultural modern.
Acum există riscul major ca milionul de lei cheltuit până în momentul de faţă, realizându-se 60% din investiţie, să rămână blocat în zidurile ridicate care cu timpul vor deveni nişte ruine, simbol al birocraţiei şi incompetenţei celor din administraţia centrală a statului începând cu conducerea CNI, ridicându-ne la Ministerul Dezvoltării pentru a ne opri la premierul României indiferent care a fost el până în momentul de faţă.
Aşa că primarul Dorel Dorneanu trăieşte o mare dezamăgire chiar în pragul Noului An, m ai ales că zilnic, în drum spre sediul primăriei, trece prin faţa zidurilor care ar fi trebuit să devină locaş de cultură şi nu simbol al incompetenţei guvernanţilor.
Tot sfârşitul de an i-a adus primarului şi o bucurie. A reuşit să obţină finanţare pentru aducţiunea de apă în localitatea Corni. Valoarea investiţiei este de 4,5 milioane lei şi va asigura realizarea a 8 km de conducă principală şi secundară. Cei de la CNI l-au înştiinţat că are aprobată investiţia şi că deja se pregăteşte declanşarea procedurilor de achiziţie a investiţiei pentru a se desemna constructorul.. Primarul se roagă ca investiţia să fie câştigată de p firmă serioasă şi care să execute lucrarea în termenul stabilit prin contractul care se va încheia cu CNI Bucureşti.
„Mă bucur că voi putea aduce apa în localitatea Corni dar mă întristez când trec pe lângă ceea ce ar trebui să devină cămin cultural şi nu se mai lucrează. Eu tot trăiesc cu speranţa că voi finaliza această lucrare iar sătenii se vor putea bucura de un cămin cultural civilizat” – este declaraţia făcută de primarul Dorneanu, acum în apropiere de sfârşit de an 2016.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Victor Ponta: Pentru eficienta, seful partidului e si seful Guvernului
Nicusor Dan: "Vom face opozitie, vom fi intransigenti la orice act de coruptie si de abuz.
Am castigat procesul cu Robert Negoita pentru spatiile verzi"
Gheorghe Falca, seful de campanie al PNL, da vina pe primul ministru
pentru esecul partidului: Daca Ciolos intra in campanie, PNL avea 38%
Un lider PSD ameninta cu suspendarea presedintelui Iohannis
daca nu-l desemneaza premier pe Liviu Dragnea
Iohannis nu poate refuza numirea lui Dragnea ca premier pentru ca si el e condamnat
Alina Gorghiu isi depune demisia de la conducerea PNL, dar ar putea ramane presedinte interimar.
Formula finala, decisa marti
Cred ca presedintele Iohannis nu are cum sa eludeze legea si sa nominalizeze pentru functia de prim ministru o persoana condamnata penal
Dacian Ciolos, dezamagit de participarea slaba a tinerilor la vot:
M-as fi bucurat sa pot multumi astazi mai multor oameni, indeosebi tineri, care sa fi participat la vot
Verticalitatea istorică învinsă de promiscuitatea morală
Ioan Rotundu
Horoscopul zilei de 13.12.2016
Bancul zilei: Complexul lui Oedip
Experimentul Manziuc, un experiment jurnalistic reuşit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă