Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15308
De la 07 Ianuarie 2003
112992743

Primar trimis în judecată pentru fapte grave de corupţie

  • 12 February 2008, 23:00

Încep articolul de faţă prin a aduce în actualitate un comentariu al unui cititor care ne reproşa că degeaba scriem, pentru că nu se ia nici mă măsură de către instituţiile abilitate. Parcă pentru a-l contrazice, cu adresa nr. 752.009/5 februarie 2008 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, sub semnătura comisarului şef Dragoş Holca, informează Instituţia Prefectului Botoşani că împotriva primarului din Suliţa s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru fapte de corupţie.
În 12 septembrie 2007 noi publicam reportajul intitulat „Băiat frumos, deştept şi cu bani… de la SAPARD”. În acel reportaj făceam referire la faptul că la drumul sătesc Dracşani, cu ieşire spre Draxini, aflat în modernizare printr-un program SAPARD în valoare de un milion de euro, se fac lucrări de proastă calitate, iar constructorul Tehnic Asist SRL, patron Mirel Vlas, un tânăr de vreo 35 de ani nu este tras la răspundere. Mai afirmam că primarul Costinel Ciubotaru (foto) a cam bâlbâit-o în a răspunde la întrebările noastre cu privire la numirea dirigintelui de şantier şi pactizarea acestuia cu constructorul, în sensul că acceptă lucrări de proastă calitate.
Simultan cu drumul din Dracşani s-a mai modernizat şi drumul sătesc ce duce din Suliţa către cimitirul satului şi sătucul Suliţoaia, cu continuare spre mănăstirea Cozancea (foto), unde, de asemenea lucrările s-au desfăşurat la voia constructorului, primarul neavând reacţii de reproş la adresa acestuia. Noroc că drumul duce spre cimitir, loc spre care nu se grăbeşte nimeni, altfel, nefiind protejat cu parapeţi, oricând se poate ieşi cu maşina în decor.
După ce noi am publicat reportajul respectiv, Florea Ţurcanu, tatăl liberalului Florin Ţurcanu, a depus o reclamaţie către Prefectura Botoşani. Prefectul Gheorghe Sorescu, cu adresa 1349/17 decembrie 2007, a înaintat reclamaţia la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani. Poliţia a format o comisie de verificare şi control, iar concluziile comisiei s-au constituit într-un dosar ce a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani sub nr. 30/P/2007.
În sarcina primarului Costinel Ciubotariu s-a reţinut că în perioada 2006 – 2007 a organizat licitaţii pentru vânzarea unor imobile pentru care s-au stabilit valori diminuate faţă de valoarea pieţei. Apoi, a încredinţat direct lucrări de pietruire a drumurilor comunale fără respectarea prevederilor de achiziţie publică.
Însă faptele cele mai grave care i se pun în cârcă provin de la modul în care s-au desfăşurat lucrările de modernizare pozamodernizare a drumurilor săteşti „În cazul derulării investiţiei referitoare la modernizarea drumurilor de interes local DS 260, DS 508 şi DS 805 în comuna Suliţa în anul 2007, prin act adiţional la contractul de lucrări a majorat preţul iniţial al acestuia prin folosirea la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de documente inexacte, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de la bugetul general al Comunităţii Europene a sumei de 424.544,22 lei”, adică 4,2 miliarde lei vechi, după cum rezultă din dosarul întocmit pe numele primarului.
Primarul Costinel Ciubotaru a fost încadrat, pentru faptele comise, să răspundă penal în baza Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. El riscă o închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în baza art. 10 lit. a din legea menţionată pentru „stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare sau de gestionare”
Primarul mai riscă închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale” Mai are a da socoteală pentru infracţiunile de fals şi uz de fals şi „abuzul în serviciu contra intereselor publice” . Altfel spus, primarul a fost bine potcovit de către Florea Ţurcanu, tatăl lui Florin Ţurcanu, la rândul său fost viceprimar al comunei Suliţa.
Primarul de la Suliţa este primul care a intrat în atenţia procurorilor pentru fapte de corupţie legate de modernizarea drumurilor cu finanţare SAPARD. Ar fi nedrept ca acesta să ajungă să fie condamnat, fără ca şi ceilalţi primari, care s-au înfruptat copios din aceste fonduri, să nu răspundă. Să fie anchetaţi măcar cei despre care noi am scris până în momentul de faţă. Iar ca dreptatea să nu fie şchioapă, să răspundă pentru faptele lor şi patronii societăţilor de construcţii, care şi-au bătut joc de lucrări. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (III)
Comentariul comentariilor (XLIX)
(Ioan Rotundu)
O activitate pe măsura muşchilor vicelui Ghiorghiţă
(Cârcotaşul)
Noi păcăleli în numele firmei Dacia
Noi doze de vaccin antigripal
De Ziua îndrăgostiţilor vor primi sfaturi sexuale şi prezervative
Centre bugetare şcolare ameninţate cu executarea silită
O nouă şansă pentru cei care nu au trecut prin şcoală la timp
10% din elevi nu s-au prezentat, ieri, la tezele cu subiect unic
Vrea făţuială instituţională cu purtător de cuvânt şi pagină web
Poliţia Comunitară a aflat că sediul lor este de patrimoniu
Primarul zice că anul 2008 va fi şi mai bogat în ANL-uri
Strategic, Flutur îi tratează pe liberali cu consideraţie
Ca pe vremea miliţiei, Răileanu vrea câini pe care să-i asmută
Câinii comunitari rămân o problemă pentru municipalitate
Plouă cu bani pentru şcolile botoşănene
Măsură de a da teste unice ar fi fost bună, dar nu în România
spune directorul Şcolii 13 din Botoşani, Cornel Strujan
O firmă din Franţa vrea să proiecteze zona de agrement Cornişa
Prefectul a dat o raită prin instituţia lui Anton
Cosmin Stan s-a căsătorit la o capelă din Las Vegas
Andra şi Măruţă sărbătoresc iubirea în fiecare zi
Anda şi Victor – vacanţă în trei la Cancun
Horoscop
Scoţianul cel isteţ şi maşina flenduri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă