În 12 septembrie 2007 noi publicam reportajul intitulat „Băiat frumos, deştept şi cu bani… de la SAPARD”. În acel reportaj făceam referire la faptul că la drumul sătesc Dracşani, cu ieşire spre Draxini, aflat în modernizare printr-un program SAPARD în valoare de un milion de euro, se fac lucrări de proastă calitate, iar constructorul Tehnic Asist SRL, patron Mirel Vlas, un tânăr de vreo 35 de ani nu este tras la răspundere. Mai afirmam că primarul Costinel Ciubotaru (foto) a cam bâlbâit-o în a răspunde la întrebările noastre cu privire la numirea dirigintelui de şantier şi pactizarea acestuia cu constructorul, în sensul că acceptă lucrări de proastă calitate.
Simultan cu drumul din Dracşani s-a mai modernizat şi drumul sătesc ce duce din Suliţa către cimitirul satului şi sătucul Suliţoaia, cu continuare spre mănăstirea Cozancea (foto), unde, de asemenea lucrările s-au desfăşurat la voia constructorului, primarul neavând reacţii de reproş la adresa acestuia. Noroc că drumul duce spre cimitir, loc spre care nu se grăbeşte nimeni, altfel, nefiind protejat cu parapeţi, oricând se poate ieşi cu maşina în decor.
După ce noi am publicat reportajul respectiv, Florea Ţurcanu, tatăl liberalului Florin Ţurcanu, a depus o reclamaţie către Prefectura Botoşani. Prefectul Gheorghe Sorescu, cu adresa 1349/17 decembrie 2007, a înaintat reclamaţia la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani. Poliţia a format o comisie de verificare şi control, iar concluziile comisiei s-au constituit într-un dosar ce a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani sub nr. 30/P/2007.
În sarcina primarului Costinel Ciubotariu s-a reţinut că în perioada 2006 – 2007 a organizat licitaţii pentru vânzarea unor imobile pentru care s-au stabilit valori diminuate faţă de valoarea pieţei. Apoi, a încredinţat direct lucrări de pietruire a drumurilor comunale fără respectarea prevederilor de achiziţie publică.
Însă faptele cele mai grave care i se pun în cârcă provin de la modul în care s-au desfăşurat lucrările de modernizare

Primarul Costinel Ciubotaru a fost încadrat, pentru faptele comise, să răspundă penal în baza Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. El riscă o închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în baza art. 10 lit. a din legea menţionată pentru „stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare sau de gestionare”
Primarul mai riscă închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale” Mai are a da socoteală pentru infracţiunile de fals şi uz de fals şi „abuzul în serviciu contra intereselor publice” . Altfel spus, primarul a fost bine potcovit de către Florea Ţurcanu, tatăl lui Florin Ţurcanu, la rândul său fost viceprimar al comunei Suliţa.
Primarul de la Suliţa este primul care a intrat în atenţia procurorilor pentru fapte de corupţie legate de modernizarea drumurilor cu finanţare SAPARD. Ar fi nedrept ca acesta să ajungă să fie condamnat, fără ca şi ceilalţi primari, care s-au înfruptat copios din aceste fonduri, să nu răspundă. Să fie anchetaţi măcar cei despre care noi am scris până în momentul de faţă. Iar ca dreptatea să nu fie şchioapă, să răspundă pentru faptele lor şi patronii societăţilor de construcţii, care şi-au bătut joc de lucrări. (Ioan Rotundu)