În blocurile care străjuiesc bulevardul locuiesc personalităţile târgului. Atât favorizaţii regimului comunist cât şi privilegiaţii actualelor vremuri. Locuiesc în această zonă Dorin Alexandrescu, fost director comunist la IMUGDP i şi actual primar al oraşului, Constantin Bursuc, om de afaceri şi viceprimar, Andrei Dolineaschi deputat PSD la al doilea mandat şi şirul personalităţilor locale poate continua.
Chiar în spatele acestor blocuri, la nici zece metri, încep casele dorohoienilor ce locuiesc aici din tată-n fiu de multe secole. Zona aceasta de case, deşi centrală, este străbătută de o reţea de pâraie care ori izvorăsc de sub dealul Polonicului, de sub dealurile care străjuiesc oraşul spre partea de sud-vest. Aceste pâraie, câtă vreme zona n-a fost invadată de blocuri, îşi vedeau de cursul lor în drum spre râul colector Jijia. Din momentul în care s-au ridicat primele blocuri şi albia pâraielor a fost strâmtorată, strangulată de fel de fel de construcţii, în special garajele din spatele blocurilor, la ploi abundente apa iese din matcă şi inundă curţile şi casele oamenilor. În vremurile comuniste nimeni nu îndrăznea să ridice problema pentru că era imediat etichetat sabotor al construcţiei socialismului. Nici inundaţiile nu erau prea grave pentru că în comunism nu se construia oriunde, fiind o disciplină urbanistică de fier.
Problemele au apărut după 11990 când, cu sau fără autorizaţie, locatarii de la bloc au ridicat în spatele acestora fel de fel de anexe. Cea mai afectată albie a fost a pârâului Dorohoi, pe malul acestuia ridicându-se garaje şi ziduri de beton care împing apele de pe urma ploilor înspre casele oamenilor.
Prima mare inundaţie a fost în 1992. În urma

An de an locuitorii din această zonă cer primarului să ia măsuri să regularizeze cursurile pâraielor pentru a-i scăpa de inundaţii. Toţi primarii postdecembrişti, începând cu Vasile Gherasim, trecând peste Sergiu Lungu şi oprindu-ne la actualul Dorin Alexandrescu au promis locatarilor că vor lua măsuri de rezolvare a problemelor dar niciunul n-a trecut de la vorbe la fapte.
Marţi, Lumea lu Rotundu a ajuns în această zonă, fiind chemat de dorohoianul Florin Gherase (foto 1). Omul, în urma inundaţiilor şi-a pierdut şi tatăl, care a murit de infarct când a constatat că apa a năvălit peste el în casă. Gherase locuieşte pe strada Lt. Popescu, imediat în spatele blocului în care locuieşte deputatul PSD Andrei Dolineaschi.
Omul s-a săturat să tot fie inundat. Casa părintească, ridicată pe la 1900, i-au demolat-o apele. A ridicat o alta dar în 2010 apa i-a pătruns peste tot, distrugându-i mobila din camere şi igrasiindu-i pereţii.
Peste drum de el, Eugenia Cozmuleanu (foto 2) n-a uitat nici acum grozăvia ce-a trăit-o la inundaţiile din 2010, când şi-a pierdut munca de-o vară, apele oglindu-i magazia de o tonă de grâu şi alte cereale.
Florin Gherase recunoaşte că a făcut campanie pentru toţi primarii care au condus şi conduc oraşul. Pe Dorin Alexandrescu se poate spune că l-a făcut primar în 2008, când a umblat prin oraş să-i convingă pe dorohoieni să-l voteze. Când era numai viceprimar, Alexanfdrescu îl invita în birou şi-l servea cu cafea. De când este primar îl ţine în picioare şi-l tratează cu sictir.
Însă ce este interesant, Gherase recunoaşte că dorohoienii au votat numai cu stânga dar dacă s-a făcut ceva în oraş, au făcut-o cei de dreapta. Ministrul Elena Udrea le-a dat bani să modernizeze oraşul, le-a ridicat blocuri ANL şi dacă nu era schimbată le dădea bani şi pentru regularizarea cursurilor de

Culmea, deşi zona este de grad 0, locatarii de la case nu dispun de canalizare. Ei au WC-ul în grădina din spatele casei. Cei mai îndrăzneţi şi-au improvizat o canalizare iar apele reziduale le dirijează în pâraie, de aici ajungând în Jijia fără a fi epurate. Necazurile dorohoienilor din buricul târgului sunt greu de înţeles în condiţiile civilizaţiei europene din care şi ei fac parte.
Şi, de parcă n-ar fi fost îndeajuns construcţiile celor de la blocuri care au obturat albia pâraielor , astă toamnă Primăria a ridicat un pod peste pârâul Dorohoi, chiar la intrarea pe strada Lt. Popescu. Oamenii spun că podul ar fi costat cinci miliarde de lei deşi este de fapt un amărât de podeţ care fiind supraînălţat faţă de terenul caselor, contribuie şi el la inundarea terenului. Se mai întreabă oamenii cât s-o fi furat pe seama acestui podeţ şi de ce primarul Alexandrescu nu mai vrea să stea de vorbă cu ei şi să le asculte necazurile.
La Primăria Dorohoi am discutat cu viceprimarul liberal Constantin Bursuc. Acesta cunoaşte situaţia dar nu poate face nimic pentru că toată puterea de decizie a fost monopolizată de primarul Alexandrescu şi el nu are voie să facă nimic fără ştiinţa acestuia. Arhitectul şef al oraşului, Cătălin Ilaş (foto 3), mi-a făcut impresia că este departe de a cunoaşte realităţile din urbea ce-o păstoreşte urbanistic. Discuţia cu el a fost una lipsită de consistenţă. Mi-a făcut impresia că frica de autoritatea primarului este mai puternică decât respectarea legii.
La Dorohoi, locatarii caselor din zona 0 plătesc impozite pe casă şi teren la cel mai mare tarif, plătesc la fel ca şi cei care au canalizare, numai că la WC-u merg în spatele casei. În schimb, votează numai primari de stânga deşi aceştia i-au minţit şi continuă să-i mintă. Este un paradox politic pe care dorohoienii nu vor să-l curme.