Aceasta este părerea fostului ministru al Culturii, Ion Caramitru, care a solicitat, ieri, Guvernului să revină asupra unei decizii mai vechi care a dus la distrugerea Memorialului Mihai Eminescu, după ce în perioada 1996 -2000 zeci de miliarde au fost alocate pentru a fi ridicat complexul existent la Ipoteşti. Descentralizarea Memorialului a dat instituţia pe mâna specialiştilor din Consiliul Judeţean.
În zece ani, noii administratori au ieşit la rampă cu activităţi palide dedicate atracţie turistică, înăbuşind din faşă proiecte importante sau acţionând în cu totul altă direcţie, cum ar fi realizarea Casei maramureşene.
Memorialul Ipoteşti reprezintă obârşia limbii romane, a identităţii noastre naţionale. Este momentul să se facă dreptate unui gest aberant, lipsit de consistenţă profesională. Între 1996 şi 2000, perioada când am fost eu la ministerul Culturii, ştiind că anul 2000 va întregi imaginea lui Eminescu şi că va fi anul Eminescu, reprezentând 150 de ani de la naşterea lui, am purces şi am obţinut o hotărâre de Guvern foarte detaliată şi fondurile necesare pentru a pune la punct şi a moderniza aşa cum este acum Memorialul de la Ipoteşti a declarat, ieri, la Botoşani, Ion Caramitru.
Efortul fostului ministru al Culturii, Ion Caramitru a adus Memorialului în jur de 60 miliarde lei vechi. În 15 ianuarie 2001 s-a închis Anul Eminescu. Nu au trecut şase luni şi ministrul de atunci al Culturii, domnul academician Răzvan Teodorescu, a hotărât să descentralizeze Memorialul Eminescu, care era în directa subordine a Ministerului Culturii. Nu este normal ca instituţia să funcţioneze în administrarea Consiliului Judeţean, pentru că acesta nu este pregătit pentru un eveniment de o asemenea anvergură, nici profesional şi nici financiar a adăugat Ion Caramitru. (Lavinia Preda)