Sofica Bistriceanu, medicul botoşănean care a reprezentat România şi judeţul la numeroase manifestări ştiinţifice internaţionale, unde lucrările sale au fost selectate printre cele ale unor medici din întreaga lume, şi-a prezentat în luna iunie o lucrarea la Washington, ultima din seria de până acum.
Din 71 de lucrări, cea a medicului botoşănean a fost a şasea. Medicul botoşănean a fost la concurenţă cu doctori din SUA, Canada, Japonia, Australia.
Conferinţa din cadrul North American Primary Care Research Group (NAPCRG)a avut loc în perioada 21-22 iunie, lucrarea cu care a fost invitată la acest eveniment Sofica Bistriceanu intitulându-se „Brain Energy Balances Its Function”.
La Conferinţa de bune practici bazate pe cercetare, Sofica Bistriceanu a ajuns fără sprijinul autorităţilor româneşti. Deşi a solicitat şi Ministerului Sănătăţii sprijin financiar pentru a-şi prezenta lucrarea, nu a primit nici măcar un răspuns din partea acestei autorităţi.
De la Colegiul Medicilor i s-a spus că nu au fonduri pentru a o sprijini să se deplaseze la Washington. În deschiderea conferinţei au fost prezentaţi participanţii ,menţionându-se că reprezintă SUA, Canada, Japonia, Australia şi ... România.
“Când au rostit România s-a auzit un murmur de uimire în sală. A fost o reacţie spontană al celor prezenţi în sală. A fost o reacţie de mare uimire, combinată cu bucurie pot să spun”, a spus. Sofica Bistriceanu.
Lucrarea pe care a prezentat-o medicul botoşănean în faţa distinsei audienţe, este o cercetare privind vulnerabilitatea persoanelor în vârstă la variaţiile energetice de la nivelul creierului.
Toate lucrările prezentate la această conferinţă au fost din mediul academic, fiind întocmite de echipe de cel puţin trei medici. Singura lucrare individuală a fost a medicului botoşănean. “Consider că rezultatul este maxim, fără să fi avut vreun sprijin din partea autorităţilor române”, a mai declarat aceasta. (Doina Marcu)