Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Important
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6106
De la 07 Ianuarie 2003
112796332

„…se poziţionează ca un tăuraş în faţa javrelor şi lichelelor…”

  • interviu cu Gheorghe Iavorenciuc, preşedinte interimar al organizaţiei municipale PNL Botoşani
  • 12 June 2009, 23:00

Recent aţi fost desemnat preşedinte interimar al Organizaţiei municipale PNL Botoşani. Cărui fapt se datorează această promovare?
Gh. I - Nu consider aceasta o promovare. Dealtfel, nimeni din Biroul Politic Judeţean al PNL nu consideră aceasta o promovare, ci atribuirea de responsabilităţi unei persoane competente în măsură să poată reorganiza activitatea organizaţiei municipale la nivelul potenţialului politic al acesteia.
Cum gândiţi să îmbunătăţiţi activitatea acestei organizaţii? Ce măsuri anume credeţi că se impun a fi luate?
Gh. I - Crearea unui climat de echilibru între membrii organizaţiei şi simpatizanţii PNL la nivel de municipiu Botoşani, consider că ar fi măsura esenţială ce trebuie să mi-o asum şi să o duc până la capăt cât mai repede. Mă bazez pe faptul că locuitorii Botoşanilor, ca şi restul localităţilor urbane din ţară, sunt prin gândire mai mult liberali. Am o mare încredere că prin deschiderea porţilor partidului, cei care se regăsesc în doctrina liberală vor veni spre noi pentru a-şi spune păsul şi a putea astfel să-şi împlinească credinţele liberale.
Sunt valori umane care nu au fost atrase spre liberalism pentru a li se folosi potenţialul. Ca şi celelalte partide, şi PNL a fost reticent în a primi valori. Mă aştept ca o serie de categorii profesionale liberale precum avocaţi, doctori, oameni de cultură, cadre didactice care vor să contribuie efectiv la schimbarea mediului politic, să vină spre noi. Le spun tuturor că acum au şansa să se implice efectiv în politică, schimbând astfel lehamitea pe acţiune.
Pe Botoşani avem 23 organizaţii de cartier. Vreau să le dau viaţă, să simtă că participă responsabil la viaţa urbei. Iar deciziile să pornească de la nivelul acestor organizaţii.
Între Florin Ţurcanu şi Gabriel Orpişanu a avut loc o agresiune fizică. S-au împăcat cei doi, sau Oprişanu va părăsi partidul, cu repercusiuni asupra organizaţiei municipale?
Gh. I - Organizaţia municipală Botoşani a fost agresată fizic, rămânând cu foarte puţini simpatizanţi. Avem nevoie de maturitate, de atitudini urbane, umane prin excelenţă, în care cei care privesc la liberali ca la o mascaradă politică, în momentul imediat următor să ni se alăture pentru a participa efectiv la schimbarea imaginii. Prin plecarea domnului Oprişanu, temporară, a rămas loc pentru zece mii de botoşăneni. Prin plecarea altor lideri, care au monopolizat vârful partidului, facem loc pentru alte cincizeci de mii de botoşăneni. Acestea sunt aspiraţii care vreau să le transform în fapte concrete.
Cum se văd de la nivelul conducerii PNL rezultatele obţinute la nivel de judeţ în alegerile europarlamentare?
Gh. I - Alegerile europarlamenmtare au fost mai speciale în întreaga ţară. S-au desfăşurat în perioadă de criză, într-o perioadă de maximă manipulare politică şi anihilarea libertăţilor cetăţeneşi în ce priveşte libera exprimare urmată de o serie întreagă de erori de coordonare administrativă a dus la faptul cel mai grav ca partidele extremiste să prindă putere.
Prin metodele folosite şi prin modul de abordare al alegerilor de către competitori, PNL a obţinut un scor aşteptat.
Cum v-aţi explicat diferenţa de 10 procente în minus, faţă de alegerile parlamentare din toamna anului trecut?
E cu totul altă temă, sunt altele datele problemei. Fiind în opoziţie, am fost încorsetaţi de potenţialul uriaş al celor două partide certăreţe, antagonice la guvernare, cu multiplele lor metode de manipulare şi fraudare. Toată lumea ştie că şi în interiorul PNL există găuri negre, care anihilează electoratul liberal. Uităm că alegerile parlamentare s-au numit şi uninominale, care au atras votul prin persoana candidată, partidele având locomotive pe colegii. Problema cea mai mare este că o locomotivă s-a stricat şi a luat-o la vale, împotriva liberalismului. Lucruri controlabile, remontabile, dar în timp..
Cum au apreciat Bucureştii rezultatele obţinute în alegerile europarlamentare de către organizaţia judeţeană PNL Botoşani?
Gh. I - Preşedintele Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban s-au preocupat îndeaproape de situaţia excepţională de la Botoşani şi în dimineaţa zilei imediat următoare alegerilor, primul telefon al lui Crin Antonescu a fost spre Botoşani, cu întrebarea: „Ce aţi făcut?” Luând act de rezultat, l-a apreciat ca bun. Mai ales dacă se au în vedere condiţiile excepţionale de la noi, care n-au fost chiar constructive.
Credeţi în şansa lui Crin Antonescu în alegerile prezidenţiale din toamnă
Gh. I - Credem în şansa României, unică de altfel după 20 de ani de democraţie, de a avea un altfel de preşedinte. Un preşedinte demn de mileniul trei, care să redea României demnitatea naţională şi internaţională. Iar românii ştiu că acest preşedinte nu poate fi decât Crin Antonescu. Chiar şi visul fostului preşedinte Iliescu este de a-l vota cu satisfaceţie (revoluţionată!) pe Crin Antonescu.
Sunt tot mai multe vocile care acuză lipsa de personalitate a actualei conduceri a PNL. În special la adresa liderului Florin Ţurcanu, care pare să aibă o imagine publică tot mai nefavorabilă, Cum vedeţi dvs. aceste percepţii venite din exteriorul partidului?
Gh. I - Florin Ţucanu este omul care leagă, oferă personalitate grupului, generează încrede fiecărei persoane şi nu are tendinţe de a monopoliza puterea în partid. Este un bun ascultător şi învaţă uimitor de repede de la cei care vor binele partidului şi se poziţionează ca un tăuraş în faţa javrelor şi lichelelor.
E un subiect de presă, dar performanţele pe care le va obţine actuala conducere a PNL îl vor califica drept un lider integrat între liberali. Nu inocenţa neaoşă românească, moldovenească trebuie pedepsită ci viclenia aristocratică a celor parveniţi politic.
Care este relaţia actualei conduceri a PNL cu fostul preşedinte Livu Câmpanu?
Gh. I - Liviu Câmpanu face parte din patrimoniul liberalilor.
Ce mesaj aţi dori să transmiteţi botoşănenilor în noua calitate de preşedinte al organizaţiei municipale?
Gh. I - Cum să nu te implici în politică când avem atâtea probleme de rezolvat?! Dacă vă pasă de acest oraş, dacă doriţi reformarea reală a clasei politice, dacă vreţi să ne scăpaţi de lacheii politici, dacă vă simţiţi liberali, alăturaţi-vă nouă.
Interviu realizat de Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Între primele zece pe ţară ca rezultat obţinut la europarlamentare
Social democraţii vor revanşă… dar la toamnă
Codreanu pledează pentru reînfiinţarea Caselor de Copii
CAS suspectează pe unii medici de familie de şarlatanism
Şi-a reclamat lipsa de noroc la Protecţia Consumatorilor
Pe hârtie, profesorii au salarii substanţiale
Noi concedieri masive
Porţi deschise la Penitenciarul Botoşani
cu ocazia Sfintei Sărbători a Tuturor Sfinţilor
Manifestări dedicate comemorării lui Eminescu
Niţură are o problemă cu Memorialul Ipoteşti
Parlamentul fără de lege sau cum România iese din Europa
Se îngroaşă gluma pentru Voronin
mai mulţi generali şi ofiţeri de armată şi poliţie îi cer demisia
Ungaria, un circ cu purici
Alegeri cu ştreangul la gât
Întâlnire a românilor penticostali la Lacul Lavon din Texas
Caută consilieri
Câştigătorii concursurilor Cangurul ediţia 2009
Proasta satului
Întoarcerea fetiţei rătăcită
Preşedintele Ţâbuleac lucrează la un proiect important
Bătaie între actori... pe o minge de fotbal
Băsescu dă două veşti bune poporului român
Canada - lnasare a volumului omagial de versuri
Horoscop
Vinul de Frumuşica şi ţuica de Rădeni fac ravagii
Instanţele de judecată condamnă pe bandă rulantă nelegalitatea taxei radio-Tv
Un nou abuz al celor de la Speed Ricovery
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 13 iunie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă