Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43152
De la 07 Ianuarie 2003
111218480

Viclenioa şi fariseismul stareţului Ioan harpa (1)

  • - convorbire înregistrată în biserica Mănăstirii Popăuţi
  • 12 June 2017, 23:00

În ziua de miercuri 22 aprilie 2015, medicul de familie Carmen Văculişteanu, disperată că a fost evacuată din casa părintească împreună cu cei doi copii ai săi, într-un mod inuman, de către stareţul arhimandrit Ioan Harpa de la Mănăstirea Popăuţi, a încercat un dialog cu acesta pentru a clarifica situaţia. Discuţia a avut loc în biserica din interiorul mănăstirii iar stareţul, cu vocea sa sfătoasă şi plină de falsă bunăvoinţă, pe tot parcursul discuţiei dovedeşte o viclenie şi un fariseism popesc greu de imaginat din partea unui slujitor al Domnului.
Stareţul încearcă să manifeste înţelegere faţă de durerea şi drama prin care trece Carmen Văculişteanu, dar când vine vorba despre modul fraudulos prin care a intrat în posesia vilei familiei sau de a restitui bunul acaparat cu japca, poziţia sa se schimbă radical, bunăvoinţa dispare, iar suav şi cu aceeaşi ipocrită blândeţe o ameninţă pe Carmen să nu se adreseze presei sau justiţiei pentru că îşi va agrava situaţia.
Discuţia atestă fără putinţă de tăgadă curentul actual lansat din interiorul Bisericii Ortodoxe Române ca preoţii şi slujitorii Bisericii să folosească orice mijloace pentru a aduce venituri financiare şi materiale instituţiei.
Atitudinea stareţului demonstrează că clerul bisericesc foloseşte cu multă abilitate religia ortodoxă ca mijloc de înavuţire, credinţa în Domnul fiind doar paravanul din spatele căruia se pun la punct strategii şi mijloace de atragere în cursă a credincioşilor cu un nivel educativ scăzut sau care au dus o viaţă de desfrâu şi caută iertarea prin spovedanii la preoţi, în realitate devenind victime sigure ale acestora.

După difuzarea reportajului privind drama consumată în familia Văculişteanu, am primit un telefon prin care mi s-a adus la cunoştinţă existenţa unei alte victime a stareţului. Joşca Boicu a fost instrumentist la Filarmonica Botoşani, acum fiind pensionar. Omul s-a trezit cu poprire pe pensie cum că ar avea rate restante la bancă. Cum ştia că n-a luat niciun credit, şi-a chestionat soţia aflată în suita de credincioase a stareţului. Aşa a aflat că aceasta a luat un credit din banca şi a dus banii la mănăstire pentru că aşa i-a cerut stareţul Harpa. Acum omul plăteşte un credit de care n-a beneficiat.
Convorbirea are durata de 64 de minute dar a fost împărţită în patru episoade tocmai pentru a nu se elimina din ea nici un cuvânt. Singura operaţiune a fost aceea de normalizare a sunetului pentru a face convorbirea cât de cât inteligibilă. Astăzi difuzăm prima parte iar în zilele următoare şi celelalte trei părţi.
Între timp am reluat ancheta începută asupra modului în care Biserica vrea să intre în posesia imobilelor Taberei de elevi „Luceafărul” de la Agafton. În cel mult două zile voi finaliza şi această anchetă începută în urmă cu aproape jumătate de an.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Anunţ al AJFP Botoşani
Viorel Catarama nu poate candida la sefia PNL
- nu a strans semnaturi de la cel putin 10 filiale
Ministrul Justitiei privind reconfigurarea infractiunii de abuz in serviciu:
Vom stabili pragul rezonabil impreuna cu societatea civila
De ce nu desfiintam sistemul de invatamant?
raspunde Serban Iosifescu pentru Haute Culture
Consiliul Superior al Magistraturii ii cere presedintelui Iohannis sa retrimita legii salarizarii in Parlament
De ce este importanta pe termen lung vizita lui Klaus Iohannis in America lui Trump
Vlad Cosma a fost trimis in judecata,
in dosarul de sponsorizare ilegala a campaniei electorale din 2012
Pragul pentru abuzul in serviciu trebuie sa aiba un cuantum relativ mic
Banul zilei: Mod de a creşte potenţa
Horoscopul zilei de 13..66.2017
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă