Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25808
De la 07 Ianuarie 2003
118412351

Ea educatoare, el inginer şi împreună cresc vaci

  • 12 May 2010, 23:00

De când zootehnia românească a ieşit din atenţia Guvernului Boc, fermierii care încă mai speră în revigorarea activităţii lor, au ajuns în situaţii tragico-comice. Cu ceva timp v-am prezentat modul în care supravieţuieşte o fermă de vaci din satul Mihai Viteazu. Numai că familia Cojocariu este un caz fericit. Ei au fondat ferma cu resurse financiare proprii, aşa cx pierderile pe care le înregistrează sunt din buzunarul lor şi nu le bat creditorii în poartă. Cu totul în altă situaţie se află familia Mariana şi Ionuţ Zvâncă din satul Vorniceni. Cei doi, soţ şi soţie, ea educatoare, el inginer mecanic au reuşit să obţină o finanţare europeană de vreo zece miliarde şi să înfiinţeze o fermă de vaci cu animale aduse din Germania la preţul de 15.000 euro bucata.
De precizat că finanţările europene pentru înfiinţarea de ferme zootehnice se aprobă cu obligativitatea de a achiziţiona animalele din ţara care ţi-o indică finanţatorul. Mi s-apărut exagerat preţul plătit pentru o vacă, fie ea şi nemţească, dar aşa a fost condiţia finanţării. Iar ca să obţină finanţarea, familia Zvâncă a trebuit să vină şi ea cu vreo două miliarde de lei aport propriu. N-a avut banii, dar a achiziţionat un credit de la BRD pe o perioadă de zece ani. Soţii Zvâncă au achiziţionat un grajd din cele rămase de la fostul CAP şi l-au amenajat modern, după cum cer normele europene. De exemplu, dejecţiile se elimină din grajd printr-un sistem automat, mulsul se face electric iar cantităţile de lapte obţinute se urmăresc pe fiecare animal. O întreagă birocraţie cer aceste norme europene, parcă la concurenţă cu birocraţia românească.
Modul în care este amenajată ferma mi-a plăcut. Mi-au plăcut şi dotările cu utilajele de răcire a laptelui până vine maşina colectoare. Căci laptele este predat la fabrica „Dorna” din Vatra Dornei, adică la o distanţă de peste 200 km. Însă când am făcut o analiză sumară a cheltuielilor lunare şi a veniturilor, am constatat că situaţia este dezastruoasă. Cele 35 de bovine aflate în fermă cer pentru întreţinerea lor cheltuieli lunare de 140 milioane lei, iar veniturile obţinute sunt de numai 70 milioane lei lunar, înregistrându-se o pierdere de 70 milioane lei. Numai rata lunară la bancă este de 52 milioane lei.
Am întrebat-o pe Mariana Zvâncă la ce mai menţine ferma dacă lunar înregistrează o datorie de 70 milioane lei. Mi-a răspuns că n-are încotro, că prea s-a băgat în afacere ca acum să dea înapoi. Femeia speră că totuşi Guvernul Boc va înţelege că sectorul zootehnic românesc este în colaps şi-l va sprijini. Până atunci, socrul tinerei fermiere munceşte de dimineaţă până seara la câmp, având tractor, semănătoare, combină etc. şi prestează servicii agricole. Câştigul îl înghite nora cu ferma ei de bovine. Dar chiar şi aşa ajutată, nora nu îşi acoperă pierderile care cresc lunar cu câteva zeci de milioane. Iar cu banca nu-i de glumit.
Vineri, de la ora 17.00 pe Tv Somax se va putea vedea întreg reportajul realizat în cadrul emisiunii "Lumea lu' Rotundu". Emisiunea se transmite şi pe Internet şi poate fi vizionată dând clik pe imaginea "SOMAX" de pe site-ul de faţă.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Ministrul minorităţilor din Serbia minte şi la presiunea ministrului de interne evită întâlnirea cu CNMNR
Sindicatele solicită amânarea Consiliului Economic şi Social
Cum a declanşat Boureanu un mic război în partid
Angajaţii din sistemul sanitar ar putea intra şi ei în grevă generală, din 31 mai
Două cote de impozitare, de 12% si 25%, TVA redus la alimentele de bază şi CAS de 3%
Comisia Europeană propune noi reguli de guvernare economică
nerespectarea regulilor Pactului de Creştere şi Stabilitate poate duce la pierderea de fonduri europene
Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorata de la 10,7% la 14%
România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a euro
procesul ar putea fi amânat până în 2018, spun specialiştii
Şomajul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani
Am putea colabora cu PSD în plan parlamentar şi putem discuta despre strategia economică
Ceartă la PSD între Geoană şi Ponta, pe marginea posibiliăţii intrării la guvernare
Pentru a depăşi criza economică trebuie continuate lucrările la biserici
Atenţie, şoferi dorohoieni! Au fost prinşi hoţii care furau din maşini
Prefectul va cere asfaltarea platformei de la Vama Rădăuţi Prut
Protest „boicotat” de cozonaci
Înălţarea Domnului – o sărbătoare preţuită la Mihai Viteazu
S-a renunţat la un criteriu privind tratamentele în străinătate
Lipsa acreditării tomografului şi RMN ăi fugăreşte pe botoşăneni prin vecini
Nici cu lefurile dijmuite profesorii nu se dau la grevă
Numărul de paturi din Spitalul judeţean se va împuţina
Lista cu politicienii botoşăneni nongrata
Şobolanul n-a ieşit din galerie
Ioan Rotundu
Bancul zilei: I-a intrat coşmaru-n…
Micii matematicieni la start
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă