Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11062
De la 07 Ianuarie 2003
120806335

Botoşani: Nemţii învinşi din nou, pe tăpşanul Dracşani

  • eroul este Florea Ţurcanu, tatăl celor doi mioriticiŢurcani
  • 12 March 2013, 23:00

Astăzi, la ora 13.00, premierul Victor Ponta a anunţat demiterea lui Mihai Ţurcanu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor şi numirea unei noi conduceri.

Familia Ţurcani, celebră crescătoare de oi în satul Dracşani, comuna Suliţa a devenit cunoscută şi în plan internaţional. Larga popularitate internaţională li s-a tras de la nişte cai chiori şi cotonogi care s-a presupus că ar fi fost sacrificaţi în Abatorul Florea Cani din Dracşani, proprietatea familiei Ţurcanu.
Atraşi de ineditul situaţiei, o echipă a televiziunii germane ARD a ajuns pe plaiurile Dracşaniului. Numai că nemţii, crezându-se cetăţeni europeni cu drepturi egale şi în România care i-a dat ţării pe fraţii Ţurcanu, fii celebrului Florea Ţurcanu, nu şi-au luat nici un fel de măsuri de securitate. Prost au procedat, pentru că în momentul apariţiei lor prin preajma Abatorului au dat ochii cu bătrân Florea Ţurcanu (foto 1), zeul zmeilor locului de care-i ştiu de frică locuitorii a peste şapte sate de după tot atâtea dealuri.
Cum a văzut camerele de filmat, bătrânul Florea a şi atacat inamicul neamţ, pe care l-a pus repede pe fugă. Dacă nemţii s-ar fi documentat mai întâi cu cine vor avea de-a face, ar fi aflat că bătrânul la viaţa lui a avut şi are două îndeletniciri: a şofat pe autobuzele regimului comunist, când lua la pumni călătorii dornici să urce mai repede în mijlocul de transport şi a crescut oiţe din rasa ţurcană, din a căror lapte şi brânză a scos doi flăcăi, acum mari oameni de stat în politica românească.
Lui Florea Ţurcanu nu i-a fost uşor în viaţă. În timpul comunismului a fost verificat de către Miliţia economică pentru avere dobândită ilicit N-au mai apucat să-i confişte averea că a venit Revoluţia. De la oi, bătrânul şi-a extins afacerile punând bazele unei brutării şi ale unui abator.
Brutăria (foto 2) a mers şi merge bine mersi şi astăzi, pentru că pâinea vândută nefiscalizat aduce profit îndestulător. Nu l-a prins nimeni că vinde pâinea la negru pentru că cei care ar fi trebuit să-l prindă au ajuns în funcţie graţie puterii politice e feciorului ce-i poartă numele, adică Florin Ţurcanu.
Cu Abatorul a cam dat-o în pozabară. Feciorul Florin s-a asociat cu şeful său politic senatorul liberal Liviu Câmpanu şi şi-au unit forţele în a înşela statul român de subvenţiile la animale. O bucată de vreme treaba a mers strună. S-a împuţit când cei doi s-au certat de la câştiga şi au rupt prieteşugul.
Abatorul a ajuns în faliment, cu datorii la stat de peste 10 miliarde lei vechi. Cum , necum, ANAF a scos Abatorul la vânzare şi a fost cumpărat chiar de Florea Ţurcanu. Adică răscumpărat. De atunci afacerea merge ca pe roate. Cum să nu meargă dacă feciorul cel mare, Mihai, este şeful pe ţară la Autoritatea Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, unde face şi desface anchete care să blocheze prosperitatea zootehniştilor români în favoarea firmelor europene. Cu o astfel de politică economică, Mihăiţă nu poate fi acuzat că nu colaborează cinstit şi loial cu autorităţile europene.
Mezinul, Florin, este Împăratul judeţului Botoşani. Până şi ţurcanele de la stâna de sub dealul pădurii Cozancea ştiu cine este stăpânul lor şi se comportă cu mândrie faţă de oile de la stânele vecine.
Cei din familia Ţurcanu se comportă civilizat şi prietenos atât timp cât nu-i calci pe coadă, adică pe afacerile personale. Cum a-i încălcat această regulă, rişti să cunoşti tăria pumnilor bătrânului Florea. Nici mezinul Florin nu stă cu mâinile sub braţ. Are pumnul vârtos, tăria caşului de oaie şi a câte unei ulcele de zer dulce băut pe nerăsuflate. Când l-a lovit pe un funcţionar din primăria Suliţa, acesta trei zile nu şi-a revenit.
Revenind la bătrânul Florea, acesta şi-a câştigat un merit istoric. Armata Română i-a învins pe nemţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial iar Florea Ţurcanu i-a învins pentru a treia oară chiar pe tăpşanul imaşului Dracşani.
Aşa au aflat şi nemţii că în România este bine să te fereşti de ciobanii mioritici, chiar dacă eşti cetăţean european şi ai drepturi egale cu românii.
Dacă premierul Victor Ponta şi a lu.’ Căcărău din Isaccea n-au reuşit să le-o plătească Angelei Merkel pentru că ne-a refuzat intrarea în spaţiul Schengen, iată că Ţurcanii din Dracşani le-a salvat onoarea. Motiv suficient de puternic ca Mihai Ţurcanu să rămână pe mai departe preşedintele ASVSA.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Gastronomie: Ciorbă rădăuţeană de pui
Bancul zilei: La interviu
Preţurile legumelor şi facturile la energia electrică au ridicat inflaţia
UE trebuie să aibă dreptul de a exclude un stat care nu respectă statul de drept
profesor la universitatea Princeton, care face o paralelă între Viktor Orban şi Victor Ponta
România s-a prefăcut că respectă acordul FMI
cu permisiunea FMI
Încep disponibilizările in aparatul administrativ al Sănătăţii
Casele judeţene de Asigurări vor fi transformate în Case regionale
Aflatoxina, pâinea şi circul românesc pentru UE
Ioan Rotundu
Şi Ghiorghiţă plânge câteodată
Nu învaţă carte, vor ajunge parlamentari!
Lista matematicienilor botoşăneni de top
E.ON Ghaz aduce Iadul la Botoşani
Navetă cu burta goală şi fără bani
Ioan Rotundu
Criza politică de la Chişinău ar putea lua sfârşit
Preturile energiei electrice au scăzut mult pe piaţa centralizată
consumatorii ar putea schimba furnizorii, dar nu ştiu cum
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă