Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33981
De la 07 Ianuarie 2003
108570622

Botoşani/Drăguşeni: Să nu uiţi Eugene, nimic să nu uiţi!

  • primarul şi soţia au fugit din faţa camerei de filmat
  • 12 November 2013, 23:00

Ieri am filmat la Drăguşeni cazul lui Florin, elevul de şcoală bătut de primarul comunei în chiar sala de clasă. Ce s-a întâmplat la Drăguşeni este ceva demn de educaţia din Evul Mediu când puternicii acelor vremuri aveau drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor de pe moşie, inclusiv asupra copiilor lor.
Primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nechifor este mai mult decât un baron local al PSD, este un satrap mesopotanian îmbrăcat în haine nemţeşti. Îmi voi argumenta această opinie cu declaraţiile celor pe care i-am intervievat.
La prima oră a dimineţii m-am prezentat la Protecţia Copilului şi am căutat-o pe asistenţa socială Daniela Sapariuc (foto 2), cea care l-a condus pe elevul Florin Gheorghe Incău la spitalul de Pediatrie, după ce a fost bătut de primarul Nechita. Asistenta a încercat să se dea băţoasă şi să refuze dialogul pe motiv că nu are aprobare de la şef. Am dus-o la şef, iar şeful, văzând camera de filmat, a zâmbit larg şi m-a asigurat că instituţia Protecţiei Copilului este transparentă şi că Sapariuc îmi va da toate relaţiile. Aşa am aflat că Florin a fost adus la protecţia Copilului vineri, 8 noiembrie, de către bunicul său Jan Zamosteanu (foto 1) , care-l are încredinţat în plasament.
Ce mi s-a părut ciudat la Sapariuc a fost lipsa de reacţie de a semnala cazul conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi organelor de urmărire penală pentru a ancheta împrejurările prin care primarul a ajuns să bată un elev în sala de clasă. Abia ieri, spunea Sapariuc urma să facă aceste sesizări.
De la Protecţia Copilului m-am deplasat la spitalul de Pediatrie şi am discutat cu medicul Mariana Airimiţoaie. Mi s-a spus că Florin a fost internat prin Unitatea de primirea urgenţelor şi că i s-au făcut investigaţiile medicale necesare. S-a stabilit ca diagnostic „sindromul cefalagic” iar Florin acuza dureri pe partea dreaptă a capului de la ureche la maxilar, pozamaxilar, locul unde l-a lovit primarul. I s-a făcut şi o evaluare psihologică dar medicul psiholog Irina Baltă nu ne-a putut divulga constatările pentru că ele nu pot fi puse decât la dispoziţia familiei, în cazul de faţă a bunicului său.
La Podriga am discutat cu bunicul lui Florin, om aflat la vârsta de 78 de ani dar care s-a prezentat extrem de lucid şi coerent în explicaţii. A aflat de la nepotul Florin joi, 7 noiembrie, că a fost bătut de primar pe motiv că ar fi distrus o bancă din curtea şcolii. Noaptea copilul a avut coşmaruri, şi a făcut nevoile pe el, şi a acuzat dureri mari la cap.
Speriat, bunicul Jan Zamosteanu s-a dus la Primărie, la asistenta socială Manoliu şi a rugat-o să informeze Protecţia Copilului şi să-l ajute să ajungă cu Florin la Botoşani. Directorul de şcoală, soţia primarului, aflată prin preajmă a luat-o la rost pe Manoliu că de ce s-a interesat de cazul lui Florin. Şi primarul Eugen Nechifor a certat-o pe asistenta socială că l-a ajutat pe Zamosteanu să ia legătura cu Protecţia Copilului. De la Zamosteanu am aflat că Florin a fost bătut degeaba de primar pentru că, ulterior, s-a descoperit că alţi elevi au distrus banca şi că cel bătut era nevinovat.
Am discutat cu diriginta lui Florin, profesoara de biologie Alina Boaru (foto 4). Aceasta s-a arătat dezamăgită de ce s-a întâmplat în clasa la care este dirigintă şi mi-a spus că Florin este un copil cuminte, care învaţă cât poate asimila, dar că nu are manifestări violente. Totul s-a întâmplat în timpul orei de engleză, când primarul a intrat în clasă ţipând şi l-a scos pe copil afară pe hol, unde l-a lovit cu palma şi l-a dat cu capul de perete, totul în prezenţa mai multor elevi. Vizibil aflată în încurcătură, Boaru n-a dorit să comenteze prea detaliat cele întâmplate, probabil de pozateama consecinţelor cu directorul şi primarul.
La şcoală n-am mai găsit-o pe Daniela Nechita, nevasta primarului şi directorul de şcoală. Aflase că sunt în zonă şi a dispărut. Oficial mi s-a spus că este plecată la Botoşani la o şedinţă ISU. Neoficial mi s-a spus că a plecat din şcoală imediat ce a aflat că filmăm. Pe holul şcolii m-am întâlnit cu o profesoară care s-a recomandat Felicia şi care ne-a vorbit foarte evaziv şi mai mult apărându-i pe director şi primar. S-a arătat uimită de faptul că noi nu ştiam că directorul şcolii este doar învăţător. Şi noi ne-am mirat când am aflat acest lucru.
La Primărie, asistenta socială Manoliu (foto 3) ne-a explicat cum s-au petrecut faptele dar şi ea cu multă precauţie pentru că şeful său este chiar primarul bătăuş. A recunoscut că a fost certată de primar pentru că şi-a făcut doar datoria informând Protecţia Copilului cu cele întâmplate. În timp ce noi filmam în biroul asistentei sociale Melniciuc, primarul a dispărut din Primărie. L-a sunat secretara şi a răspuns la telefon că este în drum spre Suceava. Am luat numărul de telefon de la secretară şi l-am sunat. N-a mai răspuns. În schimb, cineva bine intenţionat mi-a spus că primarul a dialogat cu un reporter Alexa, după care a plecat ca să nu fie filmat.
Concluzia mea este că ce s-a întâmplat în şcoala de la Drăguşeni este ceva extrem de grav. Primarul şi-a permis ca în timpul orei de curs să de-a năvală în clasă, să ţipe la elevi şi să-l bată pe unul dintre ei, deşi ştia că este un copil care are probleme medicale, este fără părinţi şi se află în plasament social. Implicaţia sa în actul educaţional este un abuz greu de acceptat pentru orice persoană civilizată. Soţia sa, învăţătoare, ajunsă director de şcoală prin împrejurări care-ţi fac părul măciucă, se comportă discreţionar şi toate pozacadrele didactice îi poartă de fric㠄Este proastă ca noaptea” mi-a spus o persoană care mi-a relatat şi cum a ajuns ea director.
Dar şi mai grav este faptul că primarul l-a luat pe şeful de post Vasile Ciobanu şi au făcut anchetă în şcoală, printre elevi, fără ca de faţă să fie un asistent social şi fără a fi asistat de părinţii copiilor. S-au încălcat toate drepturile copilului dar nimeni n-a avut nici o reacţie de apărare până ieri, când am venit noi să filmăm.
Aştept ca măcar de această dată comisarul şef Cucoreanu, cel care conduce Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani, să facă o anchetă serioasă şi să stabilească măsuri poliţistul Ciobanu, considerat de unii săteni ca fiind capul mafiei locale şi care este putred de dator către primarul Nechita, de la care a primit bani să-şi ridice vila. A mai promis comisarul Cucoreanu o anchetă şi la Poliţia Darabani, anchetă care a rămas pe hârtie. Poate măcar de această dată va reacţiona cu promptitudine şi-l va întreba pe poliţist ce a căutat în şcoală să ancheteze minori. Probabil că domnul comisar îşi mai aminteşte de scandalul făcut de premierul Ponta când cei de la DNA au năvălit într-un liceu să-i ridice pe elevi la o anchetă. Şi acolo era vorba tot de minori şi a ieşit cu mare tărăboi.
Cât despre conducerea IŞJ, n-am a le cere nimic pentru că sunt de nimic. În schimb, am să le arăt pe cine au pus director de şcoală la Drăguşeni şi ce se întâmplă prin unităţile de învăţământ din jurul oraşului Săveni.
Iar pe primarul bătăuş care a dat bir cu fugiţii, îl informez respectuos că sunt la curent cu afacerile sale trecute şi prezente şi că i le voi recapitula public, spre veşnică neuitare, parafrazându-l pe Zaharia Stancu prin „Să nu uiţi Eugene, nimic să nu uiţi!”, replică din romanul „Desculţ”.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: La medic
Gastronomie: Salată de murături perfectă lângă orice fel de mâncare
În laboratoarele de fizică de la Frascati se vorbeşte româneşte
iată românii de la acceleratorul nuclear
Dispariţia a 111.000 de firme în acest an anulează efectul înmatriculărilor din 2011-2012
Analiza lui Băsescu e corectă. PSD la prezidenţiale are o problemă, e dovedit istoric
Banii către biserici să fie redirecţionaţi către Educaţie, Cercetare şi Sănătate
sociatia Secular-Umanista din Romania lanseaza un apel catre Guvern si
Marea descentralizare sau cum şi-a tras Dragnea drumuri naţionale şi a cedat portul Galaţi către Liga lui Mitică
Guvernul încasează anul viitor 344 milioane lei la buget din creşterea salariului minim
Declaraţia lui Barroso a fost citită greşit
următoarea discuţie serioasă privind aderarea României la Schengen se poate face în urma unui raport MCV pozitiv
Antonescu, despre amânarea aderării la Schengen:
o nedreptate care i se face României de câţiva ani la rând
Nu vom susţine niciodată candidatura la Preşedinţie a unor personaje toxice precum Antonescu
Manipulare marca Antena 3. DNA nu anchetează salmonella!
Guvernul prognozează că în 2014 va colecta 5 miliarde lei din noile impozite
„Este proastă ca noaptea!”
Ioan Rotundu
Am ales mămăliga, nu cozonacul occidental
Ioan Rotundu
Admir online lanseaza tombola cu premii de sarbatori ca sa cresca numarul de utilizatori logati
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă