Prezenţi la întâlnire au mai fost ataşatul agricol, Szabo Jozsef Andor, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, prefectul Gheorghe Sorescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac. Dacă iniţial s-a estimat că valoarea investiţiei se cifrează la suma de 100 milioane de Euro, acum reprezentanţii firmei au precizat că vor fi necesari 150 milioane de Euro pentru realizarea fabricii de bioetanol.
Prefectul Gheorghe Sorescu a apreciat că investitorii sunt dispuşi să demareze afaceri pe teritoriul judeţului. „A trecut mai bine de o sută de ani de când un oficial din Ungaria vine în zona noastră. E bine că se reuşeşte să se atragă investitorii şi pe zona de producţie, nu doar a supermarketurilor”, a specificat prefectul. La rândul său, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac a subliniat că vizita ambasadorului la Botoşani este un eveniment deosebit, dar că aşteaptă ca investiţia să se concretizeze.
„Am dori să facem în aşa fel încât să depăşim zona intenţiilor şi să trecem în cea a faptelor. Ideea de a deplasa această investiţie la Dorohoi este una foarte înţeleaptă”, a menţionat Mihai Ţâbuleac, asigurându-i că nu le va pune beţe în roate pe motive de birocraţie. „Trebuie să facem un pas înainte şi aşa am ajuns la Bucovina. Poate că dumneavoastră nu simţiţi aşa, dar din punctul de vedere al Europei, Bucovina este o regiune foarte importantă pentru Europa. Pentru graniţa cu Ucraina şi Moldova din punct de vedere politic şi

Ataşatul agricol, Szabo Jozsef Andor a informat că vor fi unele probleme legate fondul de investiţii, transport – în sensul dacă bioetanolul realizat va fi retransportat în Ungaria sau folosit în România, dacă există piaţă de desfacere pentru produsul secundar, respectiv, borhotul. Din acest ultim punct de vedere, ataşatul agricol apreciind că România stă mai bine fiindcă sectorul zootehnic este mult mai dezvoltat comparativ cu alte ţări.
Primarul municipiului Dorohoi a ţinut şi el să intervină pentru a sublinia importanţa investiţiei pentru dorohoieni. „Sunt bucuros că am avut posibilitatea de a-mi exprima disponibilitatea pentru această investiţie care se discută de multă vreme. Dar deja a fost semnată o convenţie între cele două părţi, în care au fost tranşate anumite obligaţii din partea noastră ce trebuie îndeplinite ca investiţia să se dezvolte cât mai repede. Ar fi o gură de oxigen necesară municipiului Dorohoi”, a declarat Dorin Alexandrescu.
Reamintim că investiţia va aduce 258 noi locuri de muncă pentru dorohoieni, cât şi valorificarea la cote superioare a porumbului, materia primă necesară fabricării bioetanolului, un combustibil agreat de Uniunea Europeană. Primăria Dorohoi a pus la dispoziţie investitorului maghiar 21 hectare de teren, cu toate utilităţile, concesionate pe o perioadă de 49 ani. Potrivit specialiştilor firmei MABIO, unitatea de la Dorohoi va fabrica anual 100.000 tone bioetanol prin prelucrarea a 300.000 tone de porumb, utilizând tehnologii de ultimă oră. (Eliza Sofian)