Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1930
De la 07 Ianuarie 2003
123660676

Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa

  • 12 October 2014, 23:00

Bugetul primăriilor, modest sau bogat în venituri, este căpuşat în fel şi chip de către cei care reuşesc să se aşeze în fruntea acestor instituţii publice. Postul de primar în comună, oraş sau municipiu a devenit cel mai râvnit tocmai pentru faptul că ocuparea acestuia înseamnă drum deschis către banii publici pe care-i poţi folosi în scop personal şi de grup fără prea multe temeri.
Din această cauză atunci când sunt alegeri locale, pentru funcţia de primar se înscriu şi câte zece candidaţi, fiecare sperând ca el să fie norocosul care să pună la brâu cheia cu care se deschide uşa la visteria publică locală.
Nu toţi primarii ştiu să fure inteligent. Unii, lipsiţi de o pregătire profesională care să le permită să înţeleagă şi să speculeze legea, fură atât de neîndemânatec de te umflă râsul când afli din presă ce metode a găsit el de cuviinţă să se înfrupte din banul public. Cei mai mulţi însă, sunt primari cu un anumit nivel de educaţie, cu o experienţă de viaţă ceva mai bogată, care sunt şi acei primari ce-i reînnoiesc mandatele şi de câte trei, patru ori la rând, fură punându-se la adăpostul legilor sau a unor funcţionari din primărie care nu realizează că sunt folosiţi de primar drept paravan pentru afacerile sale ilegale. Mă refer aici la secretarul primăriei, contabilul sau agenţii fiscali.
În general hoţiile la nivel de primării comunale fiind asociate cu micile găinării, descoperirea lor este lăsată pe seama celor de la Curtea de Conturi, DNA-ul intervenind doar dacă sunt semnale că există o corupţie în care sunt implicate şi personaje mai de soi: oameni de afaceri, politicieni, funcţionari de rang ministerial etc.
Un exemplu de cum poate fi părăduit bugetul unei primării prin practica micilor găinării financiare îl avem consemnat într-un act de control al Curţii de Conturi încheiat la Primăria Suliţa şi datat 25 aprilie 2014.

Practica studiilor de fezabilitate
Întocmirea studiilor de fezabilitate fără ca acestea să ajungă vreodată a fi valorificate în practică se numără printre primele metode postdecembriste descoperite de primari ca mijloc de a se înfrupta din banii de la buget. Să-şi amintească Botoşănenii că în perioada mandatului 2000 – 2004 a primarului PSD Florin Egner, nu era lună lăsată de la Dumnezeu ca acesta să nu se anunţe că a mai iniţiat un studiu de fezabilitate. Peste 10 miliarde lei din acea perioadă a cheltuit Egner pe studii de fezabilitate fără ca vreunul să ajungă să prindă viaţă. Costinel Ciubotaru, primarul comunei Suliţa în mandatul 1996 – 2000 şi apoi din 2004 fără întrerupere, învăţător la bază, s-a şmecherit repede în a şti cum să se folosească de banul public.
Fie din presă, fie din schimburi de experienţă, omul a aflat că metoda studiilor de fezabilitate este o practică legală de a te înfrupta din banii primăriei, dacă eşti băiat deştept şi ştii cum s-o faci.
Iată cum a făcut-o Costinel Ciubotaru, reproducând un extras consemnarea din actul de control:
„.1 Neînregistrate în evidenţa contabilă a unor active fixe necorporale în valoare de 279.634 lei
Descrierea abaterii/erorii de la legalitate şi regularitate
Din verificarea efectuată asupra operatiunilor din categoria ”active fixe necorporale” am constatat că entitatea detine studii care nu sunt înregistrate în evidenta contabilă, plata cestor studii fiind înregistată numai pe cheltuieli. Astfel, entitatea nu a înregistrat în evidenţa contabiă şi nu a raportat în situaţiile financiare încheiate la 31.12.2013 la categoria active fixe necorporale - studii de prefezabilitate si fezabilitate în valoare totală de 279.634 lei, ce reprezintă:
- 3 studii de fezabilitate achizitionate în perioada 2009 – 2010, având valoarea de150.000 lei;
- 2 studii topografice si 4 studii geotehnice achizitionate în perioada 2007 -2009, având valoarea de 129.634 lei.
Studiile întocmite nu au fost puse în practică, acestea fiind considerate „eligibile, fără finantare”.”

Acum să traducem mai pe înţeles limbajul de specialitate folosit de Bof Lidia şi Guţic Elena, având funcţia de auditori publici externi în cadrul Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Botoşani.
Practic, din bugetul Primăriei Suliţa au fost aruncaţi pe fereastră 2,8 miliarde lei vechi, adică pe nişte studii de fezabilitate care nu au primit finanţare pentru că nu s-au încadrat în vreo formă guvernamentală sau europeană. Cât a fost paraua îndărăt la de la firma care a păpat banii către cel care a efectuat plata, organul de audit nu ne spune nimic. Dar oare putem crede că paraua îndărăt a lipsit? Dacă a lipsit, atunci n-are logică solicitarea. Întocmirea şi plata acestor studii care, atenţie!, n-au fost înregistrate în evidenţa contabilă a Primăriei ci ascunse printre cheltuielile instituţiei ca să nu fie observabile. Ochi şi minte ageră au avut cele două auditoare de vreme ce le-au descoperit chiar şi amestecate printre cheltuielile la hurtă.
Dar ce v-am prezentat aici este doar o mică metodă de părăduire a banului unei primării, în ediţia de mâine urmând să vă prezentăm şi alte metode, inclusiv forme de manifestare ale nepăsării faţă de veniturile bugetului local.
Adrian Marcu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Sos de rosii cu ardei
Bancul zilei: Corecţie… financiară
Socialism de caviar: Jumatate din banii dati de Liviu Dragnea pentru satele din Prahova s-au dus spre Cornu
comuna unde au case de vacanta familia Ponta, Adrian Nastase, Serban
Ramasitele lui Constantin Brancoveanu au fost aduse la Manastirea Hurezi dupa 300 de ani
Klaus Iohannis: Nu ma lupt cu Victor Ponta, ci cu sistemul din spatele lui
Comisia Europeana respinge cererea Romaniei de a forta SUA si Canada sa relaxeze regimul vizelor
Intalnire Vladimir Putin - Petro Porosenko saptamana aceasta, la Milano
Schimb dur de replici intre Vladimir Putin si Nicolae Timofti la summitul CSI de la Minsk
Cosmine, păcat de tinereţile tale!
Ioan Rotundu
Pivniţă virtuţii, templu viciului
Ioan Rotundu
UNPR adună ţiganii în susţinerea lui Ponta
In jur de trei mii de persoane participa in Capitala la marsul pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova
. Se scandeaza "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!"
Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina, anunta Kremlinul
Lumea lu' Rotundu: Războiul cumnatelor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog