Membrii fundaţiei americane „Medical Mission” şi-au finalizat ieri cea de-a opta lor misiune la Botoşani, participând la o şedinţă festivă la Prefectură. Autorităţile au ţinut să le mulţumească, oferindu-le totodată câte o diplomă şi o mică atenţie, menită să le reamintească de Botoşani atunci când vor ajunge pe meleagurile natale.
La manifestare au participat prefectul judeţului, Gheorghe Sorescu, subprefectul David Şalgău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, cât şi directorul Autorităţii de Sănătate Publică, Gabriel Oprişanu.
Prefectul Gheorghe Sorescu şi-a manifestat cu acest prilej curiozitatea de a afla câţi dintre americanii prezenţi aui participat şi la misiunea anterioară. Atmosfera s-a destins dintr-odată în momentul în care mai bine de jumătate de echipă a ridicat mâna în sus. „Să trecem acum la o notă mai serioasă. La noi la români este o vorbă: Ochii care nu se văd se uită. Ţin să vă mulţumesc că aţi participat la această misiune şi sper să ne revedem şi la anul”, a spus prefectul Sorescu.
La rândul său şi vicepreşedintele Florin Ţurcanu le-a mulţumit pentru asistenţa medicală acordată botoşănenilor, rugându-i să revină şi la anul. Directorul ASP a ţinut să îşi ceară scuze echipei care a lucrat la Spitalul de Pediatrie pentru unele disfuncţionalităţi apărute, subliniind că vrea să transforme relaţia într-una de parteneriat, de schimb de experienţă.
„Am găsit chiar criteriile de colaborare. Sunt absolut convins că misiunea va continua în interesul ambelor părţi, mai ales a celei române. Medicii botoşăneni au nevoie de acest schimb de experienţă”, a declarat Gabriel Oprişanu, oferindu-şi încă o dată disponibilitatea de a participa alături de membrii echipei americane în misiuni, în alte părţi ale lumii, ca voluntar.
Coordonatorul misiunii, Abigail Hayo a specificat că misiunea s-a dovedit şi de această dată un succes, chiar cu micile inconveniente. În cea de-a opta misiune, medicii americani au efectuat 75 de operaţii şi 1439 de consultaţii şi tratamente. (Eliza Sofian)