Angajaţii de la Modern Calor vor să acţioneze în judecată Consiliul Local Botoşani şi să ceară dreptate după ce o măsură abuzivă, luată de fosta structură a Adunării Generale a Acţionarilor le-a redus salariile.
Cei care s-au „răsculat” sunt muncitorii din societatea menţionată, întrucât decizia de micşorare a lefurilor a vizat doar acest segment, personal TESA fiind ferit de măsurile de austeritate. Toate încercările sindicatului din Modern Calor de a obţine o nouă negociere s-au soldat cu un eşec total.
Zilele trecute Consiliul Local a primit o adresă de avertizare, care preciza printre altele că s-a încălcat legea şi cât de curând conflictul va fi soluţionat în Instanţă. Comisia juridică din cadrul Consiliului Local are sarcina de a găsi o soluţie pentru ca toţi factorii implicaţi să aibă de câştigat.
„A depăşit cota de 25 la sută, cea prevăzută de lege, ajungând până la 45 la sută. Tăierile salariale au fost numai la muncitori nu şi la personalul TESA. Cumva li s-a promis muncitorilor că în 2013 li se vor mai da ceva bănuţi. Dar aceştia nu mai cred în Albă ca Zăpada.
În următoarele zile voi încerca câteva întâlniri cu cei de la Modern Calor. Este o problemă moştenită, dar trebuie rezolvată. Dar dacă moşteneşti o casă cu un geam spart pui mâna şi îl schimbi. A fost încălcat contractul de muncă. Se poate face un acord între angajaţi şi conducerea Modern Calor”, a precizat consilierul local Marius Cristescu, care este în comisia juridică din Consiliul local.
Acesta a mai atenţionat că muncitorii de la Modern Calor sunt ameninţaţi cu şomajul în cazul în care continuă să protesteze împotriva măsurilor prin care a fost încălcat contractul colectiv de muncă.
„Vrem să vedem, acestea fiind condiţiile date, cum de a încasat directorul şi angajaţii TESA de la Modern Calor anul trecut premii de zeci de mii de lei. De asemenea vreau să propun consilierilor să găsim o soluţie pentru a nu mai obliga cetăţenii s plătească pentru ţevile din apartament care aparţin Modern Calor, chiar dacă au centrală. Eu dacă sunt proprietar pot să îţi cer chirie, nu să-mi iei tu mie bani”, a adăugat sursa citată.
În replică, managerul societăţii Ioan Diaconu (foto) ne-a declarat că cei opt muncitori care au înaintat adresa către CL nu sunt reprezentativi pentru unitate. Apoi, mai crede managerul „nu este bine să se tragă concluzii înainte ca vreo comisie de specialitate să verifice la Moden Calor dacă s-au făcut plăţi nejustificate, fie chiar şi cu titlu de premii.”
În ce priveşte problema plăţii pentru ţevile ce trec prin casă de către cei debranşaţi de la Modern Calor, „Domnul Marius Cristescu poate nu ştie că în acest sens există o lege şi numai dacă actuala putere modifică legea cei în cauză pot fi scutiţi de la plată”, este explicaţia managerului Diaconu.
Pe surse, însă, se spune că acest început de protest al muncitorilor face parte dintr-un plan mai larg al conducerii primăriei de a crea o răzmeriţă prin care să forţeze demiterea actualei conduceri a societăţii Modern Calor. Precizăm că prin contractul de manageriat încheiat cu societatea, Ioan Diaconu nu poate fi demis din funcţie decât peste patru ani, când expiră contractul semnat, (Lavinia Preda)