Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27152
De la 07 Ianuarie 2003
120707218

Botoşani: Cei din Flămânzi şi-au ales un primar condamnat penal

  • 12 September 2013, 23:00

Acum câteva zile am primit la redacţie un material extrem de interesant care, analizat cu atenţie, ar putea schimba oarecum imaginea localnicilor despre profesorul de sport Dan Oloeriu, actualul primar al oraşului Flămânzi.
Deşi perceput de multă lume, încă de când oficia ca viceprimar, ca de treabă, zâmbăreţ şi permanent amabil”ul primar a avut se pare o juneţe destul de zbuciumată, din care n-au lipsit incidentele la discotecă, şpriţurile cu băieţii de gaşcă şi „aventurile galante”.
Ceva, ceva din toate acestea au răbufnit periodic şi prin presa locală, mai ales după desemnarea sa ca prim edil al localităţii, dar în euforia evenimentelor din 2012, marcate de „marea schimbare” politică de pe prima scenă a ţării, vocea firavă a opoziţiei locale nu prea s-a auzit, iar dacă s-a auzit, a fost pusă de USL-işti pe seama „răutăţilor PDL-iste”.

ALTERCAŢIA
Toată lumea s-a (pre)făcut că uită întâmplările vechi, dar semnificative, de acum 17 ani şi, cu siguranţă, lucrurile ar fi rămas neschimbate şi, aparent poate, neştiute, dacă nu ar fi apărut, ca din senin, documentul de care vorbeam mai sus: o cerere de reabilitare adresată Judecătoriei Botoşani de către petentul Dan Oloeriu, născut la 19 septembrie 1972, petiţie înregistrată la data de 17 februarie 2013 şi care a avut până în prezent mai multe termene.
Prin acest act, actualul primar solicită reabilitarea sa pentru fapta în urma căreia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Este vorba de lovirea puternică, în faţă, a unei tinere din Flămânzi, pe nume Mihaela Ungureanu, căreia i-a provocat leziuni care au necesitat zeci de zile de îngrijiri medicale. Altercaţia s-a petrecut la 24 noiembrie 1996, în spatele discotecii din Flămânzi, în urma unei discuţii încinse între tânărul de 24 de ani Dan Oloeriu şi adolescenta Mihaela Ungureanu, pe vremea aceea una din cele mai frumoase fete din Flămânzi, după ce aceasta ar fi refuzat, se vorbeşte, avansurile tânărului exaltat, aflat, se pare, sub influenţa lui Bachus.
De altfel, Dan Oloeriu recunoaşte astăzi că în toamna anului 1996, în urma unei discuţii mult prea încinse, i-ar fi dat tinerei palme, în urma cărora fata a căzut la pământ, căpătând vătămările care au generat procesuldamnarea penală a actualului primar. Faptul că, din numai două palme şi o căzătură Mihaela Ungureanu ar fi căpătat leziunile trecute ulterior în certificatul merdico-legal, este totuşi discutabil.
După spusele unor rude, fata ar fi suferit atât o fractură de mandibulă cât şi fracturi ale coastei şi ale claviculei, lucru care denotă că, practic, a fost călcată în picioare. De altfel, o persoană care îşi aminteşte bine cazul, ne-a dezvăluit că, în urma bătăii primite a a stat foarte mult prin spitale, având o perioadă de recuperare foarte mare

CONDAMNAREA
După bătaia primită de la Dan Oloeriu, Mihaela Ungureanu a fost internată imediat, mai întâi la Spitalul Judeţean Botoşani, apoi, în regim de urgenţă, la Clinica Buco Maxo Faciala din cadrul Spitalul Clinic de Urgenţe Sf.Spiridon din Iaşi.
Deoarece nu am avut acces la dosarul întocmit la vremea respectivă de lucrătorii Poliţiei Flămânzi, nu ştim de câte zile de îngrijiri medicale a avut nevoie în total fata pentru vindecare. Cunoaştem însă că, în conformitate cu prevederile legale, ruperea unei mandibule necesită, pentru revenire la forma iniţială, 45-50 zile de îngrijiri medicale, fracturarea ei întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală, prevăzută şi pedepsită de art. 181 alin. 1 cod penal.
Din câte am aflat, în urma anchetei s-a întocmit un dosar extrem de voluminos, doldora de declaraţii şi certificate medicale, lumea vorbind că, numai prin intervenţia tatălui lui Dan Oloeriu, care şi-a susţinut, pe toate căile, fiul în faţa judecătorilor, s-a ajuns ca acesta să fie condamnat NUMAI la doi ani de detenţie, cu suspendare.
Am verificat la rândul nostru şi am aflat că limitele de pedeapsă pentru infracţiunea pentru care actualul primar a fost trimis în judecată sunt de la 6 luni la 5 ani! Se poate afirma că, la nivelul de toleranţă juridică al anului 1997, inculpatul Dan Oloeriu a scăpat relativ ieftin primind doi ani cu suspendare.

SANCŢIUNI FINANCIARE
Pe lângă condamnarea în sine, tânărul Dan Oloeriu, din Flămânzi, a fost obligat, prin mai multe sentinţe judecătoreşti, să plătească, drept cheltuieli de judecată şi cheltuieli de spitalizare a victimei sale, mai multe sume, fiecare cu dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a sentinţei şi până la achitarea integrală a debitului.
Astfel, prin sentinţa penală nr. 2306 din data de 14 august 1997, pronunţată în dosarul nr. 2765/1997 al Judecătoriei Botoşani, acesta a fost obligat să achite cheltuieli de spitalizare în valoare de 359.074 lei către Clinica Buco Maxo Facială Iaşi, cheltuieli de spitalizare în valoare de 179.200 lei către Spitalul Judeţean Botoşani şi cheltuieli judiciare către stat în valoare de 150.000.
Pe lângă aceşti bani, prin aceeaşi sentinţă penală a Judecătoriei Botoşani, Dan Oloeriu a mai fost obligat la plata sumei de 2.000.000 lei ca despăgubiri civile pentru Ungureanu Mihaela şi la plata sumei de 3.000.000 lei către familia fetei bătute, ca daune morale. Sumele sunt la nivelul preţurilor din nanul 1997, în banii de astăzi însemnând mai multe mii de euro.

CONDIŢIILE REABILITĂRII
Anii au trecut, iar tânăra, după ce s-a vindecat, s-a căsătorit, stabilindu-se în Ardeal. Dan Oloeriu a lucrat o perioadă ca profesor de sport, înainte de a intra în politică şi de a ajunge, datorită susţinerii PDL, viceprimar al oraşului Flămânzi, apoi, după un scandalos transfer în tabăra USL-ului, primar al aceleiaşi localităţi. Nu ştim cine l-a sfătuit să întocmească, la 17 ani de la comiterea faptei amintite mai sus, cererea de reabilitare înregistrată la Judecătoria Botoşani la 7 februarie 2013.
Cert este că, imediat după intrarea dosarului pe rol, la 18 martie 2013, au urmat încă patru termene, prin care avocatei Silvia Corjăuţanu, care îl reprezintă în instanţă pe Dan Oloeriu, i s-au solicitat documente din care să rezulte ităţile unde a locuit şi locurile de muncă pe care le-a avut petentul pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii de reabilitareată, organele judecătoreşti i-au cerut lui Dan Oloeriu că dovada că îşi are asigurată existenţa prin muncă sau alte mijloace oneste, că a avut o bună conduită şi că a achitat în integralitate cheltuielile la plata cărora a fost obligat prin sentinţa penală nr. 2306 din 14 august 1997 pronunţată de Judecătoria Botoşani”.

NOI ÎNCURCĂTURI SAU MINCIUNI?
La înfăţişarea din 18 septembrie 2013, actualul primar de Flămânzi va trebui să dovedească, prin avocata sa, că a achitat suma de 359.074 lei către Clinica Buco Maxo Facială Iaşi, cei 179.200 lei datoraţi Spitalului Judeţean Botoşani, cheltuielile judiciare către stat, în valoare de 150.000 şi despăgubirile civile şi morale, de 5 milioane lei, către familia fetei lovite în 1997.
Într-o scurtă discuţie avută cu Dan Oloeriu, acesta a afirmat că, încă de la pronunţarea sentinţei, a achitat stat şi către spitale sumele stabilite de instanţa de judecată. Urmează ca instituţiile respective să confirme, prin adrese către Judecătoria Botoşani, acest lucru”.
Singura problemă este, conform afirmaţiei lui Dan Oloeriu, faptul că despăgubirile civile şi morale au fost plătite de actualul primar tatălui fetei, Gheorghe Ungureanu, pe baza unei chitanţe scrise de mână, care între timp s-a pierdut.
Urmează ca la unul din termenele viitoare acesta să fie citat ca martor pentru a confirma plata de către petent a cheltuielilor la care a fost obligat prin sentinţa penală nr. 2306 / 14.08.97 pronunţată în dosarul 2765 / 1997 al Judecătoriei Botoşani. Rugat să comenteze întâmplarea, actualul consilier Constantin Pitorac, fostul primar al oraşului Flămânzi, cel care l-a propulsat pe Dan Oloeriu în viaţa politică locală, a afirmat succint:
nzenii s-au procopsit! După ce au ales, în persoana lui Verginel Gireadă, un „deputat penal”, acum s-au ales şi cu un „primar penal”, ale cărui fapte, mai vechi, iată, ies la iveală”.
În ceea ce ne priveşte, vom reveni asupra subiectului îndată ce vom reuşi să luăm legătura cu fosta victimă Mihaela Ungureanu, în prezent căsătorită Szekelas, aflată în prezent într-un scurt concediu.
i Gomboş


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Greşeala celor de la Gold Corporation
Pompierii botoşăneni şi-au comemorat eroii
„Ajută-i să înceapă școala!” la Uvertura Mall
Maraton de caricaturi la Uvertura Mall
Programul filmelor de la Cine Grand Uvertura Mall
PDL-iștii botoșăneni ,,asmuță” elevii împotriva Guvernului
Cătălin Flutur a împărțit broșura Raport de primar a lui Ovidiu Portariuc
Mihaela Huncă trebuie demisă
Maidanezii din Botoșani vor fi strânși de pe străzi în scurt timp
,,Masă în școală”, alternativa PDL pentru programul ,,Cornul și laptele”
Manipularea cu impactul refuzului asupra potenţialilor investitori străini
Proiectul Roşia Montana va fi discutat intr-o comisie parlamentară specială
Politia elveţian a efectuat o percheziţie la locuinţa celui mai bogat israelian din Elveţia
Efectul broccoli: de ce urăsc unele persoane legumele
Parlamentul European cere Rusiei să înceteze presiunile "inacceptabile" asupra Moldovei
Ponta s-a înţeles cu FMI să impoziteze drepturile de autor si PFA-uri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă