Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15397
De la 07 Ianuarie 2003
112765748

Botoşani: Florin Ţurcanu şi socrul său Aristotel Anuşcă trimiţi în judecată de DNA

  • 13 April 2016, 23:00

DNA Suceava a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului presedinte al CJ Botosani, Florin Turcanu, pentru trafic de influenta in forma continuata (8 acte materiale) si spalarea banilor in forma continuata.
De asemenea, a fost trimis in judecata, in libertate, si socrul acestuia, Aristomel Anusca, pentru complicitate la cele doua infractiuni de mai sus.
Ce scrie in comunicatul DNA: "In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada iunie 2013-septembrie 2014, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, inculpatul Turcanu Florin a pretins si primit de la administratorul mai multor firme din Botosani, sume de bani si alte foloase materiale in cuantum de 272.906,16 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructie si amenajare executate la un imobil declarat ca fiind in proprietatea inculpatului Anusca Aristomel (socrul lui Turcanu Florin), situat in municipiul Botosani, la care se adauga si cheltuieli privind achizitionarea unor aparate si bunuri de uz casnic.
Acesta din urma, de altfel, l-a si ajutat pe ginerele sau Turcanu Florin, in sensul ca a intermediat primirea banilor si a foloaselor necuvenite. In schimbul acestor foloase, Turcanu Florin i-a promis omului de afaceri ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine, pentru a interveni asupra unor functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani si din cadrul a doua primarii de comuna de pe raza aceluiasi judet, Dangeni si Avrameni, astfel incat sa fie atribuite, prin incredintare directa, 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri, in valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a si intamplat ulterior.
De asemenea, inculpatul a pretins ca are influenta si ca va interveni asupra membrilor comisiilor de licitatie, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani, cu atributii in materia achizitiilor publice, pentru a-i determina sa favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru castigarea unor licitatii publice privind contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local.
In realizarea mecanismului infractional, pentru mascarea actiunilor sale si a intelegerii avute cu omul de afaceri, inculpatul Turcanu Florin a interpus drept paravan mai multe firme, beneficiind de sprijinul socrul sau Anusca Aristomel care a interactionat cu aceste firme si cu omul de afaceri, prin alti martori intermediari indicati de inculpatul Turcanu Florin.
Concret, in perioada august 2013- ianuarie 2015, inculpatul Anusca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Turcanu Florin sa ascunda si sa disimuleze adevarata natura a provenientei, a dispozitiei si a proprietatii imobilului din municipiul Botosani care a fost construit si finantat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de 272.906,16 lei, cunoscand ca bunurile astfel dobandite provin din savarsirea unei infractiuni.
Actiunile desfasurate de complicele Anusca Aristomel au constat in incheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriza fictiv cu o societate comerciala paravan, pentru construirea imobilului, in scopul ascunderii si disimularii beneficiarului real al constructiei imobilului - inculpatul Turcanu Florin - precum si a originii reale a materialelor de constructie si a manoperei gratuite folosite la constructia imobilului.
Materialele care proveneau de la firmele controlate de omul de afaceri, nu au fost facturate nici catre firma paravan, nici catre Anusca Aristomel.
De asemenea, inculpatul Anusca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Turcanu Florin sa dobandeasca sume de bani in cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de omul de afaceri si care, in final, au ajuns prin intermediul lui in contul bancar al firmei paravan, pentru a crea aparenta ca cea care a executat lucrarile a fost firma paravan si nu firma omului de afaceri favorizat de Turcanu Florin.
Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, inculpatul Anusca Aristomel, la indicatiile transmise de inculpatul Turcanu Florin prin intermediari, a facut demersuri la institutiile si firmele abilitate, pentru a-l ajuta sa ascunda si sa disimuleze proprietatea asupra imobilului dobandit din savarsirea unei infractiuni.
Actiunile efectuate de Anusca Aristomel au urmarit ca imobilul sa figureze in evidentele primariei municipiului Botosani si ale OCPI Botosani pe numele sau si nu al inculpatului Turcanu Florin si au fost realizate in scopul eludarii legii, respectiv pentru ca inculpatul sa nu figureze in evidentele fiscale si cadastrale cu bunuri proprii, dar si pentru a zadarnici aplicarea art. 20 din Legea nr. 78/2000 privind obligativitatea instituirii masurilor asiguratorii in cazul in care inculpatul Turcanu Florin avea sa fie cercetat pentru o infractiune de coruptie.
In vederea confiscarii speciale, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra imobilului aflat in proprietatea inculpatului Anusca Aristomel, care a format obiectul infractiunii de trafic de influenta.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza."

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 14.04.2016
Bancul zilei: Uimirea soţului
Conform autorităților Ucrainene pe 15 iunie Vama Racovăț, va fi inaugurată.
Informare meteo de ploi si vant, valabila pentru toata tara
Joseph Daul avertizeaza ca fortele populiste si eurosceptice au acelasi scop cu Rusia, distrugerea Uniunii Europene
Patriarhul Daniel va primi titlu de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Politehnica Bucuresti "
pentru asigurarea continuitatii in credinta stramoseasca"
Procurorii cer pedepse cu inchisoarea pentru Dan si Camelia Voiculescu in dosarul "Santaj la Antene"
Patronatele bancare solicita "cu toata responsabilitatea" sesizarea Curtii Constitutionale pe tema darii in plata
Romania Curata: Cum au fost impiedicati rusii de la RAFO sa vanda rafinaria la fier vechi si sa fenteze sanctiunile occidentale
Pe ce se bazeaza acuzatiile de simpatii legionare aduse lui Marian
Munteanu. Cum arata "sfanta tinerete" politica din anii 90 a candidatului PNL la Primaria Bucurestiului
Guvernul a demis sase prefecti si subprefecti
Guvernul abandoneaza actualul proiect de ordonanta privind salarizarea, urmand sa lucreze pe o noua forma
Premierul nu a luat nicio decizie in privinta ministrului muncii
Legea darii in plata a trecut de Parlament
Debitorii cu greutati la plata ratelor vor putea preda bancii cheile casei in 15 zile de la promulgare.Vezi forma finala a darii in plata
Reţeta zilei: Salată orientală de post
Comunicat de presa CJCPCT Botoşani
Cum a dat prefectul ţeapă Sindicatului de la Staţiunea Popăuţi
Scandal mocnit în PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Portariuc exersează viitoarea profesie de plasator forţă de muncă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă