Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25327
De la 07 Ianuarie 2003
110945797

Tehnologie de vârf pe un drum judeţean din Botoşani

  • 13 August 2008, 23:00

Cine a circulat săptămâna trecută pe drumul judeţean Gulioaia – Dângeni, drum aflat în curs de modernizare, a putut observa un mastodont de utilaj în jurul căruia foiau o maşină gigant de tipul betonierei şi o maşină cisternă deosebit de voluminoasă.
Şi nouă ne-a fost dat să circulăm pe acest traseu, dar la ore nepotrivite, adică în perioada când utilajele nu mai lucrau, fiind în afara orelor de program. Totuşi, văzând acest utilaj parcat la ieşirea din satul Gulioaia spre Dângeni, n-am rezistat tentaţiei de afla cărui fapt se datorează prezenţa sa în acest loc. Mai ales că are o construcţie geometrică complicată şi masivă (foto 1).
De la un localnic am aflat că utilajul lucrează la drum, dar că acum toţi muncitorii au plecat spre Botoşani, cu maşina care-i transportă. Ne-am întors a doua zi, dar utilajul era în acelaşi loc. De această dată am găsit muncitorii care lucrau la drum, mai exact turnau asfaltul (foto 2). Coordonatorul echipei de lucru era ing. Gheorghe Buznea. De la inginerul Buznea am obţinu informaţiile care ne interesau despre utilajul ce ne-a trezit curiozitatea.
Modernizarea drumului judeţean Gulioaia – Dângeni face parte dintr-un program mai amplu de modernizare drumuri care se derulează de către Consiliul Judeţean Botoşani. Este vorba de asfaltarea a opt drumuri judeţene, pentru care CJ Botoşani a angajat un credit bancar în perioada cât preşedinte era Constantin Conţac. În urma licitaţiei, societatea care a pozaa obţinut lucrarea la drumul judeţean Gulioaia – Dângeni este Construct Com SRL Botoşani, patronată de Ioan Andrici.
Pe distanţa celor 7 km de drum aflat în curs de asfaltare, constructorul a realizat stratul de balast premergător turnării asfaltului, cărând pietrişul cu maşinile de la balastieră. Numai că balastul trebuia presat şi acoperit cu un strat de nisip, ceea ce, ca timp, ar mai fi fost necesar cam o lună şi jumătate. Ori, patronul Andrici a avut curajul să încerce şi la Botoşani tehnologia de vârf în domeniul construcţiei de drumuri. A auzit că societatea Teldrum S.A. Alexandria din judeţul Teleorman dispune de un utilaj extraperformant care realizează un strat de balast cimentuit, patul premergător operaţiunii de turnat asfaltul brut, într-un timp record. Astfel de utilaje sunt foarte puţine în ţară şi lucrează cu prioritate la autostrăzi.
Utilajul a ajuns de la Teldrum în Botoşani luni, 4 august şi a fost pus imediat la lucru. În numai 7 zile, balastul de pe cei 7 km de drum a fost cimentuit (foto 3). Utilajul cimentuieşte balastul în ritm de 8000 mp/zi. La un drum lat de opt metri, cum este cel de la Gulioaia, ritmul a fost de un km/zi. Modul de lucru este simplu. În faţă merge maşina care împrăştie cimentul. În spatele ei se află cisterna cu apă care este conectată de utilajul care execută cimentuirea printr-un furtun clasic. Utilajul propriu zis este pozaeste ultimul în coloană. Are la bord un minicalculator care urmăreşte parametrii de lucru: cantitatea de ciment, cantitatea de apă, volumul balastului supus cimentuirii. Sub utilaj există un mecanism de presiune, care în urma amestecului realizat presează balastul şi-l cimentuieşte. Mecanismul se reglează pentru grosimea stratului de balast prevăzut în cartea tehnică de execuţie a drumului. „Utilajul de la Teldrum lucrează într-un mod uimitor. Aşa ceva n-a mai fost prin Botoşani. Ne-am minunat cu toţii de performanţele sale. Practic, acest utilaj ne-a scurtat timpul de execuţie cu aproape o lună şi jumătate. Credem că până la 15 septembrie drumul va fi gata asfaltat” – ne-a explicat ing. Buznea.
Ne-am interesat şi de costul care-l cere funcţionarea unui asemenea utilaj. Faţă de sistemul clasic de lucru, financiar, nu se realizează economii. Economia constă în scurtarea timpului de execuţie, ceea ce, în final, duce tot la un câştig financiar. Din păcate un astfel de utilaj costă extrem de mult şi nu-i la îndemâna oricui să-l cumpere. Societatea botoşăneană Construct Com SRL l-a închiriat de la Teldrum. Cât a plătit chirie a refuzat să ne spună.
Oricum, este un început şi pentru constructorii botoşăneni de drumuri. Aşa că de acum înainte nu ne vom mai mira dacă vom vedea pe vreun drum aflat în lucru ditamai mastodontul de utilaj care scurmă balastul şi lasă în urmă o suprafaţă netedă, de-ţi vine să te tăvăleşti. (Ana Brădişteanu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXVII)
(Ioan Rotundu)
Gabi Jugaru le-a dat lecţii de table turcilor
Comunicat de presă
Horoscop
Recomandarea ardeleanului
Program Tele'M Botoşani joi, 14 august
Alexoaia a beneficiat de înmormântarea la care a visat în ultimii ani
Salariaţii unei primării au nevoie urgentă de ochelari
Raiffeisen Bank condiţionează operarea plăţilor de prezentarea unor documente aberante
Extremiştii maghiari continuă provocările în “Ţinutul Secuiesc”
Relaţia Germania-Rusia 2008. Multe asemănări cu 1938
Experţi germani sar în ajutorul agresiunii Rusiei
Datoria unui stat este să-şi menţină integritatea teritorială
Dialog intelectual între Monica şi Irinel
Trăiesc pe picior mare şi vor slujnică în casă
Prutul atinge din nou cote istorice
Neglijenţa părinţilor costă
Ţiganii botoşăneni îşi aleg şefi noi
Hainele de prisos vor fi distribuite comunităţilor mai sărace
Primarii vor avea parte de reţeaua VPN şi vor putea lesne comunica între ei
Liberalii din Alexandria au trimis 40 tone de grâu pentru sinistraţi
Ţiganii vor să exploateze la maxim fondurile europene
Florin Ţurcanu şi-a donat salariul la sinistraţi
Unde sunt marii oameni de stat de altădată?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă