Şi nouă ne-a fost dat să circulăm pe acest traseu, dar la ore nepotrivite, adică în perioada când utilajele nu mai lucrau, fiind în afara orelor de program. Totuşi, văzând acest utilaj parcat la ieşirea din satul Gulioaia spre Dângeni, n-am rezistat tentaţiei de afla cărui fapt se datorează prezenţa sa în acest loc. Mai ales că are o construcţie geometrică complicată şi masivă (foto 1).
De la un localnic am aflat că utilajul lucrează la drum, dar că acum toţi muncitorii au plecat spre Botoşani, cu maşina care-i transportă. Ne-am întors a doua zi, dar utilajul era în acelaşi loc. De această dată am găsit muncitorii care lucrau la drum, mai exact turnau asfaltul (foto 2). Coordonatorul echipei de lucru era ing. Gheorghe Buznea. De la inginerul Buznea am obţinu informaţiile care ne interesau despre utilajul ce ne-a trezit curiozitatea.
Modernizarea drumului judeţean Gulioaia Dângeni face parte dintr-un program mai amplu de modernizare drumuri care se derulează de către Consiliul Judeţean Botoşani. Este vorba de asfaltarea a opt drumuri judeţene, pentru care CJ Botoşani a angajat un credit bancar în perioada cât preşedinte era Constantin Conţac. În urma licitaţiei, societatea care a

Pe distanţa celor 7 km de drum aflat în curs de asfaltare, constructorul a realizat stratul de balast premergător turnării asfaltului, cărând pietrişul cu maşinile de la balastieră. Numai că balastul trebuia presat şi acoperit cu un strat de nisip, ceea ce, ca timp, ar mai fi fost necesar cam o lună şi jumătate. Ori, patronul Andrici a avut curajul să încerce şi la Botoşani tehnologia de vârf în domeniul construcţiei de drumuri. A auzit că societatea Teldrum S.A. Alexandria din judeţul Teleorman dispune de un utilaj extraperformant care realizează un strat de balast cimentuit, patul premergător operaţiunii de turnat asfaltul brut, într-un timp record. Astfel de utilaje sunt foarte puţine în ţară şi lucrează cu prioritate la autostrăzi.
Utilajul a ajuns de la Teldrum în Botoşani luni, 4 august şi a fost pus imediat la lucru. În numai 7 zile, balastul de pe cei 7 km de drum a fost cimentuit (foto 3). Utilajul cimentuieşte balastul în ritm de 8000 mp/zi. La un drum lat de opt metri, cum este cel de la Gulioaia, ritmul a fost de un km/zi. Modul de lucru este simplu. În faţă merge maşina care împrăştie cimentul. În spatele ei se află cisterna cu apă care este conectată de utilajul care execută cimentuirea printr-un furtun clasic. Utilajul propriu zis este

Ne-am interesat şi de costul care-l cere funcţionarea unui asemenea utilaj. Faţă de sistemul clasic de lucru, financiar, nu se realizează economii. Economia constă în scurtarea timpului de execuţie, ceea ce, în final, duce tot la un câştig financiar. Din păcate un astfel de utilaj costă extrem de mult şi nu-i la îndemâna oricui să-l cumpere. Societatea botoşăneană Construct Com SRL l-a închiriat de la Teldrum. Cât a plătit chirie a refuzat să ne spună.
Oricum, este un început şi pentru constructorii botoşăneni de drumuri. Aşa că de acum înainte nu ne vom mai mira dacă vom vedea pe vreun drum aflat în lucru ditamai mastodontul de utilaj care scurmă balastul şi lasă în urmă o suprafaţă netedă, de-ţi vine să te tăvăleşti. (Ana Brădişteanu)