În timp ce în întreaga ţară s-a declanşat o operaţiune de localizare, anchetare şi trimitere în judecată a torţionarilor regimului comunist, primarul social-democrat de Flămânzi. Dan Oloeru, a considerat că miliţienii şi securiştii lui Ceauşescu merită omagiaţi pentru activitatea lor sângeroasă depusă cu sârguinţă în apărarea valorilor sistemului comunist. Redăm mai jos un material întocmit de către reporterul Gabi Gomboş care lucrează pentru postul local Realitatea Tv Flămânzi.
Sâmbătă, în cadrul „Zilelor oraşului Flămânzi”, se va desfăşura simpozionul anual „Flămânzi, scânteie de viaţă şi simţire românească”, ediţia din acest an urmând să se desfăşoare sub genericul „Flămânzeni în elita apărătorilor ordinii şi siguranţei publice”. Decizia organizatorilor, de a invita la cea de-a V-a ediţie a manifestării ofiţeri din oraşul Flămânzi având gradul de la colonel în sus, a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor PNŢCD Botoşani, partid care, prin martirii săi, a luptat întotdeauna împotriva apărătorilor „ordinii şi siguranţei publice”, atât în perioada de tristă amintire a comunismului cât şi în prezent.
Este cunoscut faptul că un ofiţer care astăzi are gradul de colonel, la Revoluţia din decembrie 1989 avea în jur de 30-40 de ani, deci făcea parte obligatoriu din structura miliţienilor şi securiştilor care „apărau cu abnegaţie” măreţele realizări ale Partidul Comunist Român. şi tocmai aceşti reprezentanţi ai miliţiei şi securităţii, în urma cărora au rămas, cu 24 de ani în urmă, peste o mie de victime, vor fi omagiaţi la Flămânzi de primar şi de comitetul de organizare.
Deşi ţărăniştii au făcut presiuni pentru ca evenimentul să nu aibă loc, efortul lor nu a avut nici un ecou, unul din membrii comitetului de organizare, prof. Costică Mursa, afirmând că „puţină vâlvă nu strică manifestăii”, iar primarul Dan Oloeriu că „îşi asumă întrega responsabilitate a desfășurării simpozionului”.
În aceste condiţii, ţărăniştii, cărora nu le-au rămas prea multe lucruri de făcut, au organizat miercuri, 14 august, o conferinţă de presă în care să-şi exprime nemulţumirile pentru situaţia creată. „Considerăm acestă mascaradă de simpozion o palmă dată flămânzenilor şi istoriei lor, dar şi aleşilor locali, mai ales liberalilor care, cu siguranţă, nu au dram de pioşenie faţă de sfârşitul tragic al Brătienilor în închisoarea comunista de la Sighet”, se specifică în Buletinul de presă amintit.
La Flămânzi, localitate în care nu toţi au stat după perdele, uitându-se doar la televizor, există la ora actuală un număr de 28 cetăţeni atestaţi oficial de către autorităţile statului Român ca participanţi activi la Revoluţia din Decembrie 1989, „Aceşti 28 de revoluţionari din Flămânzi, s-au ridicat în decembrie 1989 tocmai împotriva ordinii şi siguranţei publice impuse cu forţa pumnului de regimul totalitar ceauşisto-comunist şi apărate atunci de actualii ofiţeri de miliţie şi securitate. Şi tocmai aceşti ofiţer sunt invitaţi astăzi, în numele flămânzenilor, şi asteptaţi cu braţele deschise de tânărul primar liberal Dan Oloeriu, să vină la Flămânzi pentru a-şi vizita neamurile pe banii contribuabililor locali şi pentru a fi omagiaţi”, se menţionează în Buletinul de Presă.
„Să fim bine înteleşi: nu avem nimic personal cu ofiţerii în cauză, ba chiar îi sfătuim să îşi mănânce în continuare pensiile nesimţite. Noi avem ce avem cu sistemul pe care îl condamnăm şi îl vom condamna în continuare, cu sistemul în care aceşti ofiţeri s-au format şi la baza căruia ei au stat, cu sitemul pe care ei l-au susţinut şi l-au servit cu slugărnicie împotriva intereselor românilor, cu sistemul pe care ei l-au apărat cu cerbicie în decembrie 1989, când au sacrificat peste 1000 de vieţi nevinovate pentru simplul motiv că cereau “LIBERTATE” !. Şi atunci apar firesc câteva întrebări: Ce se vrea a se omagia la Flămânzi la zilele oraşului? Care elite? Care ordine publică? Siguranţa cui? Şi pentru ce? Pentru “repararea onorarei” securiştilor flămânzeni?” De aceea solicităm flămânzenilor să boicoteze această ruşinoasă manifestare din cadrul zilelor oraşului: „Omagierea elitelor securiste!”, mai menţionează materialul prezentat la conferinţa de presă de dr. Bogdan Marius-Nicolae, vicepreşedintele PNŢCD Botoşani, Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Pentru edificare, iată şi lista ofiţerilor din Flămânzi, cu grad de colonel (sau mai mare), invitaţi la simpozionul de pe 17 august: Gheorghe Mihai (şeful Poliţiei Rutiere Botoşani), Petru Dolache (şeful ISU Botoşani), Liviu Zamfirescu (şeful IPJ Iaşi), Mihai Boutiuc (de la Poliţia Economică Bucureşti), Mihai Puriuşniuc, Constantin Chirilă (şef serviciu IPJ Botoşani), Constantin Călin (SRI), Dumitru Brânză (SRI Botoşani), Constantin Ungureanu (SRI, Suceava) şi Constantin Cucu (şef personal IPJ Botoșani).