Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Narcisa Dumitriu, achiziţionarea aparaturii de laborator şi modernizarea laboratorului au drept scop derularea procedurii de acreditare. "Până în prezent nici un laborator al vreunei agenţii din ţară nu este acreditat. Acreditarea se face de către un organism independent, RENAR. În judeţ există un singur laborator care a parcurs această procedură, cei de la SGA, şi sunt în fază finală", a precizat Narcisa Dumitriu.
Procedura de acreditare este îndelungată, destul de dificilă şi complexă. Dar odată cu obţinerea certificatului analizele ce vor fi efectuate în laborator vor fi recunoscute oriunde în lume. Acreditarea priveşte absolut toate aspectele începând de la spaţiul de lucru, sticlăria folosită, reactivi certificaţi până

Angajaţii agenţiei botoşănene care lucrează în cadrul laboratorului au fost deja la două cursuri de instruire. Laboratorul va circula în circuit închis. "Nimeni nu va avea voie să intre, practic vom închide etajul unu al sediului", a adăugat purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani.
În prima etapă, în cadrul laboratorului vor lucra aproximativ cinci angajaţi. Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani încearcă să obţină acreditarea pentru 18 indicatori, iar toate analizeze care se vor face la nivelul laboratorului vor fi contracost. La ora actuală Agenţia pentru Protecţia Mediului efectuează analize plătite, însă după acreditare preţul lor va creşte sigur. Asta pentru că analizele vor putea fi recunoscute, iar la ora actuală ele pot fi contestate.
În prezent costul unei analize variază între câteva sute de mii şi câteva milioane lei vechi. Cea mai scumpă analiză la ora actuală este cea pentru metale, care ajunge la suma de 120 lei, iar cea mai ieftină la temperatură, care costă 8 lei. (Margareta NICHIFOR)