Primăria a încheiat un protocol de colaborare cu Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din municipiul Botoşani în vederea eficientizării activităţii şi aplicării legislaţiei. Conform protocolului, partenerii, de comun acord vor susţine cu specialiştii de care dispun mai multe acţiuni în acest sens.
Am identificat un set de şapte probleme comune în care vom colabora. Partenerul nostru de dialog în ceea ce priveşte viaţa în asociaţiile de proprietari va fi de acum înainte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari pentru a nu se pierde timp şi energie inutilă. O parte de asociaţii mari nu sunt afiliate la federaţie, dar protocolul e binevenit. Foarte mulţi dintre preşedinţii de asociaţii nu cunosc legislaţia în vigoare şi consideră că asociaţia e aşa un domeniu propriu, unde ei sunt nişte vechili şi fac reguli proprii, a precizat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.
Printre obiectivele urmărite de protocol se numără informarea operativă a asociaţiilor asupra noilor reglementări, dar şi a modificării celor în vigoare, informarea operativă asupra dificultăţilor din cadrul asociaţiilor şi găsirea de comun acord a unor soluţii, susţinerea reciprocă în activităţile edilitare de pe teritoriul municipiului, informarea municipalităţii de către federaţie referitor la cazurile de ocupare nelegală a domeniului public, execuţia de lucrări neautorizate, sprijinirea asociaţiilor în atragerea de fonduri nerambursabile sau parţial nerambursabile pentru reducerea costurilor de întreţinere a condominiilor.
Pentru România, ca şi pentru Botoşani, problema asociaţiilor de proprietari a rămas în afara reglementărilor Uniunii Europene. În fond aceste asociaţii sunt de natura societăţii civile, de organizare a comunităţii la nivele mici, bazată pe nevoia rezolvării în comun a unor probleme de natură gospodărească. La noi, inclusiv în Botoşani, asociaţiile sunt percepute ca entităţi juridice obligate să preia sarcini ale prestatorilor de servicii (Termica, Apa Grup, Urban Serv etc.) dar şi de administraţie publică (responsabilităţi pe spaţii publice) ce intră în atribuţiile primăriei.
Aceste obligaţii transferate asupra formelor de organizare a societăţii civile trebuie să dispară. Aşa cum cei de la Gaz, cei de la E.ON au rezolvat problema serviciilor furnizate şi a încasării lor, aşa trebuie să procedeze, chiar obligaţi prin lege, şi ceilalţi furnizori de servicii. Iar primăria să-şi rezolve singură problemele de urbanism şi gospodărire a spaţiilor publice.
Crearea de suprastructuri pe seama asociaţiilor de locatari, ca forme de cenzură a cetăţeanului în a-şi expune direct şi fără mijlocitori păsul, sunt tradiţii comuniste extrem de păgubitoare. Prin încheierea a unor fel de fel de protocoale şi convenţii cu o Federaţia a asociaţilor de proprietari, o asociere mastodont de timp comunist şi costisitoare pentru cetăţeanul de la bloc, Primăria, sau anumiţi nostalgici din primărie, vor să reintroducă controlul politic asupra asociaţiilor de proprietari.
Dacă suntem în Uniunea Judeţeană cu impozitele şi taxele, să fim şi cu calitatea serviciilor şi a actelor de administraţie publică. Că pentru asta votăm consilieri municipali şi primari. Nu sunt în stare să gestioneze aceste probleme, să lase locul altora mai capabili. Dar să renunţăm odată pentru totdeauna de a crea structuri sociale parazit, pe buzunarul cetăţeanului, de care să se folosească anumite persoane direct implicate în politic. Este de datoria fiecărui cetăţean de la bloc să nu susţină astfel de demersuri ale puterii locale, prin care ni se impun restrângeri de drepturi civile şi libertăţi. (Eliza Sofian)