Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26048
De la 07 Ianuarie 2003
120706114

Fericirea lui Dinescu, umbrită de politicienii botoşăneni

  • 13 January 2008, 23:00

Anul acesta, manifestările dedicate Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” au ajuns la cea de-a 17 –a ediţie, Botoşanii transformându-se pentru două zile în capitala culturală a ţării. Ca în fiecare an, Primăria Botoşani a contribuit financiar pentru susţinerea acestui eveniment cultural de o importanţă majoră pentru comunitate. „Au avut loc mai multe manifestări dedicate poetului nostru naţional atât în municipiu, cât şi la Vorona. Prezentări de cărţi şi reviste, şezători literare, un pelerinaj la Ipoteşti, apoi gala de decernare a premiilor la teatrul Mihai Eminescu”, a precizat ieri, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.
Pentru buna desfăşurare a manifestărilor, municipalitatea a pus la bătaie suma de 13.000 lei, aproape 10.000 lei fiind contribuţia sponsorilor locali şi, nu în ultimul rând, cea a Fundaţiei Culturale „Hyperion –CB” care a alocat aproximativ 10.000 lei prin finanţare de la Uniunea Scriitorilor din România. Premiul pentru Opera Omnia este de 7.000 lei şi a revenit la această ediţie scriitorului Mircea Dinescu, iar pentru Opera Prima, de 1.000 lei, acesta fiind acordat bistriţeanului Florin Partenie. Spectacolul de gală ce a avut loc ieri la Teatrul „Mihai Eminescu” a costat 3.500 lei.
Cu emoţii, laureatul din acest an al marelui premiu Mircea Dinescu a fost declarat prin hotărâre de Consiliu Local cetăţean de onoare al oraşului. Proiectul de hotărîre a trecut la „mustaţă” din cauza lipsei motivate sau mai puţin motivate a unor consilieri. Au fost 12 voturi pozapentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri. Împotriva acordării distincţiei au fost consilierii peremişti Mihai Ştefan şi Stelică Fasniuc, cît şi social democratul Ioan Brînzei. Cu alte patru absenţe, Dinescu a primit la limită de voturi distincţia acordată în fiecare an laureatului premiului.
După şedinţă, scriitorul Mircea Dinescu a declarat că nici nu se aştepta ca aleşii locali să voteze în unanimitate pentru acordarea titlului. „La câştigarea premiului, din câte am înţeles, a fost mai uşor fiindcă este un juriu compus din critici literari. La titlul de cetăţean de onoare m-am simţit ca un condamnat la moarte pe scaunul electric. Şi când am fost dat afară din Partidul Comunist Român nu a fost unanimitate, au fost unele abţineri”, a declarat Mircea Dinescu.
Acesta a fost convins că votul a fost politic, dat fiind faptul că este perceput de aceştia nu ca poet, ci ca pamfletar, om de televiziune şi pe şefii unor partide i-a cam „târnosit”. „Evident că mă simt onorat. Am fost făcut cetăţean de onoare al Ausburgului, unde am avut unanimitate, în schimb am căzut la vot la Solobozia, acum vreo 10 ani, localitatea unde m-am născut. Până la urmă m-au făcut cetăţean de onoare. Am înţeles că sunt unele avantaje. Poţi să mergi gratis cu autobuzul prin oraş, ţi se oferă şi locuri de veci. Voi fi înmormântat în mai multe localităţi”, a subliniat Mircea Dinescu. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ţâbuleac – victimă a propriului orgoliu
Ioan Rotundu
Deţinut implicat într-un accident de muncă
Profesorii învăţaţi să lucreze cu elevii rămaşi fără părinţi
Comisarii Gărzii de Mediu s-au autodepăşit în controale şi amenzi
ISS şi-a făurit un plan de control exigent
Oprişanu a reînviat comisiile de control obştesc, dar sub altă formă
Andra şi Cătălin Măruţă au stat o noapte într-un sat de beduini
Horoscop
Stors de vlagă, în noaptea nunţii
Locuri de muncă în Germania şi Olanda
Comentariul comentariilor (XXIV)
(Ioan Rotundu)
Ţâbuleac şi-a luat adio de la PD-L
Câmpanu a reuşit să-i reanimeze pe cei din conducerea PC
conservatorii sar în apărarea inspectorului Lăcătuş
Vasilescu vrea să reînfiinţeze un organism radiat odată cu PUR
Micuţaru doreşte să renască la Flămânzi Muzeu satului
Peremiştii cred că Ştefan este bun de primar al Botoşanilor
Doi miniştri în vizită la Botoşani
Vosganian ne-a oferit parole… parole şi iar parole
Program TELE’M Botoşani, luni, 14 ianuarie
Felicitare PD-L Botoşani pentru ruşii lipoveni
Acţiune eminesciană în cadrul Şcolii nr. 7 Botoşani
Concurs “Eminescu” la Filiala nevăzătorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă