Pentru buna desfăşurare a manifestărilor, municipalitatea a pus la bătaie suma de 13.000 lei, aproape 10.000 lei fiind contribuţia sponsorilor locali şi, nu în ultimul rând, cea a Fundaţiei Culturale „Hyperion –CB” care a alocat aproximativ 10.000 lei prin finanţare de la Uniunea Scriitorilor din România. Premiul pentru Opera Omnia este de 7.000 lei şi a revenit la această ediţie scriitorului Mircea Dinescu, iar pentru Opera Prima, de 1.000 lei, acesta fiind acordat bistriţeanului Florin Partenie. Spectacolul de gală ce a avut loc ieri la Teatrul „Mihai Eminescu” a costat 3.500 lei.
Cu emoţii, laureatul din acest an al marelui premiu Mircea Dinescu a fost declarat prin hotărâre de Consiliu Local cetăţean de onoare al oraşului. Proiectul de hotărîre a trecut la „mustaţă” din cauza lipsei motivate sau mai puţin motivate a unor consilieri. Au fost 12 voturi

După şedinţă, scriitorul Mircea Dinescu a declarat că nici nu se aştepta ca aleşii locali să voteze în unanimitate pentru acordarea titlului. „La câştigarea premiului, din câte am înţeles, a fost mai uşor fiindcă este un juriu compus din critici literari. La titlul de cetăţean de onoare m-am simţit ca un condamnat la moarte pe scaunul electric. Şi când am fost dat afară din Partidul Comunist Român nu a fost unanimitate, au fost unele abţineri”, a declarat Mircea Dinescu.
Acesta a fost convins că votul a fost politic, dat fiind faptul că este perceput de aceştia nu ca poet, ci ca pamfletar, om de televiziune şi pe şefii unor partide i-a cam „târnosit”. „Evident că mă simt onorat. Am fost făcut cetăţean de onoare al Ausburgului, unde am avut unanimitate, în schimb am căzut la vot la Solobozia, acum vreo 10 ani, localitatea unde m-am născut. Până la urmă m-au făcut cetăţean de onoare. Am înţeles că sunt unele avantaje. Poţi să mergi gratis cu autobuzul prin oraş, ţi se oferă şi locuri de veci. Voi fi înmormântat în mai multe localităţi”, a subliniat Mircea Dinescu. (Bianca ALBU)