Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24187
De la 07 Ianuarie 2003
122909836

Botoşani: Concursul „Nicoară” şi conflictul dintre generaţii

  • Ioan Rotundu
  • 13 June 2013, 23:00

Ieri, la sala de lectură pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celei de-a XIV-a ediţie a Concursului literar „Nicoară”.
Creată de către familia Rodica şi Ştefan Dodiţă în memoria fiului lor Nicoară, elev de şcoală, care şi-a pierdut viaţa în împrejurări tragice, Fundaţia „Nicoară” este organizatorul concursului anual pentru promovarea valorilor literare la nivelul elevilor de şcoală generală şi liceu inclusiv. De 15 ani, familia Dodiţă organizează concursul iar un juriu format din oameni de cultură selectează din mulţimea lucrărilor primite pe cele care vor fi premiate.
Concursul are premii separate pentru secţiunea proză şi separat poezie şi este structurat pe grupe de vârste şcolare: primar, gimnazial şi liceal. Nu despre premianţi mi-am propus să abordez modul în care s-a desfăşurat festivitatea, ci despre modul în care membrii juriului au apreciat valoarea lucrărilor.
Preşedintele juriului, profesoara Maria Baciu, a remarcat faptul că la ediţia din acest an lucrările au fost de mai slabă calitate faţă de cele din anii anteriori, dovadă că elevii creatori suferă îngrijorător la capitolul lectură particulară. Apoi, cultul Internetului şi-a pus adfânc amprenta asupra creaţiilor.
A mai punctat faptul că la secţiunea poezie creaţiile nu s-au ridicat la nivelul unor stări emoţionale suficient de puternice pentru a impresiona cititorul şi a fost foarte greu de găsit şi selectat premianţii. Spunea profesoara că poeziei de astăzi i-a lipsit ritmul, metrica versificării şi trăirile sufleteşti, acele izbucniri ale stării sufleteşti din momentul creaţiei, făcând trimitere la armonia versificaţiei şi a stărilor emoţionale din poezia eminesciană.
Profesorul Dumitru Ţiganiuc a fost ceva mai domol în critici dar a semnalat aceeaşi lipsă de valoare a lucrărilor, fără a stabili şi anumite cauze definitorii. Poetul Gelu Dorian s-a mulţumit să facă câteva consideraţii pe tema lucrărilor de proză şi n-a dorit să intre în profunzimea lor valorică.
După ce membrii juriului şi-au exprimat opiniile şi s-a încheiat festivitatea de premiere, m ascultat şi câteva creaţii în lectura autorilor. Trecând peste modul de interpretare, lipsit de dicţie şi intonaţie, cele câteva poezii citite nu mi s-au părut chiar lipsite de valoare, având în vedere vârsta creatorilor. E drept, stările lor emoţionale sunt cu totul altele decât cele ale membrilor juriului, fie din tinereţea acestora, fie de nivelul vârstei actuale.
Cred că fondatorii concursului, respectiv fondatorii Fundaţiei „Nicoară”, cea care susţine financiar concursul, ar trebui ca la ediţiile viitoare să aibă în vedere ca din juriu să facă parte şi oameni de cultură mai tineri.
Ce s-a întâmplat ieri în sala de lectură a Bibliotecii judeţene mi s-a părut mai mult a fi un conflict între generaţii. Nu cred că se pot aprecia valorile creatoare ale tinerei generaţii după etaloanele valorice ale vremurilor şi concepţiilor din tinereţea generaţiei mele, adică de acum 50 – 60 de ani şi poate chiar mai mult. Putem compara Zburătorul lui Ioan Heliade Rădulescu cu „Zburătorul” lui Eminescu din Călin file din poveste dar nu putem compara ambele creaţii cu cele ale lui Nichita Stănescu, cum nu putem compara poezia rusului Esenin cu cea a lui Adrian Păunescu. Sunt epoci diferite, stări emoţionale generate de cu totul alte trăiri şi nu pot fi comparate prin suprapunere, ci prin criterii valorice raportate la epocă.
Nu cred că poate fi obiectivă aprecierea valorică a creaţiilor generaţiei actuale de elevi, inclusiv de liceu, numai de către o generaţie care aparţine unei alte epoci valorice. Avem suficiente exemple din cultura românească când anumite creaţii, curente, au fost taxate de contemporanii acelor vremuri ca lipsite de valoare iar generaţiile următoare să le considere nepreţuite.
Mi s-au părut prea severe aprecierile profesoarei Maria Baciu, modul în care a formulat criticile, pentru că ea aparţine unei generaţii care n-a cunoscut Internetul şi nici ce şoc a produs acest mijloc de comunicare în cultura mondială, nu cea românească. Nu dispunem de studii sociologice de impact ce efecte are sau va avea Internetul asupra culturii unui popor sau la nivel mondial. Iată de ce aş sugerea fondatorilor acestui concurs ca pe viitor în juriu să fie cooptate şi persoane recunoscute ca reprezentative pentru cultura noii generaţii despre care cunoaştem foarte puţin şi chiar aş zice că n-o înţelegem.
Poate că trăim formarea unui curent ce pune bazele unei noi culturi sau poate că trăim o perioadă de dramatică degradare a culturii noastre. Mă refer lka cultura românească. E bine să ştim la ce ne putem aştepta, aşa că este bine să ascultăm şi glasul generaţiei tinere.
În ce-i priveşte pe premianţi, îi felicit şi le recomand să-şi cultive preocupările literare. Chiar dacă nu-şi vor forma un nume vor avea satisfacţia unei pasiuni nobile. Regret că nici un elev botoşănean, la secţiunea de proză, categoria de liceu, n-a obţinut vreun premiu.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Sigiliul Mariei
Abandonaţi în ghearele băncilor
Ioan Rotundu
72 de ani de neuitare!
72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia
Tezaur îngropat de 3.000 de ani, descoperit întâmplător de un elev
Economia României va creste cu 1,7% în acest an şi cu 2,2% în 2014
Dragnea vrea ca aleşii locali să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale subordonate
PDL-ul lui Blaga mai pierde un parlamentar
DNA infirmă afirmaţiile lui Victor Ponta
Lucian Duţă nu are calitatea de învinuit sau inculpat în nici un dosar
Guvernul cere clemenţă la acordul cu FMI
mai mult de jumătate din angajamentele asumate n-au fost realizate
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 13.06.2013
Până şi prostimea a rămas aceeaşi!
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog