Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26359
De la 07 Ianuarie 2003
111335006

Botoşani: Fragmente din strategia de ocupare a Staţiunii de cercetări Popăuţi

  • Ioan Rotundu
  • 13 May 2013, 23:00

Spuneam în comentariu de ieri, de pe blog, că Ionică Nechifor (foto) şi-a asumat rolul de lupt care să păzească oile de rasă karacul din patrimoniul Staţiunii de cercetări Popăuţi, cea mai veche şi mai prestigioasă staţiune de profil din ţară (fondată ăn mai n1909). El a anunţat presa botoşăneană că un grup mafiot urmăreşte să pună mâna pe averea genetică şi materială a Staţiunii, dar că el s-a aşezat pavăză şi-şi va da şi ultima picătură de sânge pentru a salva instituţia de cercetare din ghearele grupării de jefuitori.
Câtă ipocrizie! Cel care doreşte să ia în stăpânire averea Staţiunii este chiar Ionică nNechifor. Duminică seară, la spartul Târgului agrozootehnic care s-a desfăşurat în incinta Staţiunii, Nechifor ameninţa ciobanii că în curând el va fi directorul staţiunii şi-i va da afară pe toţi. Şi asta pentru că ciobanii s-au revoltat că oile lui Nechifor pasc iarba de pe imaşul Staţiunii, iar cele o mie de oi ale acesteia nu mai au ce paşte.
Dealtfel, fără a avea o calitate oficială, Nechifor este prezent aproape zilnic în incinta instituţiei şi-i ameninţă pe cercetători că el le va fi director şi dacă nu le place să plece acasă. Ameninţările lui ionică Nechifor trebuie luate în serios şi am să arat de ce pe parcursul mai multor materiale. Asta numai dacă nu se va găsit un angajat cu coloană vertebrală care să-l scoată cu şuturi în fund pe poarta Staţiunii, pentru că el n-are ce căuta în incinta acesteia.
Să dăm timpul înapoi, cam prin anul 2004. Directorul Staţiunii, Ioan Chiorăscu, care iniţiase organizarea anuală a unei întâlniri între crescătorii de oi, a ajuns la concluzia că înfiinţarea unei asociaţii de profil a acestor crescători, sub egida Staţiunii, va permite atragerea de fonduri şi dezvoltarea de programe de cercetare.
Aşa a luat fiinţă Asociaţia „Moldoovis” Popăuţi, a cărei preşedinte a fost ales cercetătorul Silvestru Bosâmnciuc. Ionică Nechifor, la acea vreme, era un fel de ciobănaş crescător de oi care slugărea umil pe angajaţii Staţiunii. Graţie unei afaceri tulbure legal, dar profitabilă lui, făcută cu prefectul Costică Macaleţi (mandatul 2000 – 2004), Nechifor a cumpărat de la Administraţia Domeniului Public o suprafaţă de livadă şi teren aflată în vecinătatea Staţiunii, unde a pus bazele unei stâne cu oi karacul. Nu puţine oi de rasă şi berbeci valoroşi au trecut strada în curtea lui Nechifor. Cel puţin aşa spun cei care susţin că-l cunosc ca pe un cal breaz.
Pentru că în structura Asociaţiei se cereau şi crescători de oi, Nechifor a fost admis ca vicepreşedinte. Ulterior, directorul Chiorăscu a decis să-i predea lui Nechifor gestionarea Asociaţiei, pentru că nu se atinsese scopul dorit în favoarea Staţiunii.
Imediat ce s-a văzut stăpân peste Asociaţie, Nechifor i-a exclus pe toţi cercetătorii şi angajaţii Staţiunii, inclusiv pe membrii fondatori, şi şi-a pus oamenii săi.
Primele afaceri i-au adus bani grei din partea gestionării fondului genetic pentru oi şi capre. Banii primiţi aveau ca destinaţie dezvoltarea de animale de rasă,. Dar s-au cheltuit fără ca cineva să ştie pe ce. Fiind vorba de bani publici, poate măcar de acum înainte vreun procuror va fi curios să afle cum au fost cheltuiţi. Ca om care am experienţa întocmirii a câtorva sute de dosare de cercetare penală, îi garantez procurorului că nu se va osteni degeaba.
Şi acum maşina înregistrată pe Asociaţie este folosită de ani de zile de soţia sa în scopuri de familie şi de afaceri personale. Dacă maşina nu este întreţinută din banii publici, nu-i nicio ilegalitate. Dar dacă Asociaţia încasează şi acum cotă parte din banii pe de subvenţia la animale primită de crescători, atunci apare o problemă de legalitate.
După ce a primit într-un dar neaşteptat Asociaţia, Nechifor a început, urmând politica paşilor mărunţi, să se infiltreze în treburile Staţiuniii. Şi a reuşit să ajungă chiar la vârful ei, unde în momentul de faţă l-a instalat director interimar pe medicul veterinar Marian Florea, angajatul său la Asociaţia „Moldoovis” şi care deţine o fermă de profil, adică de oi, la Odaia Veche, comuna Hlipiceni. Cum a reuşit Nechifor să-l impună în faţa celor de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Si9lvice Bucureşti, de care aparţine Staţiunea Popăuţi, veţi afla din episoadele următoare. O să vă cruciţi şi o să vă minunaţi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Sfatul tatei către fiică
Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei
Recursul in dosarul Zambaccian, amânat pentru 3 iunie
Care-i mai ticălos?
Ioan Rotundu
Ministrul Agriculturii luat la întrebări de senatorul Federovici
Cu lumânarea lui Diogene prin Spitalul judeţean
Ioan Rotundu
Cotul Donului, o mare tragedie românească
Trebuie să dăm pe loc 10 milioane de euro pentru nava Rostock
hotărârea e definitivă şi irevocabila
Preoţii vor informa comunităţile rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii
FMI cere Guvernului să acopere efectul reducerii TVA la pâine
trebuie redistribuite 250 milioane lei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă