Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21935
De la 07 Ianuarie 2003
113177624

Botoşani: Patronul de fapt al Maternităţii

  • Ioan Rotundu
  • 13 March 2013, 23:00

În momentul de faţă Spitalul judeţean „Mavromati” a înglobat ca secţii de specialitate Maternitatea, Pediatria şi Psihiatria. Înglobarea a fost determinată de legislaţia în vigoare care cerea ca Spitalul, ca să poată fi acreditat cu un grad cât mai mare şi să primească finanţare corespunzătoare necesita să aibă în structura sa anumite secţii de specialitate.
Comasarea fostelor spitale de specialitate cu cel Judeţean a stârnit la vremea respectivă un întreg scandal. Firesc, dacă avem în vedere că directorii acelor spitale deveneau şefi de secţie iar fondurile de care ei dispuneau ca spital independent treceau sub controlul managerului Spitalului judeţean. Pierdeau pâinea şi cuţitul.
Dintre toţi directorii, campania cea mai gălăgioasă a fost promovată de către medicul Maria Olaru, în calitatea sa de director al Maternităţii Botoşani. Olaru voia cu orice preţ ca Maternitatea să nu comaseze ci Judeţeanul pentru că avea socoteala ei.
Pe ea n-o interesa că judeţul pierdea un spital de grad judeţean, o interesa ca Maternitatea să fie scoasă la privatizare şi ea, cu colega Oprişanu, s-o cumpere. Olaru a lansat fel de fel de informaţii false, menite să intoxice populaţia. S-a folosit din plin de o parte a presei locale, mai exact de ignoranţa reporterilor în a cunoaşte legislaţia în domeniul sanitar, românească şi europeană, şi le-a speculat neştiinţa cum a dorit ea. În acea perioadă colaboram cu postul TV Rapsodia, proprietatea medicului oftalmolog Gabriel Oprişanu, a cărui soţie era pregătită să cumpere Maternitatea împreună cu Olaru.
Oprişanu m-a rugat să realizez un reportaj din care să reiasă că înglobarea Maternităţii la Spitalul judeţean va aduce mari nenorociri mamelor din judeţ. Am acceptat, dar nu am realizat reportajul cum şi-ar fi dorit Oprişanu, ci în stilul meu, adică am filmat pe cât posibil aspecte care demascau minciunile promovate în presa locală.
Oprişanu s-a prins ce-am făcut abia după ce reportajul a fost difuzat, când a fost prea târziu să mai poată face ceva. L-a dat afară pe cameramanul Willy Ungurean pentru că a filmat aspecte compromiţătoare la adresa Mariei Olaru. Omul a fost nevinovat, pentru că el a filmat ce i-am cerut eu şi nu putea filma altceva.

Redau şi acum secvenţa în care Maria Olaru, ca director al Maternităţii, s-a făcut de râs pentru că nu cunoştea nimic din ce-ar fi trebuit să cunoască un manager de spital.
La Maternitatea Botoşani, după moartea medicului-director Szente, conducerea a fost preluată de Maria Olaru. Satrapii mesopotamieni au fost mieluşei pe lângă modul în care a condus şi conduce Olaru Maternitatea, devenită în prezent secţie. În Maternitate s-a instalat un fel de teroare, iluminatul pe timp de noapte interzis în saloane, chiar şi în camera de gardă, lifturile funcţionau numai în condiţii de strictă necesitate. Mamele venite să nască erau tratate ca nişte animale gestante.
Toată lumea, începând de la Olaru la spălătoreasa de podele aştepta bani de la mamele venite să nască sau care au născut. „Păţitele” spun că o cezariană făcută de Olaru costă 500 de euro iar la ceilalţi medici 2 sau 3 sute. Chiar şi acum, devenită secţie a Spitalului judeţean, la Maternitate, dacă nu dai bani eşti tratată ca un animal.
Se spune că Maria Olaru a adunat o avere fabuloasă, de aceea şi-a dorit cu orice preţ să cumpere ;Maternitatea. De aceea a lansat fel de fel de zvonuri, cel mai insistent cum că se vrea desfiinţarea Maternităţii în favoarea celei de la Suceava. Mulţi reporteri din presa locală au crezut-o şi au susţinut-o în declaraţiile sale. N-am căzut în plasa ei şi de aceea când auzea de Rotundu, făcea câte o criză de nervi. Face şi acum.
Dacă e să dau crezare unor surse din Maternitate, pe strada Doboşari din Botoşani, Olaru deţine vreo trei imobile. În calitate de şef de secţie n-are obligaţia de a-şi declara averea personală, aşa că n-avem cum controla afirmaţia. Dar de vreme ce n-a renunţat la visul de a cumpăra Maternitatea, săracă nu este.
Ultima acţiune a sa de satrap aflat în fruntea Maternităţii a dus la desfiinţarea din Botoşani Facultăţii de asistenţi medicali care mai funcţionează în clădirea Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani de pe strada Mihail Kogălniceanu. Facultatea avea nevoie ca studenţii să facă practică şi la Maternitate. Numai că Olaru a cerut 5 lei/ziua de practică, adică 150 lei lunar, bani mulţi pentru un student, în condiţiile în care practica se asigură gratuit.
Cei din conducerea Facultăţii au încercat s-o convingă pe Olaru să renunţe la taxa ilegală, dar n-au reuşit. S-a apelat la profesorul Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Nici acesta n-a reuşit s-o facă pe Olaru să renunţe la taxa ilegală. Aşa că, de anul trecut, Facultatea n-a mai primit studenţi în anul I. După ce anul II şi II vor termina studii, Facultatea de asistenţi medicali de la Botoşani va fi închisă. Deja a primit oferte să se mute la Suceava sau Piatra Neamţ.
Spre nefericirea absolvenţilor de liceu din judeţul nostru, din cauza ambiţiilor nemăsurate ale Mariei Olaru, aceştia au pierdut posibilitatea de a urma o facultate chiar în oraşul reşedinţă de judeţ. Nicio autoritate locală, de la prefect la preşedintele Consiliului judeţean Botoşani nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme şi s-o trimită la plimbare pe hapsâna Olaru, promovând în locul său o persoană cinstită şi bine intenţionată.
Dar ce am scris în acest reportaj sunt mici pete de rugină din activitatea managerială şi profesională a Mariei Olaru. Abia când botoşănenii vor cunoaşte adevărata sa faţă, o vor putea evalua corect. Sper să fiul unul dintre cei care vor demasca public afacerile necurate ale acestui medic, bun profesionist, dar cu mari carenţe în morala şi etica profesională.
Oricum, Olaru este, în fapt, patronul Maternităţii. Acum vrea să devină şi de drept, de unde boicotul permanent la modul în care este organizat în prezent Spitalul judeţean.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Gastronomie: Ciorbă de văcuţă
Bancul zilei: Preţul recepţionerei
Guvernul ungar ameninţă cu preluarea băncilor străine
Românii au încredere în Mugur Isărescu şi Victor Ponta
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, urmărit penal pentru conflict de interese
De la scandalul cu aflatoxină la scandalul cărnii de curcan
Apocalipsa moralei
Ioan Rotundu
Republica secerii şi a ciocanului
Cum a deschis Radu Stroe drumul poliţiştilor penali la funcţii de conducere
O nouă minciună a lui Ponta a avut picioare scurte
Credulitatea de care au dat dovadă o plătesc acum cu slujbele
DJDP Botoşani: Geanina a adunat suficientă zestre să se mărite
Cei de la Nova Apaserv îl spală pe Ghiorghiţă de păcatul apei
Treabă ţigănească a celor de la Nova Apaserv
Ce suprafaţă de cârpeli a inventariat DJDP la DJ
care este realitatea din judeţ
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă