Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7107
De la 07 Ianuarie 2003
123770323

Drumul blestemat

  • 13 November 2007, 23:00

Despre drumul naţional Botoşani – Ştefăneşti, şoferii învârstă zic că ar fi blestemat. De zeci de ani pe anumite porţiuni din acest drum se execută lucrări de consolidare, dar fără succes. Parcă supusă unui blestem, şoseaua este bulversată din rărunchii pământului, se rupe precum funia, se zvârcoleşte creând prăpăstii, se prăvale valuri-valuri fără putinţă de oprire.
Ieri am circulat pe toată lungimea ei şi i-am văzut rănile, unele vechi, cicatrizate prost, altele proaspete, ameninţătoare la siguranţa circulaţiei. Dacă pe porţiunea Truşeşti – Ştefăneşti nu sunt probleme, cum ieşi din Truşeşti spre Botoşani, în curba extrem de periculoasă de la intrarea în localitatea Drislea, şoseaua s-a prăbuşit precum supernovele care formează temutele găuri negre, creând un hău periculos.
Câteva zeci de ani, în acest punct, şoseaua n-a prezentat vreun pericol. Lipsa lucrărilor de întreţinere şi consolidare a versantului drept de şosea, tăiatul copacilor de către proprietarii de grădini, a făcut ca pământul să se mişte din nou, el slobozindu-şi energiile către poala dealului, trăgând şoseaua după el. Imaginea de faţă este edificatoare (foto 1). Circulaţia s-a strangulat, iar pericolul ca maşinile să se găsească faţă-n faţă şi să se ciocnească este ridicat. De reparat nici vorbă. Nici măcar de cârpit, pentru a înşela iarna ce deja ne-a bătut la uşă, nu sunt semne din partea celor de la Administraţia Drumurilor Naţionale. Multe milioane de lei vor trebui îngropate, ca şoseaua să fie adusă la parametrii normali de circulaţie.
La Dealul Mare, noua variantă de şosea creată n-a rezistat nici măcar pozapână la recepţia oficială. Societatea gălăţeană ARCADA, despre care noi am tot scris că-şi bate joc de şoselele şi drumurile Botoşanilor, nici că-i pasă că lucrarea sa a ajuns de râsul curcilor. Chiar în curbă, pământul cărat şi clădit să dea formă şoselei, dar şi să-i fie pat de rezistenţă, n-a mai vrut să stea locului şi a luat-o, gravitaţional, la vale. Circulaţia este strangulată (foto 2), iar la iarnă vor fi mai probleme la trecerea prin zonă.
Prefectul Sorescu s-a ambiţionat să rezolve operativ problema. Nu i-au ieşit pasienţele. Indiferenţa constructorului s-a suprapus perfect cu cea a directoarei Dorina Tiron, de la Compania Naţională a Drumurilor. Iar când aceste lucrări au fost licitate şi au început, madam Tiron era directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Iaşi. Probabil că la promovarea sa în septembrie 2006, în vârful Companiei, a contribuit şi derularea acestor investiţii. Prefectul tot aşteaptă ca cei vizaţi să vină cu soluţia. Aş putea să-l asigur că nici la primăvară problema nu va fi rezolvată. Cert este că societatea ARCADA a păpat 300 miliarde lei vechi, iar pentru lucrarea prost executată nu i s-a întâmplat nimic. Este o lucrare pe banii publici, aşa că cei de la ARCADA n-au a se teme. Dacă ar fi fost o şosea privată, poate că acum s-ar fi auzit pe la uşa societăţii zornăit de cătuşe.
Între Stăuceni şi Victoria, cum urci dealul, sau îl cobori de vii dinspre Truşeşti, lucrările au luat sfârşit acum doi ani. Lucrările s-au sfârşit, pozadar pământul îşi vede de mersul său către vale. Şoseaua s-a frânt, asfaltul s-a zbârlit, iar şoferii înjură în ritmul hurducăturilor. După cum ne este feleşagul, vor mai trece ceva ani până se vor face alte reparaţii. Se va găsi şi atunci o ARCADA care să câştige licitaţia şi să toace banii publici.
O ultimă remarcă o fac pe seama porţiunii de şosea de la ieşirea din Stăuceni spre Botoşani. Şi aici s-au îngropat bani mulţi. Degeaba, dealul se mişcă iar şoseaua s-a rupt la fel ca înainte de reparaţiile de acum doi ani.
Botezată şi „Drumul ţigărilor”, poate de către fumătorii de ţigări în aşteptarea traficanţilor din Republica Moldova, şoseaua cu rang de drum naţional este străbătură zilnic de peste o mie de vehicule. Din când în când presa mai consemnează câte un accident, uneori soldat cu morţi, după care rumoarea autorităţilor se atenuează până la blazare. Nu pot nici ele să facă ceva. Şeful cel mic de la Iaşi, întâi stătătorul lucrărilor, este acum şeful cel mare de la Bucureşti. Poartă fuste şi bluze de firmă, emană un damf de parfum franţuzesc ce costă cât salarul minim pe economie a românului care mai are chef de muncă. Pe la Botoşani madam Tiron n-are nici o rudă s-au vreun protejat, pe care să-l copleşească cu favorurile sale de a ne face drumuri bune. Apoi, ce nevoie avem de drumuri bune. Am fi jigniţi în sărăcia noastră lucie, ajunsă brand al judeţului, la concurenţă cu Vasluiul! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

V-au majorat pensiile, merită să-i votaţi!
Răzbunarea craiovenilor
Horoscop
Profesorul Popovici şi soţia sa sunt acuzaţi de fals în acte oficiale
după rate neonorate la Banc Post, ameninţări cu pistolul şi fals de identitate, profesorul Popovici a trecut la fals în acteîmpreună cu soţia sa a falsificat propriile cărţi de muncăpoliţia aşteaptă şi ea să fie sesizată oficial
Ieri, prefectul a participat la inaugurarea sediului Poliţiei Hăneşti
Bani de la Guvern pentru sistemul de încălzire centralizată
Conţac se îndreaptă în instanţă împotriva Instituţiei Prefectului
O altă firmă de consultantă străină toacă banii judeţului
Ciuştea îi bun doar pentru a băga zîzanie
Protest împotriva salariului directorului Termica
Conservatorii invitaţi să nu participe la referendum
Birocraţii din primărie vor spor de radiaţii şi de calculator
O altă minoră dispărută
O nouă suplimentare de fonduri pentru achiziţia de aparatură medicală
Clasă de a IX-a la fără frecvenţă solicitată de un agent economic
Sindicaliştii botoşăneni sunt nemulţumiţi de salariul minim
Elevii din Tudora au renunţat la şcoală... pentru o zi
LSI vrea condiţii egale în şcolile rurale
Încă o gură de oxigen pentru Serviciul de Ambulanţă
Vom putea construi mai repede anexele gospodăreşti şi exploataţiile agricole
Guvernul a majorat plafoanele la lucrările cu încredinţare directă
Modificări privind învăţământul postliceal
Răzvan Fodor urcă pe scena teatrului
Al treilea mijloc de transport confiscat în vama Stânca-Costeşti
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 14 noiembrie
Ei se oferă să te ajute pentru a şti unde te afli
Mult e udă şi săţioasă, viaţa de prefect!
(Cârcotaşul)
Kabak tatlisi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog