Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13895
De la 07 Ianuarie 2003
118212981

Botoşani: Vrednicia mitropolitul Teofan s-a arătat şi la Dângeni

  • 13 November 2011, 23:00

Sătenii din comuna botoşăneană Dângeni au trăit sâmbătă un moment impresionant, pe care în mod sigur nu îl vor uita prea curând. Oamenii au avut fericirea de a fi binecuvântaţi şi dezlegaţi de păcate prin rugăciuni specifice de însuşi Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Prea Înaltul s-a aflat într-o vizită la bisericile din zonă pentru a verifica stadiul în care se află lăcaşurile de cult şi pentru a binecuvânta enoriaşii. La Hulub, Strahotin şi Iacobeni, sate care intră în alcătuirea comunei Dângeni, Mitropolitul Teofan a avut parte de o primire deosebită.
Zeci de copii, îmbrăcaţi în veritabile costume naţionale, l-au întâmpinat pe Înaltul oaspete cu flori, înfruntând vântul rece, pătrunzător, care a contrastat cu soarele strălucitor. La Iacobeni, tot bătrânele satului au salvat onoarea.
Într-o localitate cu 1300 de suflete, circa treizeci de persoane trecute de mult de tinereţe au fost baza. Un spor l-au avut copiii care au venit în număr foarte mare, aducându-şi de mână şi părinţii.
Majoritatea tinerilor din localitate au preferat să stea acasă, departe de evenimentul unic care se petrecea în sătucul lor. Asta a stârnit nemulţumirea bătrânelor care vin duminică de duminică la biserică. „ Pentru aşa o treabă laşi totul baltă. Pentru noi facem multe, dar pentru Dumnezeu prea puţin. Acum că vine mitropolitul şi-ai găsit de treabă cu toţii” a spus Elena Dăscălescu, profesoară pensionară.
Preotul satului, Gabriel Ioniţă, le-a găit însă o scuză tuturor celor care pozacare au lipsit de la eveniment. I-a apărat cu emoţie chiar şi în faţa Înalt Preasfântului. „Oamenii probabil sunt reţinuţi acasă cu fel de fel de treburi, dar sunt convins că sunt cu sufletul aici în biserică. În 13 ani este prima dată când pe aceste meleaguri vine aşa un oaspete de seamă” a spus cu emoţie în glas preotul din Iacobeni, Gabriel Ioniţă. Emoţia din glasul preotului a fost sesizată şi de Înaltul oaspete care l-a liniştit cu vocea sa calmă.
Momentul a fost unul înălţător, chiar dacă în biserică a fost o mână de credincioşi. Mitropolitul Teofan a fost impresionat de copiii care l-au înconjurat cu dragoste şi au cântat sublim „Sfinte Dumnezeule”. „Mă bucur că vă văd aici în Sfânta Biserică” a rostit Înalt Preasfinţitul Teofan.
„Pe cei mari” şi a arătat spre copiii micuţi, îmbrăcaţi în minunatele costume tradiţionale. „Şi pe cei mici” şi a arătat spre adulţii prezenţi în Biserică. Prea Înaltul a explicat imediat gestul său.
„ Uneori, Dumnezeu măsoară înălţimea omului după bunătatea inimii, iar copiii sunt buni. Slavă Domnului ca măcar ei să rămână buni, dacă noi şi cei mai mărişor suntem aşa cum suntem” a rostit Înalt Preasfinţitul.
A adăugat apoi motivul vizitei sale în comună. „Eu sunt în trecere pe la câteva biserici. Sunt de aproximativ o săptămână plecat de acasă, de la Iaşi, pentru a vedea ce e mai întâmplă prin ograda Sfintei pozaMitropolii. De data aceasta pe la 18 lăcaşuri.
Vă mulţumesc pentru întâmpinarea pe care mi-aţi făcut-o. Am venit să văd care este starea bisericii şi mă bucur că este bună, ce face părintele şi mă bucur că este în mijlocul oamenilor, ce mai faceţi dumneavoastră şi mă bucur că sunteţi la sfânta Biserică. Pentru că uneori, stând la sfânta Mitropolie mă gândesc ce s-o mai întâmpla prin zonele îndepărtate ale Moldovei.
Dar când ştii că ai de strajă preoţi care slujesc, credincioşi care sunt în jurul preoţilor, atunci ai încredinţarea că graniţele nu sunt călcate de duşmani, că pământul nu este cotropit de secte”
şi-a mărturisit bucuria Mitropolitul Teofan.
A recomandat apoi celor prezenţi să nu uite că sunt români şi să ducă mai departe sfânta credinţă ortodoxă. Cei prezenţi au fost rugaţi să stea de strajă, să nu renunţe la dragostea faţă de Dumnezeu, să nu-şi piardă nădejdea, chiar dacă tristeţea în diferite situaţii pare să fie o stare dominantă.
Oamenii prezenţi în biserică au avut parte şi de o rugăciune de dezlegare a păcatelor pe care mitropolitul a rostit-o cu multă dragoste, din suflet, în încercarea de a pune o vorbă bună la Dumnezeu pentru sufletele credincioşilor care au savurat fiecare cuvânt.
La Iacobeni, Înalt Preasfinţitul a primit cadou o amintire, o icoană aurită a Maicii Domnului, pe care unul dintre enoriaşii evlavioşi a dăruit-o cu emoţie. Sătenii au fost răsplătiţi pozaapoi cu câte o iconiţă cu chipul Cuvioasei Parascheva.
De la Iacobeni, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a plecat în localitatea reşedinţă de comună, Dângeni, unde a fost întâmpinat de preot şi de primarul Stelică Trofin.
Edilul a fost de altfel prezent în toate satele comunei în comitetul de primire, exceptând satul Iacobeni, unde a motivat că preotul nu l-a invitat din motive neştiute. Şi aici sătenii, în număr la fel de mic în raport cu populaţia comunei, au avut parte de o rugăciune de dezlegare.
Înalt Preasfinţitul Teofan a plecat spre seară către judeţul Neamţ pentru a lua pulsul parohiilor din această zonă sfântă. A lăsat în urmă amprenta unei binecuvântări care va fi resimţită din plin de localnici. Dar şi regrete. Regrete că la sate, încet, încet credinţa în cele sfinte se pierde în negura vremurilor. După ce aceste „babe” cum le numesc cei tineri şi năbădăioşi se vor stinge din viaţă, cui va mai spune preotul la slujbe : „Pace vouă?”.
Prezenţa redusă a sătenilor la evenimentul de sâmbătă te face să-ţi doreşti să fii tot mai des o mică parte din îmbulzeala cumplită care se creează în parohiile din oraşe, unde credincioşii se calcă în picioare şi aproape că se bat pentru o binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Teofan, considerată a fi de mare ajutor. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ba cal ba şa!
Reţeta zilei: Zalatină de zmeură
Victor Ponta nu regretă mazilirea lui Geoană
Conferinţa de presă a lui Victor Ponta, blocată de o membră a PSD
Mergând pe străzile Bucureştiului, am sentimentul că hopul a fost trecut
Cine poate împiedica Unirea?
Din puţinul pe care îl avem, promitem ajutor şcolilor de limbă română
De l-au mazilit pe Oprişanu
Depinde de Ovidiu!
Ioan Rotundu
Ador refuză să conducă un lagăr de exterminare
dar acceptă să folosească noul padoc pentru sterilizîri
Mardare vrea s-o debarce pe Lupaşcu de la şefia femeilor liberale
Consilierii nimănui, crede Iavorenciuc
Primarul de Păltiniş e pe val în PNL
A început lupta contra „tradiţionalelor”
Comisarii de la CJPC au fost chermaţi la raport
IŞJ se va implica tot mai puţin în angajări
Botoşani: 55 de profesori dovediţi că au luat mită la Bac
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă