Situaţia asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari este în continuare neclarificată în privinţa revenirii sau nu la spitale, aşa cum era cu câţiva ani în urmă. Cu câteva luni în urmă, Ministerul Sănătăţii a solicitat părerea conducerilor direcţiilor de sănătate publică privind cea mai bună variantă de subordonare a asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari, mai exact dacă ar fi mai bine ca aceştia să nu mai fie subordonaţi primăriilor, ci să aparţină de spitale.
După ce în urmă cu doi ani au fost preluaţi de primării, Ministerul Sănătăţii asigurându-le însă banii de salarii, acum se discută oportunitatea ca aceştia să îşi capete independenţa faţă de primării şi să revină ca angajaţi ai spitalelor, cum erau cu câţiva ani în urmă. Deşi aceste discuţii au început cu câteva luni în urmă, Ministerul Sănătăţii nu a anunţat încă o decizie după analizarea părerilor solicitate şefilor de DSP-uri.
Judeţul Botoşani este printre judeţele fruntaşe la nivel naţional în ce priveşte reţeaua asistenţilor medicali comunitari. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) afirmă acest lucru. Cu toate acestea, reţeaua asistenţilor medicali comunitari s-a redus aproape la jumătate de când aceştia au fost trecuţi la primării.
Noi aveam cam 100 de asistenţi medicali comunitari în judeţ şi acum mai lucrează doar vreo 60. Mulţi au plecat la muncă în străinătate ori s-au angajat prin spitale, a declarat medicul Dumitriţa Mihailovici, din cadrul DSP Botoşani.
În ultima vreme, Ministerul Sănătăţii pare să redea importanţa cuvenită acestui segment al asistenţei la nivel comunitar. S-a discutat chiar de înfiinţarea unor echipe interdisciplinare în comunităţile rurale, formate din medici, asistenţi medicali comunitari şi asistenţi sociali. (Doina Marcu)