Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25740
De la 07 Ianuarie 2003
108442588

Botoşani: Dorel Gaftoneanu – cel mnai premiat poet botoşănean

  • 13 October 2011, 23:00

Despre existenţa botoşăneanului Dorel Gaftoneanu habar nu avea,. Am aflat în această vară, mai exact în luna iulie, când cineva mi-a făcut cunoştinţă cu acesta. Din vorbă în vorbă am aflat că deşi are vârsta de peste 50 de ani, Gaftoneanu este autorul unui volum de poezie tipărit la Editura Agata din Botoşani. Mi-a înmânat acest volum, intitulat „Steaua Nordului, Polaris” care este de debut, şi aşa am putut constata că vârstnicul poet scrie o poezie de tip pamflet, savuroasă şi adresată „celor inteligenţi” cum singur declară.
Sincer să fiu, mi-a plăcut poezia sa nu numai prin faptul că radiază un talent deosebit de a surprinde ipostazele pline de ridicol şi umor, fie ele şi din viaţa unor personalităţi de seamă, ci şi pentru că din ea, printre accentele de fină ironie răzbate multă cultură generală, probabil adunată în multe zeci de ani de lectură.
Desigur, în perioada postdecembristă, cel puţin în Botoşani, au apărut o puzderie de poeţi. Numai că poezia lor este una snoabă, lipsită de stări emoţionale şi, ca să scape de povara grea a gramaticii limbii române, aceşti poeţi scriu o poezie care nu implică semne şi reguli gramaticale. Iar pentru a-şi ascunde lipsa de cultură generală şi de talent, aceşti poeţi folosesc o rimă albă, asociind cuvinte fără sens şi logică.
Am să vă dau şi un exemplu. Citeam într-un volum de poezie a unui poet local, printre alte inepţii pe care eu le-aş numi „licenţe poetice ale inculturii” şi versul „Patru – doi, poartă-n casă”.
Ce fel de stări emoţionale îţi poate trezi un astfel de vers? Nici o stare cititorului, doar adversarului de table, că fiind poartă-n casă, adversarul rămâne cu pulurile afară şi poate pierde linia şi lua un marţ care să-l coste ceva părăluţe, dacă joacă pe bani.
Dorel Gaftoneanu nu face parte din această pleiadă de poeţi de duzină. El scrie o poezie ritmată şi rimată cu viersuri din care răzbat pozarăzbat nuanţe ce-ţi înfăţişează personalităţile cunoscute ale vieţii noastre culturale, ştiinţifice şi politice într-o lumină nouă, nesesizată până la a lectura acestor poezii.
Talentul şi impresionanta cultură generală a poetului Dorel Gaftoneanu a impresionat juriile din ţară, pe unde a participat la concursurile literare „fără limită de vârstă” cum singur a recunoscut.
Aşa se face că la un concurs internaţional de poezie organizat anul acesta la Orşova a primit premiul cel mare. A mai primit premii la Târgovişte, Ocnele Mari etc, în total şase premii numai în decursul acestui an. Nu am ştiinţă să fie vreun alt poet botoşănean care să fi adunat atâtea premii într-un an de zile. Şi anul nu s-a sfârşit încă, fiind loc şi de alte premii!
Poetul Dorel Gaftoneanu nu este cunoscut acasă la el, în Botoşani, dar este cunoscut şi apreciat în ţară. Prin Botoşani este greu să răzbaţi, mai ales dacă ai talent, pentru că vei fi copleşit de huiduiala puzderiei de poeţi lipsiţi de valoare.
Poeţii şi scriitorii botoşăneni s-au grupat în tabere, strânşi în jurul a câte unui lider care pozează în mare şi valoros poet ori scriitor. Aceste tabere se adună, se laudă şi se premiază între ele, ţipând în cor la cel care ar îndrăzni să le conteste talentul.
Dar, ca cititori, noi avem dreptul să alegem între maculatura de raft sau de magazie a librăriilor şi creaţiile literare cu adevărat valoroase. Căci aceşti impostori ai prozei şi poeziei nu pot dispune de banii noştri, adică nu ne pot obliga să le cumpărăm maculatura.
În ce-l priveşte pe Dorel Gaftoneanu, deşi debutează la o vârstă târzie, mă bucur că am prilejul de a-l prezenta botoşănenilor. De aceea am considerat că personalitatea sa poate deveni un erou pozitiv în emisiunea televizată Lumea lu’ Rotundu, o lume atât de plină de păcate.
Ioan Rotundu

P.S. – Vizionaţi reportajul de mai jos.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: La ghicitoare
Reţeta zilei: Maiuri ge gâscă cu cerc de orez împrejur
Președintele FAP își ține oamenii în frig
Descinderi la mai multe palate ţigăneşti la solicitarea procurorilor germani
Tenorul Costel Busuioc a fost bătut pentru că a cerut bon fiscal
Garda Financiară Timiş a demarat o acţiune de control la spălătoria unde a fost agresat
Orban: Plăţile pe fonduri europene ar putea fi blocate 6 luni
dacă nu reformăm sistemul de achiziţii publice până pe 31 octombrie
Procuror fiică de securist, suspectată că apără prietenul tatălui
Ioan Rotundu
Sărbătoare la Biserica de pe Pietonalul Unirii
Prefectul cere primarilor să nu mai poarte oamenii pe drumuri
Ţurcanu vrea mărire pe seama umilirii lui Ţâbuleac
Pentru Georgescu a început numărătoarea inversă
Conflict între directorii de şcoli şi muncitorii necalificaţi
Speranţe de plată pentru firmele care au lucrat la şcoli
Medicii Ovidiu Mimor şI Maria Olaru nu sunt apreciaţI de colegi
Oficial BCE: Zona euro ar putea reintra in recesiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă