Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1294
De la 07 Ianuarie 2003
108537935

Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (II)

  • 13 October 2014, 23:00

Dacă în ediţia de ieri v-am prezentat una dintre cele mai eficiente metode de jefuire a banilor din bugetul unei primării, astăzi vă prezentăm şi un fel de găinării mai micuţe, mai modeste ca sume, dar care pot completa anumite nevoi personale de bunuri din sfera aparaturii IP.
Auditorii Camerei de Conturi Botoşani au constatat că la Primăria Suliţa s-au făcut achiziţii de bunuri plătite din bugetul comunal, fără ca aceste bunuri să fie înregistrate în inventarul instituţiei. Pur şi simplu bunurile au fost cumpărate cu înregistrarea directă pe cheltuieli pentru a li se pierde urma.
Redăm cazul a două laptop-uri cumpărate de la Romtelecom, prin anul 2010, cu plata în rate. „Bunurile au început a fi plătite din lunile noiembrie – decembrie 2010, astfel că până în luna decembrie 2013 suma totală plătită pentru aceste 2 laptop-uri este de 8.702,33 lei, acestea nefiind nici inventariate în perioada 2010 – 2013.” – stă scris în actul de control. Retoric punem întrebarea: Dacă aceste două laptop-uri nu erau descoperite ca achiztiţionate şi înregistrate în contabilitatea primăriei în timpul controlului, unde ajungeau ele în final?
Să mai adăugăm şi un autoturism marca Smart Passion primit cu titlu gratuit de la DGFP Botoşani, autoturism care de asemenea n-a fost inculs în lista de inventar, deşi pe seama acestuia primăria a efectuat o serie de cheltuieli în sumă de 10.742 lei. „Cu NC nr. 90/02.04.2014 s-a înregistrat autoturismul Smart cu valoarea de 10.742 lei iar cu NC nr. 92/02.04.2014 s-au înregistrat cele 2 laptop-uri (anexate la pag.294-296, 290-291).” – a fost măsura operativă luată în timpul controlului, măsură care a cam încurcat socotelile celor care stăteau cu ochii pe aceste bunuri aşteptând momentrul prielnic să le facă definitiv pierdută urma.
Dar primarii din categoria „băieţilor deştepţi” ştiu să scoată bani chiar şi din modul de stabilire, evidenţiere şi încasare a veniturilor la bugetul local. Pe raza comunei Suliţa,SC Piscicola SA Botoşani are în administrare iazul Dracşani, terenul de sub iaz fiind concesionat de la primărie prin Agenţia Domeniului Statului. Iată ce au constatat auditorii:
„Astfel, conform contractului de concesiune nr.1/06.01.2004 SC Piscicola SA Botosani detine în folosintă terenuri amenajate pentru piscicultură în suprafată totală de 2.354.49 ha, din care suprafata de 734,41 ha se află pe teritoriul comunei Sulita. Terenurile în cauză sunt concesionate de la Agentia Domeniilor Statului pe o perioadă de 49 de ani.
Din documentele existente la dosarului fiscal si din evidenta fiscală rezultă că persoana juridică a declarat doar suprafata de 105,13 ha teren amenajat pentru piscicultură, conditie în care agentul economic nu a declarat în vederea impozitării diferenta de teren în suprafată de 629,28 ha, iar compartimentul de specialitate din cadrul primăriei nu a stabilit, nu a urmărit şi nu a încasat taxa pe teren datorată de către acest contribuabil pentru anii 2009 – 2013 si trim. I 2014.”

Este greu de crezut că cei din primărie n-au impozitat cele 629,28 ha teren deţinute de Piscicola pentru că s-au lăsat păcăliţi şi n-au ştiut de ele cum este greu de acceptat că primarul Costinel Ciubotaru nu ştia de această „scăpare” a celor de la impozite. Primarul îşi are vila pe malul iazului Dracşani, având în faţă o privelilşte de poveste. Între primarul Ciubotaru şi şeful de la Piscicola, inginerul Gheorghe Nistor, sunt relaţii amicale mai vechi. Aş consemna eu mai multe dar n-a fost de acord Rotundu pe motiv că nu este momentul să abordăm subiectul „Piscicola”. Probabil are o slăbiciune faţă de Nistor.
Finalul acestei afaceri îl aflăm tot din actul de control „Astfel, conform prevederilor art.258, alin. (6) pct.8.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (actualizată), pentru perioada mentionată anterior SC Piscicola SA Botosani datorează bugetului local al comunei Sulita taxă pe teren în sumă de 91.685 lei, la care se adaugă si accesorii bugetare în sumă de 46.277 lei calculate până la data de 10.04.2014.”
„Aşadar, bugetul Primăriei Suliţa a înregistrat o gaură de peste 137 mii lei, adică 137 miliarde lei vechi, bani cu care se puteau realiza multe lucruri utile cetăţenilor din comună. N-a fost să fie că alţii sunt profitorii!
Ochiului vigilent al primarului nu i-au scăpat nici oportunităţile care s-au ivit la nivel de primării pe seama păşunilor comunale. Pentru a se putea primi subvenţia europeană, crescătorii de animale au fost îndrumaţi să se asocieze în forme juridice de tip asociaţii a crescpătorilor de animale sau cooperative. Conducerile acestor asociaţii concesionează, prin licitaţie publică, imaşul de la primărie, ele beneficiind de subvenţia europeană, subvenţie care este în jurul a 85 euro/ha anual. Bani mulţi şi care generează la nivel de comune o mare bătălie între crescătorii de animale, conducerile de asociaţii şi primari.
„Taxa de teren datorată de contribuabilii care au în concesiune terenuri concesionate în suprafată totală de 664,72 ha din proprietatea comunei cuprinşi în eşantion pentru anul 2013, neevidenţiată în contabilitate şi în evidenţele fiscale până la data auditului, a fost estimată în timpul auditului la suma totală de 24.862 lei pentru anii 2013 – 2014, din care, debit în sumă de 11.342 lei şi 3.611 lei majorări de întârziere pentru anul 2013 si pentru anul 2014 la suma de 9,909 lei, conform situaţiilor anexate la pag. 266, 257-259.” – este constatarea auditorilor. Spună fiecare ce-o vrea, dar eu am convingerea că între primarul Ciubotraru şi cei care-şi pasc animalele pe imaşul în suprafaţă de 664,72 ha ori există o înţelegere electorală de genul imaş contra voturi, ori a funcţionat principiul „sunt om cu tine, fii om cu mine”.
Să mai adăugăm şi ultima ispravă a „ispravniculului” de Suliţa. Pe raza comunei deţin terenuri cetăţeni care au domiciliul în alte comune precum Copălău, această amestecătură de terenuri provocând cu ani în urmă multe scandaluri. Acum apele s-au cam lipezit aşa că se cunoaşte cine este proprietarul şi deci plătitorul de impozite. Din motive misterioase, primarul n-a evidenţiat ca plătitori de impozite 52 de astfel de proprietari de terenuri, aşa că în bugetul primăriei n-au ajuns sume frumuşele de bani.
Conform actului de control aceste sume ar fi cam următoarele: „Impozitul pe teren datorat de contribuabilii care au în proprietate terenuri în suprafată totală de 41,3571 ha din proprietatea comunei, neevidenţiat în contabilitate şi în evidenţele fiscale până la data auditului, a fost estimată în timpul auditului la suma totală de 8.319 lei, din care debit în sumă de 6.945 lei şi pentru perioada 2009 – 2013 iar pentru anul 2014 la suma de 1.374 lei (pag. 260-263).”
Nu ne mai batem capul să descâlcim de ce nu s-au încasat aceste impozite. N-au decât suliţenii, care l-au votat primar pe Ciubotaru, să-l întrebe de ce nu se ocupă de încasarea veniturilor la bugetul comunei.
Dar afacerile pe seama bugetului comunei sunt pe departe de a fi epuizate, aşa că vom continua serialul nostru.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Tocana de legume cu orez
Bancul zilei: Explicaţia miliardarului
Ministru belgian: Flamanzii care au colaborat cu nazistii au avut motivele lor
Serghei Lavrov: Criza din Ucraina a destabilizat situatia internationala
Ce temperaturi si precipitatii se inregistreaza in urmatoarele doua saptamani
Senatul trage de timp in cazul parlamentarilor din dosarul "Microsoft"
Avizul pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, amanat pana pe 28 octombrie
Procurorii DNA fac perchezitii la sediul Ministerului Educatiei si ridica documente
intr-un dosar privind un proiect POSDRU
23.000 de semnaturi impotriva construirii unei biserici pe Platoul Bucegi
Cum a desfiintat Klaus Iohannis in direct la emisiunea Evenimentul Zilei pe pe B1 TV acuzatiile aduse de ziarul Evenimentul Zilei
Camera Deputatilor a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Concurs de orientare urbana organizat de PMP(P)
Reprezentantii PMP în secțiile de votare s-au întâlnit cu conducerea partidului(P)
Traian Basescu: Am vazut o campanie furibunda, Ponta si ACL incearca sa ma aloce celeilalte tabere
O sa-i dezamagesc si pe unii si pe alti
De ce să plătim prostia şi hoţia?
Ioan Rotundu
Aplicati complet foaia de parcurs pentru liberalizarea pietei energiei!
Victor Ponta: Nu cred ca ne mai trebuie un nou acord cu FMI
Victor Ponta despre afirmatiile ca a fost ofiter acoperit
Kelemen Hunor la RFI : Scandalul ofiterului acoperit afecteaza credibilitatea externa a Romaniei
Scandalul Ponta ofiter SIE - Posibile efecte politice si institutionale
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă