Ieri, la Staţiunea de Cercetări Ovine şi Caprine Popăuţi angajaţii s-au revoltat asupra fostei şi actuale conduceri care au adus unitatea de cercetare în prag de faliment iar ei riscă să-şi piardă locurile de muncă.
Pentru că actualul director Gheorghe Brădiţan nu era în unitate, nemulţumirile angajaţilor s-au îndreptat asupra fostului director Ionică Nechifor (foto), cel care a pus la cale distrugerea Staţiunii în favoarea dezvoltării propriei ferme de ovine.
Angajaţii au încercat să-i prezinte nemulţumirile lor şi să afle care va fi viitorul unităţii. În loc de dialog, Ionică Nechifor a sunat la Poliţia Botoşani. Imediat un echipaj format din doi poliţişti s-au prezentat la Staţiune şi au început, culmea, să-i ancheteze tot pe salariaţii care vor să-şi apere locurile de muncă.
Unul dintre cei trimişi să facă ancheta este inspectorul pr. Mihai Cliveţ, cel care a fost cercetat administrativ pentru abuzurile comise ca şef al Poliţiei Rurale Flămânzi şi mutat disciplinar la Poliţia Hlipiceni. Când Mihai Bunduc a ajuns şeful Poliţiei Botoşani, Cliveţ a fost adus la Botoşani şi împuternicit să facă anchete, el care este inculpat în mai multe dosare penale pentru comiterea unor grave ilegalităţi.
Cliveţ a fost însoţit de un alt poliţist care a refuzat să se legitimeze la cererea biologului Gheorghe Hrincă, cel care i-a întrebat de ce au venit aşa grabnic la apelul lui Nechifor şi n-au dat niciodată curs reclamaţiilor depuse la Poliţie împotriva lui Ionică Nechifor care a comis şi continuă să comită grave ilegalităţi ce subminează activitatea Staţiunii.
Cei doi poliţişti i-au anchetat pe angajaţi încercând să-i dirijeze spre a declara că au fost instigaţi la revoltă de biologul Gheorghe Hrincă. Ciudat, poliţiştii n-au vrut să audă nimic din cele reclamate la activitatea lui Nechifor. Însuşi Ionică Nechifor dirija ancheta, printre cei pe care i-a acuzat fiind şi fiica surorei sale, adică nepoata, proaspăt angajată laborantă. Dealtfel este de notorietate faptul că Ionică Nechifor se află într-o duşmănie cruntă cu fratele său, angajat la Direcţia de Finanţe Botoşani, pe care l-a şi bătut, cu sora sa şi cu mai toate neamurile pe care n-a ratat ocazia să le bumbăcească când i s-a ivit prilejul.
Biologul Hrincă i-a întrebat pe poliţişti de ce au blocat activitatea unităţii, i-a chemat la audienţe pe îngrijitorii care au lăsat animalele flămânde etc. iar poliţiştii i-au replicat că nu-i treaba lor cu animalele.
Când Hrincă le-a adus la cunoştinţă că a depus mai multe reclamaţii împotriva lui Nechifor la DNA Suceava şi că se află în curs de desfăşurare o anchetă a procurorilor, poliţiştii şi-au strâns hârtiile şi au plecat englezeşte.
De când Florin Ţurcanu a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, în înţelegere cu Ionică Nechifor care are o fermă zootehnică cu oi de rasă procurate ilegal din Staţiune, s-a pus la cale un plan de însuşire a patrimoniului genetic şi material al Staţiunii. Pentru că încercarea de privatizare n-a reuşit., Ţurcanu, prin deputaţii liberali, a făcut presiuni la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ca Ionică Nechifor să fie numit director, lucru pe care l-a obţinut cu sprijinul preşedintelui Academiei im, cel condamnat la patru ani închisoare cu suspendare în Dosarul ICA a lui Dan Voiculescu.
Ajuns director, Nechifor s-a pus pe jefuit patrimoniul Staţiunii. Orice reclamaţie depusă de angajaţi la Poliţia din Botoşani ajungea la Dumitru Aioanei, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor şi a Criminalităţii Economice. Aioanei, a cărui soţie este angajată la Consiliul Judeţean Botoşani, îi transmitea lui Ţurcanu conţinutul reclamaţiei ca Nechifor să-şi poată lua măsuri de protejare.
Toate încercările salariaţilor de a-l elimina pe Ionică Nechifor din Staţiune au eşuat pentru că acesta se bucură de protecţia preşedintelui Academiei şi a şefului Secţiei Zootehnice, un anume Simionescu, un bătrân la vârsta de peste 80 de ani despre care specialiştii spun că nici nu bare operă ştiinţifică.
În momentul de faţă Nechifor ar fi angajatul Staţiunii pe post de cercetător ştiinţific, deşi el n-are nicio lucrare în domeniu iar facultatea a absolvit-o la distanţă, fără a trăi măcar o zi viaţă de student.
Necazul cu decesul soţiei m-a oprit din investigaţiile mele privind corupţia din Poliţia Botoşani. Iată că acum constat o nouă manifestare a acestei corupţii care a cuprins instituţia. Poliţişti corupţi, cercetaţi administrativ, cu dosare penale pe rolul instanţelor de judecată, sunt folosiţi să-i apere pe corupţii care devalizează unităţile de stat. Poate măcar de această dată procurorii de la DNA Suceava vor acţiona cu toate mijloacele pe care le au la dispoziţie şi vor stopa devalizarea patrimoniului celei mai prestigioase Staţiuni de cercetare în domeniul ovinelor din România şi care are o vechime de peste 100 de ani, ea fiind un brand al judeţului în plan naţional şi internaţional.