Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10877
De la 07 Ianuarie 2003
118490103

Botoşani: Conflict cu iz de corupţie între doi primari PSD

  • Ioan Rotundu
  • 13 October 2016, 23:00

Între primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu (foto 2) şi cel al oraşului Bucecea, Anton Ţâmpău (foto 1), ambii social-democraţi, mocnea mai de mult timp un conflict care a izbucnit public abia ieri dimineaţă când vreo 50 de ţărani din comuna Vlădeni, în frunte cu primarul, au protestat în faţa Prefecturii Botoşani.
Motivul protestului ar fi o suprafaţă de teren de vreo 38 ha teren care, susţin ţăranii din satul Mândreşti, le-ar aparţine dar care a trecut în administrarea oraşului Bucecea. Aparent protestul celor „aduşi” în faţa Prefecturii ar părea justificat, asta în condiţiile în care îi asculţi numai pe ei şi primarul lor Murariu. În realitate lucrurile stau cu totul altfel. Suprafaţa respectivă de pământ n-a fost niciodată în administraţia comunei Vlădeni ci a comunei Bucecea, devenită oraş. Terenul a fost lucrat până în 1991 de către ţăranii din satul Călineşti, sat care aparţine de Bucecea.
În haosul creat după 1990 când CAP-urile au fost devalizate şi patrimoniul lor împărţit după cum era mai căpos şi cu gura mare cel care şi-a dat repede seama că-i rost de căpătuială din munca altora, cele 38 ha teren au fost acaparate de nişte profitori din satul Mândreşti, comuna Vlădeni. Profitorii au ţinut ani la rând terenul fără a plăti impozite la comuna Vlădeni, pentru că terenul nu era în administraţia acesteia, dar nici la oraşul Bucecea pentru că ei aveau domiciliul pe raza comunei Vlădeni.
Primarul comunei Vlădeni Voicu Murariu a ştiut tot timpul de acest aranjament prin care cele 38 ha de teren erau scoase din circuitul economic legal dar, după cum spun anumite surse din Vlădeni, avea şi el partea sa. Este posibil ca primarul să fi avut vreun avantaj de pe urma acestui teren de vreme ce ieri, în faţa Prefecturii, se afla în faţa protestatarilor.
Ar fi fost interesant dacă prefectul Dan Nechifor iniţia şi o anchetă să afle cum au ajuns protestatarii la Prefectură, mai exact cine i-a mobilizat şi le-a asigurat transportul, plus ceva bani de cheltuială că posesorul de până acum pozaa terenului nu i-a lăsat flămânzi şi însetaţi.
De partea cealaltă, primarul oraşului Bucecea are cu totul altă poziţie. „Dacă colegul de la Vlădeni crede că are dreptate să se adreseze instanţei de judecată şi eu n-am nimic împotrivă să li se dea terenul dovedind că au fost vreodată proprietar pe el. Dar este ciudat că primarul Murariu protestează abia acum pentru teren când referentul care a expertizat terenurile prin inventarie la Legea 165 este acelaşi care a expertizat şi la Bucecea. Atunci primarul din Vlădeni a fost de acord cu ce s-a stabilit, acum nu. Când a fost corect cu oamenii săi?” - a declarat telefonic primarul Ţâmpău.
Ţâmpău a împroprietărit cu 10 din cele 38 ha teren Parohia satului Călineşti iar restul de teren este rezervat pentru a fi împroprietăriţi cei care au hotărâri judecătoreşti definitive.
L-am întrebat pe primarul Ţâmpău de ce nu s-a aşezat la masa dialogului cu colegul său de partid din Vlădeni şi mi-a explicat că Voicu Murariu, în afară că-l jigneşte nejustificat îl consider㠄un comunist”.
Ciudată etichetă i-a lipit primarul din Vlădeni celui din Bucecea de vreme ce Ţâmpău provine din zona Bucovinei, Fundu Moldovei, zonă necolectivizată iar ca să urmeze o facultate şi-a plătit studiile ca să ajungă medic veterinar cosind vara pentru că era considerat din familie de chiaburi.
În schimb Voicu Murariu a ajuns inginer agricol pe banii regimului comunist şi a participat din plin la înfăptuirea agriculturii socialiste care a distrus dreptul de proprietate individuală. Nu degeaba pe la ţară circulă zicala popular㠄Cine spune, acela e!”
Nu ştiu ce a stabilit ieri prefectul cu protestatarii dar cred că ar trebui să ceară Poliţiei să facă o anchetă pentru a afla cine i-a instigat pe protestatari şi cât de legale sunt revendicările lor în condiţiile în care realitatea din teren oare a fi cu totul alta decât cea prezentată de primarul Voicu Murariu. Cu o astfel de anchetă pr5efectul poate afla şi cine sunt adevăraţii „Hoţii” pe care invocau ieri protestatarii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Procurorul general trimite Camerei Deputatilor cererea DNA de urmarire penala a Elenei Udrea
Oamenii de afaceri raman increzatori in evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni,
dar sunt ingrijorati de avansul consumului (studiu)
Un grup american cumpara 75% din actiunile companiei care detine fabrica de vagoane de la Arad,
dupa o tranzactie de 60 milioane euro
Un grup american cumpara 75% din actiunile companiei care detine fabrica de vagoane de la Arad,
dupa o tranzactie de 60 milioane euro
Conflict mocnit pe cale să izbucnească în PNL Botoşani
Ioan Rotundu
Ministrul Sanatatii anunta schimbari majore la conducerea spitalelor; "feudalii" din sanatate sunt tinta
Medicii de familie cer demiterea celor responsabili pentru blocarea cardurilor de sanatate:
Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate
Horoscopul zilei de 14.10.2016
La televiziunile rusesti, al treilea razboi mondial pare sa fi inceput deja
Cele doua scenarii ale politologilor: O noua Yalta sau legea strazii - daca nu poti evita bataia, da primul
Ministrul german de Externe: Germania ar da un "raspuns puternic"daca un stat NATO ar fi atacat
Bancul zilei: Legea compensaţiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă