Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9064
De la 07 Ianuarie 2003
122894713

Dovezi proaspete pentru madam Bărculeţ, inspector general adj. IŞJ

  • 13 September 2009, 23:00

După ce, în şedinţa Colegiului Prefectural Botoşani, subprefectul PSD Viorica Afrăsânei a prezentat o suită întreagă de deficienţe constatate la şcolile din judeţ, chiar în prag de deschiderea anului şcolar, inspectorul general adj. al IŞJ Botoşani, prof. Ana Bărculeţ, a negat cu vehemenţă existenţa acelor deficienţe.
De ,la tribuna PSD, vineri, 11 septembrie a.c., madam Bărculeţ a rostit următoarele înţelepte vorbe: “Pentru prima oară, toate şcolile din judeţ sunt pregătite din punct de vedere al reparaţiilor şi igienizării pentru începerea anului şcolar. Am avut echipele domnilor ingineri de la Investiţii, care au controlat şcoală cu şcoală. Stadiul reparaţiilor în luna august şi în luna septembrie au raportat că aceste lucrări au fost îndeplinite.”
Pentru că inspectorul Bărculeţ a contrazis-o energic pe colega de partid, subprefectul Viorica Afrăsânei, sâmbătă ne-am urcat în maşina redacţiei şi a făcut vizite pe la mai multe şcoli din judeţ, pentru a constata la faţa locului a cui este dreptatea. Iată cam ce-am putut vedea în curtea unor şcoli, cu numai două zile înainte de deschiderea anului şcolar:

La centru-i vopsit gardul, la sate stă leopardul
Un prim popas l-am făcut în comuna Gorbăneşti. Şcoala din Vânători, una nouă, după exterior, avea poarta închisă, aşa că am urcat dealul în Gorbăneşti. Primăria cu lacăt pe poartă, la şcoală poarta descuiată, nu şi uşa de la intrare. Clădirea, cu parter şi două nivele arată bine. WC-ul modernizat, cu cabine dotate după normele europene, inclusiv apă curentă în bazinele din cabină. Doar o magazie veche, în prag de prăbuşire, strică eleganţa clădirii şcolii. Ar mai fi curtea presărată în unele locuri cu resturi de moloz, în rest, aspect mulţumitor.
La şcoala din satul Socrujeni, tactica aplicată de conducerea şcolii a fost alta. Faţada clădirii cu etaj, dinspre stradă, a fost îngrijită, cea din curtea interioară coşcovită. Multă dezordine în jurul unei magazii: butuci de lemne aruncaţi la voia întâmplării, resturi de bănci şcolare abandonate pe sub ziduri.
WC-ul, un dezastru (foto 1). Clădirea nu are uşă la intrare, nu are uşi la cabine, nu are apă, nu sunt tocuri de geam şi nici urme de sticlă. Stau şi mă întreb cum vor merge elevii la WC, în pauză, băieţi şi fete, când cabinele n-au asigurată nici pozanici un fel de intimitate.
Când să ies din curte, după un gard viu, am observat un alt munte de bănci aruncate claie peste grămadă, la numai zece metri de monumentul eroilor ridicat prin contribuţie militaro-civilă în anul 1918. Aşa o lipsă de gospodărire mai rar de găsit pereche prin judeţ.
În satul Gulioaia, clădirea şcolii este părăsită (foto 3). După ce au fost smulse geamurile şi uşile, acum se fură cărămida din zid şi acoperişul. Cei câţiva copii existenţi în sat, mi-au spus localnicii, învaţă la Dângeni, cale de vreo 5 km.
Am trecut prin Truşeşti, pe la Grupul Şcolar „Demostene Botez”. În clădire de afla un cadru didactic care se ocupa de laboratorul de fizică. Mi s-a spus că totul este în regulă. N-am observat nici noi vreun aspect nelalocul lui.

Mai rău decât a găsit controlul Prefecturii
Am ţinut să facem o vizită şi la şcoala Bârsăneşti, comuna Durneşti, acolo unde controlul Prefecturii a fotografiat o clădire veche, cu lacăte pe uşă, ce pare a fi abandonată, ceea ce madam Bărculeţ a negat ca fiind o realitate. Parcă pentru a o contrazice pe madam inspector, realitatea este mult mai cruntă. Controlorii de la Prefectură n-au observat că alături, unde s-a ridicat şcoala nouă, cu bani grei de la Banca Mondială, sunt multe nereguli.
WC-ul, are doar patru cabine funcţionale, restul au uşile bătute-n cuie. Cabina destinată profesorilor are capacul de la oală distrus, iar despre apă curentă la chiuvetă nici vorbă. Bani europeni aruncaţi pe fereastră. Iar ca totul să fie anapoda, clădirea are şi rampă de acces pentru copii cu handicap locomotor, dar nu există poartă în gardul de la stradă prin care să se intre spre rampă.

Lucrări de modernizare abandonate
La şcoala din centrul localităţii Dobârceni am găsi îngrijitoarea care trăgea de zor cu aspiratorul. Alături de clădirea veche s-a început construcţia unui grupă sanitar modern, că cel vechi nu mai are ce căuta în peisajul şcolar european. Lucrările au fost stopate, pentru că primăria nu mai are bani.
La şcoala din Brăteni ne-am lovit de-o ciudăţenie. Tot învârtindu-ne prin jurul clădirii, am observat un geam blindat prin interior cu muşte. Mii de muşte. N-am putut pricepe ce s-a întâmplat de s-au adunat pozaadunat acolo aşa de multe muşte şi cum de nimeni din conducerea şcolii n-a avut vreo iniţiativă de îndepărtare a lor. Doar dacă au rămas repetente şi reţinute la popreală pe timpul vacanţei mari, să le intre învăţătura în cap.
În spatele şcolii, un loc de joacă pentru copiii de grădiniţă a fost abandonat (foto 2). Tobogane şi scrâncioburi ruginite, resturi de metale aruncate, dovezi ale neglijenţei conducerii şcolii. Nu departe de clădirea veche se lucrează la una nouă. Lucrările s-au stopat tot în lipsă de bani. Şcoala din satul Bivolari este .şi ea nouă, modernă. Numai grupul sanitar are uşile bătute-n cuie şi acoperite cu buruianul crescut peste vară. Domnul învăţător, după cum ne-a informat vecina de peste drum, tocmai plecase. Norocul lui!

Şcoală în prag de prăbuşire
Dezastrul cel mai mare pare să existe la Dângeni. Şcoala veche, intrată în reparaţii de ceva timp, nu va fi gata pentru începerea anului şcolar. Aşa că, elevii vor fi înghesuiţi în şcoala făcută din sandwichi-uri, cum au botezat-o dânginenii, şcoala făcută din banii Băncii Mondiale. Vor învăţa iar în trei serii, de dimineaţă până seara.
Mai grav stă situaţia la şcoala din satul Hulub. Clădirea nouă, dar veche de zeci de ani, se află în renovare de doi an, timp în care a înghiţit câteva miliarde de lei. Mai trebuie vreun miliard ca să fie gata. Elevii, adunaţi în patru clase, învaţă în clădirea şcolii vechi, de vreo sută de ani, din perioada părinţilor scriitorului Demostene Botez. Numai că această clădire se află în prag de prăbuşire, pentru că terenul de sub ea este în alunecare. Există riscul să se prăbuşească oricând. Primăria n-are bani, iar de la IŞJ nu-i pasă nimănui de soarta acestor şcoli.

Concluzie
O invităm pe inspectoarea generală adj. Ana Băculeţ să iasă în judeţ, să vadă cu ochii săi cum stă situaţia şi să nu mai ia de bune rapoartele celor de la investiţii. Îi mai recomandă, deşi se află în prag de pensie, ca măcar pe ultimii metri de profesie să renunţe la năravul împrumutat în vremurile de glorie comunistă, de a ascunde, precum pisica, rahatul existent în teritoriu. Oricât s-ar strădui, acest rahat miroase… a incompetenţă şi rugină profesionale. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Soluţie pentru mărit sânii
Aperitiv de Gogoşari
Program TELE' M BOTOŞANI, luni, 14 septembrie
Mod de a câştiga o licitaţie la CJ
Zice că iazul îi plin cu peşte!
Interviu cu Crin Antonescu despre reforma din Învăţământ
Şcolile din Botoşani sunt descoperite în faţa faptelor antisociale
Revenim la patrulele şcolare la treceri de pietoni?
Poliţiştii comunitari au pus gând rău ţigărilor fără acte
Crimă pasională, urmată de sinucidere
Profesor beţivan redat societăţii din Căminul social
oamenii fără adăpost preferă strada
Ce fel de umor ne va oferi Divertis
Cel mai aşteptat personaj din scandalul Dolănescu la ”Happy Hour”
Intensificarea activităţilor pentru prevenirea îmbolnăviri cu antrax
Ţâbu şi deschiderea anului şcolar
Relicve PSD în fruntea IŞJ
Ioan Rotundu
Angajaţii de la Protecţia Copilului ies în stradă
„Buba neagr㔠a băgat medicii în sperieţi
Anul şcolar se deschide, dar nu toţi elevii vor primi manuale
În trimestrul IV nu vor mai fi bani pentru medicamentele gratuite
L-au tâlhărit de glorie!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog