Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10600
De la 07 Ianuarie 2003
110931070

Botoşani: Gabriel Oprişanu pregătit să dea mită unui director adj. ANAF

  • * el este urmărit penal pentru o fraudă cu TVA în sumă de ,12 milioane euro
  • 13 September 2015, 23:00

De la Oradea mi-a fost dat să descopăr o altă ţeapă dată de medicul Gabriel Oprişanu unui patron de societate cu profil televiziune prin cablu. De această dată ţeapa pusă la cale de Oprişanu şi administratorul societăţilor sale pe nume Cristina Condurache, poreclită şi Moartea, este una cu complicaţii de ordin penal.
Oprişanu intră în lumea afacerilor în stilul său de ţepuitor
Orădeanul Valentin Leucuţă este patronul firmei Cable SRL şi a fost primul importator de cablu optic din România împreună cu un timişorean. Gabriel Oprişanu, la rândul său proprietarul firmei de televiziune prin cablu COCO SRL, cu activitate în localităţile din amonte le pe Siret, pe ambele maluri ale râului, adică şi în judeţul Botoşani şi în Suceava, în contactează prin anul 2002 pe Valentin Leucuţă ca să cumpere o cantitate de fibră optică.
Potrivit celor declarate de Leucuţă, ia dat marfa cu o decontare la interval de trei luni dar a durat ani de zile până să vadă banii. Acum doi ani Oprişanu mai avea să-i plătească marfă în valoare de 90 mii euro. I-a dat bilete bancare la ordin dar fără să aibă şi bani în cont. I-a spus lui Leucuţă că vinde reţeaua sa de cablu la firma bucureşteană ACTA şi în momentul încasării banilor îl va anunţa să introducă biletele la ordin în bancă.
Leucuţă a luat de bune promisiunile lui Oprişanu, mai ales că ACTA i-a confirmat că s-a înţeles cu Oprişanu să-i cumpere reţeaua aşa că în curând îi va vira banii. Odată ce a primit banii în cont, după unele surse 1,8 milioane euro, potrivit lui Leucuţă doar 700 mii euro, nici nu mai contează, Oprişanu a retras toţi banii din contul societăţii iar Leucuţă a rămas cu buzele umflate.
Aflând că a fost iarăşi ţepuit, Leucuţă a introdus biletele la ordin la plată dar între timp Oprişanu a golit toate conturile aşa că Leucuţă a rămas că are de primit. Aflând că Oprişanu a pregătit societatea Coco să fie declarată în insolvenţă, a venit la Botoşani să vadă cum poate să-şi recupereze banii.
A căzut la înţelegere cu Oprişanu să-i dea în valoare egală fibră optică import China, produs pe care Oprişanu îl avea pe stoc într-o cantitate foarte mare. Leucuţă n-a avut încotro şi decât nimic a acceptat marfa la un preţ net superior pieţei, administratorul lui Oprişanu, Cristina Condurache declarând satisfăcută că a făcut o afacere profitabilă lui Oprişanu. Iar Leucuţă avea să descopere că firul chinezesc era de fapt un fals al celui original şi de o calitate foarte proastă.

Oprişanu este cercetat penal
Administratorul Cristina Condurache i-a arătat lui Leucuţă, venit la Botoşani, documente din care rezulta că Gabriel Oprişanu este cercetat penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru o p evaziune fiscală cu TVA în valoare de 1,2 milioane euro şi că dacă nu acceptă firul chinezesc riscă să nu mai primească nimic. Despre acest import de cablu optic din China lucrurile sunt extrem de complicate. Oprişanu a fost în China acum vreo trei ani, ocazie cu care a contactat un producător de fibră optică.
Unele informaţii primite pe surse indică faptul că marfa chinezească, în valoare de vreo 5 milioane de euro, ar fi fost adusă în ţară de Oprişanu la negru, adică fără taxe vamale şi fără a plăti ceva TVA la momentul importului. Dar Leucuţă mi-a declarat că fibra primită de la Oprişanu, deşi nu i-a fost facturată de pe societatea COCU ci de pe altă societate s-a făcut per bază de factură fiscală, adică i s-a încasat şi TVA. Dacă este aşa, şi este pentru că Leucuţă nu avea nici un motiv să mintă, înseamnă că Oprişanu a primit marfa din China prin postul Constanţa. El nu putea ridica marfa fără a face dovada că a plătit TVA-ul.
Procedural, la un import de marfă, organele vamale nu eliberează marfa decât numai dacă beneficiarul face dovada plăţii TVA-ului cu originalul ordinului de plată eliberat de bancă sau cu scrisoare de garanţie de la ANAF.
Nu-mi dau seama cum a procedat Oprişanu şi cu cine a aranjat dar el a ridicat marfa fără plata TVA-ului în sumă de 1,2 milioane euro sau a făcut dovada plăţii cu documente false.
Mită pregătită pentru directorul ANAF
Leucuţă mi-a declarat că administratorul Cristina Cpndurache i-a arătat documente că ANAF a efectuat un control la societate şi că a descoperit că Oprişanu n-a plătit TVA-ul de 1,2 milioane euro către Fisc pentru marfa import China, pentru această faptă el fiind cercetat penal.
Condurache s-a lăudat lui Leucuţă că Oprişanu a tratat cu directorul ANAF Botoşani să-i dea acestuia o mită consistentă iar directorul să-i elibereze o adeverinţă fictivă cum că Oprişanu a achitat TVA-ul. Cu această adeverinţă Oprişanu urmează să se prezinte la procurorul care-l anchetează şi să-l scoată de sub urmărire penală. Ca să vă convingeţi că tot ce am scris sunt informaţii bazate pe mărturii, daţi clik pe imaginea pe care scrie Valentin Leucuţă şi ascultaţi anumite fragmente din dialogul meu cu acesta. N-am dat publicităţii întreaga convorbire pentru că nu vreau să influenţez mersul cercetărilor penale dar şi a-mi păstra satisfacţia de a-i oferi lui Oprişanu şi alte surprize la nevoie.
Cum am mai spus, Gabriel Oprişanu s-a bucurat tot timpul de o anumită protecţie din partea unui influent procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Acel procuror fiind ieşit la pensie, probabil că toate dosarele în care Oprişanu era reclamat pentru comiterea diverselor infracţiuni vor fi actualizate. Avocatul său de acum este chiar fiul fostului procuror.
În ce-l priveşte pe directorul ANAF, căruia nu i-am dat publicităţii numele, acum că l-am avertizat ce pune la cale Oprişanu n-are decât să-şi ia măsurile cuvenite de a se feri de capcana întinsă. Dacă-i este dragă libertatea!
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 14.09.2015
Bancul zilei: După partida de sex
Reţeta zilei: Castraveţi muraţi în saramură
Quo vadis IJP Botoşani, comisar şef Mihai Bunduc?
Ioan Rotundu
Moş Teacă şi „Interesul naţional”
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Munţii Apuseni. Peşterile
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită şi la Botoşani
Ponta a crescut datoria publică, fără să facă investiții publice
Premierul Bavariei, aliat al Angelei Merkel, critica deciziile cancelarului german privind migratia:
Primirea refugiatilor, o eroare care ne va ocupa mult timp
Liderul Al Qaida ii indeamna pe tinerii musulmani din Occident si din Statele Unite sa comita "atacuri pe cont propriu"
Un numar record de migranti au intrat sambata in Ungaria
La Munchen au ajuns 12.200 de azilanti. Autoritatile locale anunta ca sunt la limita capacitatilor de primire
Danke Mama Merkel, Munchenul e suprasaturat de refugiati
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă