În cruciada taximetriştilor, declanşată recent de către viceprimarul Florin Ghiorghiţă(foto2) şi controversatul Bruno Şuster, adevărul zace undeva la mijloc. Bruno are probleme cu carburatorul declaraţiilor, iar viceprimarului pare să nu-i funcţioneze servo-direcţia edilitară. Acuzat de favorizarea din umbră a unor firme locale de taxi, viceprimarul a dezminţit toate informaţiile. De asemenea a ţinut să demonstreze că nici cu Mihai Balan(foto1) nu are vreo relaţie de colaborare dincolo de atribuţiile funcţiei sale. Pentru a ne convinge, am fost invitaţi la o discuţie cu o parte din cei implicaţi în scandal. Disculparea acestora a fost urmată de lansarea unei salve de ilegalităţi puse în seama taximetristului care nu ştie să-şi ţină gura.
„L-am cunoscut pe Bruno prin 2002. Este un om care încalcă legea constant. S-au făcut multe reclamaţii la adresa sa şi a primit o grămadă de amenzi. El umblă tot timpul de mânuţă cu mama sa. Greu se poate discuta cu ei. Totul a pornit de la o licitaţie pe care Bruno a pierdut-o. A cumpărat o maşină de la Miki Balan. Apoi i-a revândut-o. Ulterior, cu alte chei i-a furat maşina. Miki a recuperat maşina după un an, dar se judecă şi acum cu Bruno şi cu fosta lui asociată, Gabriela Mangher” , a declarat Florin Ghiorghiţă. Acesta a mai spus că Bruno are un dosar pe la Poliţia economică, mai multe procese pe rolul instanţelor.
„Toate acuzaţiile sale sunt nefondate. Eu nu favorizez nici o firmă de transport şi nici nu am vreo maşină care să fie implicată în transport. Eu consider că există trei categorii de oameni: cei buni, cei răi şi şoferii” , şi-a etalat principiile filozofice vicele Ghiorghiţă. Prezent la despicarea firului în patru, afaceristul Mihai Balan a susţinut că el răspunde de transportul public local, trebuie să aibă întâlniri periodice cu vicele şi de asta a crezut Bruno că pun ţara la cale împreună.
„Nu este posibil aşa ceva. Ba chiar eu am fost amendat de către viceprimar pentru o problemă creată de un şofer de-al meu. Unei maşini care a făcut transport pe firma mea i s-a suspendat licenţa pentru transportul în municipiu. Lucrurile nu sunt chiar aşa de negre cum le prezintă Bruno” , a spus Balan. Luat la întrebări, Bruno a prezentat acte potrivit cărora a lucrat legal, pe unde a lucra, inclusiv la Stânca Costeşti şi la Iaşi. Fostul taximetrist a insistat să ne explice şi modul în care a fost scos de pe traseul Stânca, unde se câştigau sume frumuşele. El a avut până în 1999 firma Bruno Impex SRL.
„În 1999 am fost scos abuziv de la Stânca pentru a i se facilita intrarea lui Iulian Berescu. Firma lui, SATT, era în deficit financiar şi avea nevoie de o gură de oxigen. Berescu avea sprijin de la Bucureşti din partea lui Valeriu Stoica. Copilul lui Berescu este botezat de George Adrian Păunescu. La ARR Botoşani au fost discuţii aprinse atunci. Inspectorul Albu era să fie dat afară. Încâlceala a fost mare. Eu am fost scos, dar Berescu a mai stat doar trei luni pe traseul acela” , a conturat Bruno începutul decăderii sale. Bruno, cuiul din călcâiul viceprimarului, a avut de făcut câteva menţiuni şi la adresa lui Mihai Balan, director al societăţii Microbuzul SRL.
„Personal nu am nimic cu Balan. Îl cunosc de la Vama Stânca, unde a fost vameş. A făcut detenţie pentru nişte bani luaţi. Fusese turnat de cineva şi prins de poliţia
poliţia din Ştefăneşti. Miki conduce din umbră Microbuzul SRL, dar de fapt firma este a cumnatului său Dumitru Bălăucă. Cât priveşte furtul maşinii lui Balan nu-i adevărat. Dacă ar fi fost aşa, trebuia să fiu cercetat, ceea ce nu s-a întâmplat” , şi-a amintit Bruno. Din păcate povestea ne era cunoscută de anul trecut. În această privinţă, cu siguranţă că Bruno a uitat să spună câteva amănunte. Maşina „furată” era un microbuz Fiat verde, înmatriculat 96 PPP. Am găsit în arhiva noastră imagini care arată că la 18 mai 2005 maşina a fost găsită la Hudum, în curtea unei vecine aflată vizavi de casa lui Bruno. Balan a reuşit să-şi recupereze maşina doar cu ajutorul fostului procuror Mogârzan şi a avocatului Dan Humelnicu. Într-o înţelegere cu Balan, Bruno a avut traseul trei de transport maxi taxi. La scurt timp a fost mutat pe traseul 1.
„Pe traseul 3 redevenţa este mai mare pentru că şi câştigul este mult mai mare. Am fost mutat pe traseul 1 şi mi s-a spus că ordinul venea de la fostul primar Egner. Dar Miki avea foi în alb de la Egner cu care schimba după cum voia maşinile de pe un traseu pe altul, de la o lună la alta” , a mai punctat Bruno. Despre aceste amănunte, Mihai Balan nu ne suflase nici o vorbă. Taximetristul răzvrătit a susţinut că la poliţie nu are decât câteva plângeri formulate de el şi soluţionate AN (autor necunoscut). De asemenea a mai avut un proces cu Dan Creţu care, spune Bruno, era valutist şi l-a lovit la cap, dar a scăpat cu faţa curată. Pe forumul ziarului nostru, cititorii au pomenit de o mai veche relaţie, destul de apropiată, între Bruno şi soţia viceprimarului. Ba chiar cineva a lansat şi ideea existenţei unor fotografii cu aventurile amoroase ale celor doi. Presupunând că de acolo s-ar trage disputa dintre fostul taximetrist şi viceprimar, i-am întrebat direct dacă este adevărat. Florin Ghiorghiţă a recunoscut că soţia sa a fost o vreme pe la Iaşi, dar a negat că ar fi avut vreo relaţie cu Bruno. Acesta iniţial a infirmat şi el informaţia cititorilor. După ce am reformulat întrebarea, Bruno a spus că
„un sâmbure de adevăr este, dar atât. Nu vă pot spune mai mult. Doar că soţia lui Gheorghiţă a fost prietenă în Iaşi cu Gabriela Mangher” . Gabriela Mangher a fost asociata lui Bruno la firma sa şi este, după spusele fostului asociat, economistă la Spitalul Judeţean Botoşani. Nu prea am înţeles cum, dar la ora de faţă în proces cu Balan mai este doar Mangher, nu şi Bruno. Acesta a mai spus că maşinile maxi taxi din oraş
„merg în ritm de vals, trag de timp, pentru că oraşul este mic şi sunt multe maşini” . Altfel spus, cozonacul taximetriei este bun şi feliat prea subţire pentru a ajunge la mai mulţi… gurmanzi. După cum se prezintă lucrurile, se prea poate ca dreptatea să fie undeva la mijloc. Poate că fiecare din eroii noştri are dreptatea lui, dar marcată de subiectivism. Fiecare dintre ei este posibil să fi comis mici greşeli, iar acum nu ştiu cum să le ascundă sub focul încrucişat al acuzaţiilor adversarilor. Cât se câştigă în taximetrie, ce plocoane şi intervenţii implică adjudecarea unei porţiuni din afacere, dar mai ales cine sunt oamenii din umbră care dirijează interesele celor implicaţi, vom încerca să aflăm în perioada următoare de timp. (Marian MOROŞAN)