Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Publicitate
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12813
De la 07 Ianuarie 2003
114977441

Ministrul Daea, războiul cerealelor şi moţiunea de cenzură

  • Ioan Rotundu
  • 19 April 2023, 20:33

Supusă la vot în Parlamentul României, astăzi 19 aprilie a.c.. moţiunea de cenzură iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Agriculturii Petre Daea (foto) pentru că s-a dovedit nevolnic în a gestiona comerţul cu cerealele venite din Ucraina, aceasta a căzut, adică a fost respinsă, în ciuda faptului că UDMR-ul n-a participat la vot.
În urma acestei moţiuni de succes pentru Petre Daea, fostul secretar PCR pe probleme de agricultură la judeţul Caraş-Severin şi jefuitor de bani europeni cu pasarea hoţiilor sale asupra fostei soţii, au rămas pe capul românilor aceleaşi probleme legate de preţurile la alimente, probleme generate de proasta gestionare a pieţei cerealelor în condiţiile în care importurile din Ucraina au fost scutite de taxe vamale.
Într-o piaţă normală, infuzia de cereale ucrainene pe piaţa românească ar fi trebuit să ducă la scăderea preţurilor la alimente. Contrar acestei legi a pieţei nereglementate, la noi preţurile la alimente au crescut şi nu dau semne de scădere.
Dar ce se ascunde în spatele acestui scandal al cerealelor? Se ascunde incompetenţa Guvernului României şi a ministrului Agriculturii Petre Daea care, în loc să se documenteze asupra consecinţelor infuziei de cereale ucrainene mai ieftine a ţinut discursuri ca în vremurile sale de glorie ca secretar PCR iar când a trebuit să justifice în faţa Comisiei Europene pagubele înregistrate de către fermierii români, n-a fost capabil să-şi susţină vorbele cu cifre reale, primind cu titlu de despăgubiri doar 10 milioane de euro. Dar problema comerţului cu cereale este mult mai complexă. Preţul la alimente a crescut în România înainte de a pătrunde cerealele ucrainene ieftine.
A fost efectul politicii fermierilor români care au stocat cerealele pentru a ridica preţul, profitând de criza energetică. Această politică de speculă a pieţei nu l-a deranjat pe ministrul Daea care ca justificat creşterea preţurilor l a alimente prin inflaţia ca o consecinţă a crizei energetice şi nu a politicii speculative a fermierilor.
Când piaţa românească a cerealelor a fost invadată de cerealele ucrainenilor, mult mai ieftine, fermierii români s-au trezit că preţurile la cerealele lor din stoc nu sunt compatibile cu cele ale ucrainenilor şi că nu mai au vânzare. Au început să ţipe, iar ministrul Daea a găsit ca ţap ispăşitor cerealele ucrainene ieftine.
Acum s-a interzis importul de cereale din Ucraina. Ce credeţi că vor face fermierii noştri? Vor ţine la preţ, aşa că mult aşteptata ieftinire a alimentelor precum făina de grâu, mălai, uleiul, zahărul etc. nu va ave loc prea curând.
De ce nouă ni se întâmplă mereu astfel de necazuri? Pentru că suntem conduşi de impostori, de profitori, de afacerişti veroşi cu protecţie politică şi pentru că actualul Guvern este preocupat de împărţirea posturilor bine plătite, cu mii de euro lunar, şi nu de soarta românilor de rând. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Felicitare senatorul PNL Cristian Achiţei
Felicitare Primăria Călăraşi
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare Primăria Copălău
Felicitare Primăria Rădăuţi Prut
Felicitare S.C. NICVITIB SRL Miorcani
Felicitare S.C. Microbuzul SRL Botoşani
Felicitare PNŢ-CD Filiala Botoşani
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Nişte arabi
Horoscopul săptămânii 17 – 23.04.2023
Dor de Paștele de acasă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă