Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2213
De la 07 Ianuarie 2003
68390149

Medicamentelor gratuite şi compensate, cea mai profitabilă afacere

  • 14 August 2007, 23:00

Fără doar şi poate că cea mai prosperă afacere a devenit vânzarea medicamentelor gratuite şi compensate. Fondurile alocate de către ministerul Sănătăţii acestui capitol au crescut de zeci de ori într-un interval extrem de scurt. Nici un politician care şi-au aşezat fundul pe scaunul de ministrul al Sănătăţii, fie el medic sau de altă profesie, n-a plecat, de drept sau forţat de împrejurări, sărac. Dimpotrivă, cifrele vehiculate numai la acest capitol sunt ameţitoare, iar partea cuvenită ministrului şi celor aşezaţi în funcţii de grade inferioare este apreciată la sute de milioane de dolari.
Dacă în 1999, ministerul aloca pentru medicamentele gratuite şi compensate un fond anual de 97 milioane dolari, în anul 2005 fondul alocat a fost de 1,3 miliarde euro. Statistica indică un consum de medicamente de 16 ori mai mare în 2005 faţă de 1999. Să nu scăpăm din vedere că în acest interval de timp, vreo patru milioane de români au ieşit din ţară, pentru a lucra în străinătate.
Deşi consumul de medicamente a crescut fantastic de mult, panarama distribuţiei acestora la început de lună continuă. Cuprins de logoree, ministrul Eugen Nicolăescu vorbeşte în faţa camerelor de luat vederi sau din vreun studio de televiziune naţională vrute şi nevrute, numai adevărul nu vrea să-l rostească şi nici să recunoască dimensiunea jafului care are loc în domeniul medicamentelor.
După zeci de discuţii cu medici mai mult sau mai puţin specialişti sau înnobilaţi cu munci de răspundere, după dialoguri dureroase cu bolnavii care leşină pe la uşile farmaciilor, după ce inclusiv noi ne-am postat pe la uşa unor farmacii pentru a încerca să descâlcim mecanismul vânzării şi decontării acestor medicamente, am reuşit să conturăm câteva concluzii.
În rândul farmaciilor s-a format o mafie ce nu cred că va mai fi vreodată asanată. Toată lumea se precipită să-şi ea medicamentele în primele zile ale lunii, când se alocă fondurile. Ce nu ştiu ei, este că patronii farmaciilor au deja arvonite medicamentele gratuite şi compensate. În special în a doua parte a lunii, băieţii deştepţi din farmacii introduc în calculator reţetele cunoscuţilor, reţete care în prima zi a lunii sunt făcute vândute. Prostimea care se aşează la rând habar n-are că medicamentele căutate au fost vândute demult. Favorizaţii nu se înghesuie la rând. Ei aşteaptă semnalul când să se prezinte pentru a-şi primi reţeta.
Marea majoritate, victime ale sistemului mafiot, încep din prima zi a lunii goana pe la farmacii, iar farmaciştii îşi primesc cu dispreţ, rostind cunoscutul refren „s-au epuizat fondurile” sau „nu mai avem medicamentul”.
Aşa se declanşează faza a doua a acumulărilor financiare de către farmacişti. Bolnavul, neavând încotro, preferă să ridice de pe reţetă medicamentele care sunt. Iar farmacistul îi dă unul, două medicamente şi-i ia întreaga reţetă, pe care o decontează la valoarea integrală. Dacă vreun bolnav îndrăzneşte să-i ceară farmacistului să anuleze de pe reţetă medicamentele care nu i-au fost acordate, este terfelit în cel mai josnic mod şi dat afară din farmacie. Miliarde de lei sunt decontate astfel de către farmacii, fără ca cineva de la Casa de Asigurări de Sănătate să se sinchisească. Ştiţi de ce n-o fac? Pentru că sunt parte în afacere.
Potrivit contractului încheiat cu Casa, orice farmacie care vinde medicamente gratuite sau compensate este obligată să aibă aceste medicamente în stoc. Nimeni de la casă nu verifică respectarea acestei obligaţii.
Mi-au mai demonstrat medicii şi un alt aspect. Acelaşi medicament vândut la farmaciile din Botoşani şi din România este de 2-3 ori mai ieftin în Republica Moldova. Nimeni nu s-a arătat interesat să afle de ce. Mai mult, un medicament gratuit sau compensat în România este mai scump cu 50% faţă de preţul unui medicament la raft în Republica Moldova. Şi iar tace toată lumea din ministerul Sănătăţii sau de prin casele de sănătate.
Cel mai mic salariu de farmacist este în jurul a 20 milioane lei vechi. Salariile din farmacii sunt mai mari decât ale funcţionarilor din bănci. Averile acumulate de către patronii de farmacii sunt de-a dreptul sfidătoare. În timp ce ministrul Nicolăescu ne oferă un circ din ce în ce mai ieftin, farmaciştii continuă să-şi rotunjească averile. Pe seama banului public şi nu altfel.
M-aş fi aşteptat, ca medic ce este şi liberal cu putere, deputatul Liviu Câmpanu să se fi manifestat violent faţă de indolenţa celor de la Casa de asigurări, să fi ţipat mai sus, la minister şi în Parlament. Nimic din toate acestea. În schimb ne oferă scandaluri ieftine, de doi bani, certuri ţigăneşti care nu schimbă cu nimic în bine viaţa cetăţenilor ajunşi pe post de pacient. Este tot ce ne poate oferi guvernarea liberală, dar să ne rugăm lui Dumnezeu să ne păzească, pentru că poate fi şi mai rău. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.
[ Comentarii (1)]

A doua etapă a concursului de titularizare
Primarul Flutur se teme că-i vor rămâne birourile pustii
Viceprimarul Ghiorghiţă visează să devină europarlamentar
Prof. dr. în fizică Furtună se consideră specialist şi în panificaţie
Dănuţă vrea puteri sporite parlamentarilor
Ansamblului "Mugurelul" a făcut furori în Republica Moldova
Astăzi, Festivalul "Suita Sătească" de la Liveni
Cei care n-au făcut nimic, nu-i suferă pe cei ce vor să facă
Festivalul Fanfarelor la a şaptea ediţie
Class şi Voltaj concertează la Botoşani
La bătrâneţe au fost înşelaţi copilăreşte de importante sume de bani
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 15 august
Comunicat de presă
58.000 lei amenzi este obolul dat de brutării bugetului de stat
O nouă oportunitate de a obţine fonduri
Găsit după câteva zile
Se va edita o monografie a portului din Ţara de Sus
O mitră de patriarh pentru nevoi prezidenţiale
Ioan Rotundu
Primăriţa Vamanu a pus oprelişte circulaţiei maşinilor grele
Afaceri chinezeşti pe plaiuri botoşănene
Explozie demografică generată de stimulentele financiare
Zece terenuri de joacă noi în municipiul Botoşani
Horoscop
Este tânăr şi caută de lucru
Început de an şcolar american
Paula Herlo: din Tenerife la Sibiu, dar prin Budapesta şi Viena
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă