Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28813
De la 07 Ianuarie 2003
111337460

Medicii Beleca şi Alexandru

Îndeplinesc cu sârg ordinile politice date de Oprişanu

  • intimidare şi şantaj politic pe bani publici
  • plângere penală împotriva medicilor Beleca şi Alexandru
  • 14 December 2007, 23:00

După ce-am publicat seria articolelor cuprinzând abuzurile de funcţie şi putere practicate în control de către medicii Felicia Beleca şi Mihai Alexandru, angajaţi ai Autorităţii de Sănătate Publică cu atribuţiuni de control în domeniul medical, o avalanşă de reclamaţii a podidit redacţia noastră. Ieri, ne-am oprit asupra reclamaţiei primită de la patroana Maria Ciornodolea din Cândeşti, nimeni alta decât soţia primarului Constantin Ciornodolea. Ni s-a părut curios ca tocmai soţia primarului să se plângă că a fost umilită şi adusă în situaţia, de către medicii Beleca şi Alexandru, de a ajunge la spital, când astfel de persoane, de obicei, se bucură de privilegii.
Ajunşi la faţa locului, mai întâi ne-am interesat de la cetăţenii din satul românesc Cândeşti (există şi Cândeştiul rusesc) ce părere au despre modul în care sunt primiţi şi serviţi în magazinul şi barul soţiei primarului. Numai cuvinte de bine.
Când am intrat în magazin şi bar ne-am convins că unităţile sunt aidoma celor din Botoşani, poate cu ceva aer rural şi totodată ucrainean, datorită portului şi vorbei de prin partea locului. Maria Ciornodolea era printre angajaţi, supraveghind ca toată lumea să fie servită mulţumitor. Şi slavă Domnului, consumatori erau din abundenţă, şi la magazin şi la bar, că ucrainenii iubesc munca dar nu se dau înlături de la o tărie, mai ales când te îndeamnă frigul de afară.
Cu Ciornodolea am reluat discuţia de la telefon, încercând să înlănţuiesc logic toate informaţiile adunate. Cu răbdare, că oamenii de la ţară au obiceiul de a ajunge la evenimentul recent petrecut pornind cu povestea de la alte lucruri complicate şi demult petrecute.
Prin luna septembrie a acestui an, medicul Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, membru marcant al PNL Botoşani, s-a deplasat special la domiciliul primarului comunei Cândeşti, Constantin Ciornodolea. Vizita şi scopul lui Oprişanu erau foarte concrete. Ciornodolea să renunţe la PSD-ul, pe listele căruia candidase şi ieşise primar în urma alegerilor din 2004, şi să se înscrie în PNL. Mai întâi i-a vorbit mieros, i-a făcut fel de fel de promisiuni, dar văzând că Ciornodolea nu vrea cu nici un chip să părăsească PSD-ul, Oprişanu a trecut la ameninţări. În treacăt i-a amintit lui Ciornodolea şi de faptul că soţia sa are un magazin alimentar şi un bar, unităţi pe care el, Oprişanu, ca director al ASP, le poate închide oricând. Nici cu acest şantaj n-a obţinut de la Ciornodolea adeziunea de înscriere în PNL.
Oprişanu a plecat din curtea primarului sugerându-i să aibă grijă ca la alegerile europarlamentare PNL-ul să aibă voturi multe, altfel va avea zile grele. Se pare că Oprişanu este om de cuvânt. În vinerea de 23 noiembrie, cu numai două zile înaintea alegerilor europarlamentare, în jurul amiezii, în magazinul soţiei primarului au intrat plini de importanţă şi aroganţă medicii Felicia Beleca şi Mihai Alexandru. Cei doi s-au răstit la vânzătoare să dea consumatorii afară din unitate, că ei au de făcut control. Oamenii s-au arătat nemulţumiţi că sunt daţi afară din magazin, dar, de mila vânzătoarelor care tremurau de frică, au ieşit şi s-au postat în faţa uşii. Vreo 40 de localnici au „păzit” uşa pe dinafară, înjurând în ucraineană că nu se mai termină controlul.
Înăuntru, Beleca şi-a dat drumul la gură, fulgerând pozaşi tunând, ameninţând cu amenzi zdrobitoare pe vânzătoare iar pe patroană că-i închide prăvălia. După trei ore de control, Beleca şi Mihai au constatat că două din trei frigidere n-aveau termometre. Aveau, dar de frică şi emoţie vânzătoarele nu le-au mai văzut. Apoi s-a legat de halate că au mâneca prea scurtă. Pentru că baxurile de suc erau depozitate direct pe gresie şi nu pe grătare de lemn, a făcut un scandal întreg. La bar a constatat că lipseşte dezinfectantul pentru spălat pahare, deşi era, şi încă din cel scump. Nişte preparate din carne aduse cu o seară înainte au fost decretare degradate.
Până la urmă au dat patroana afară din birou şi s-au pus pe scris procese verbale de amendă. Constituţia apără şi garantează dreptul de proprietate. Este al doilea caz pe care-l întâlnim când medicii Beleca şi Alexandru dau afară patronul din incinta proprietate. Apoi, după tipicul cunoscutei tehnici securiste, au trecut la a consemna aspecte deficiente fără a fi discutate cu cel vizat. Tehnica este bine stăpânită de către cei doi, cu rezultate fructuoase în lupta politică ce-o poartă, cheltuind din plin banul public.
Mai întâi au chemat-o la „judecată” pe Dorica Lulciuc, gestionara de la magazin. După ce-au porcăit-o „stil Beleca”, au anunţat-o că are de plată o amendă de zece milioane lei, dar că ei sunt buni la suflet, miloşi chiar, şi se mulţumesc cu cinci milioane, achitate în 48 de ore.
A urmat la „judecată” Rodica Patenschi, vânzătoarea de la bar. La ea amenda a urcat la 20 milioane lei, cu reducere la zece dacă se va achita în acelaşi interval de timp. Cu patroana Maria Ciornodolea cei doi au fost scurţi. Magazinul şi barul au fost închise pe termen necunoscut patroanei. Fără a i se spune şi din ce motive.
După ce şi-au demonstrat forţa puterii, cei doi medici au urcat în maşină şi-au plecat la Botoşani. A doua zi, primarul Ciornodolea a primit un telefon de la Oprişanu, fiind anunţat că i s-au închis magazinele neveste-si. Dar, dacă soţia sa va veni, luni, după alegerile europarlamentare la el, cu o cerere, îi va aproba ca unităţile să fie redeschise. N-a uitat să-i aducă aminte primarului că-l aşteaptă la PNL.
Maria Ciornodolea este cardiacă şi totodată diabetică. Un diabet pe fond de stres. Medicul Beleca cunoştea acest lucru, dar n-a menajat-o defel. Dimpotrivă, a chinuit-o cât i-a stat în putinţă. Aşa că femeia a ajuns la spital. I-a trebuit o bună perioadă să se poată reface şi reculege psihic.
Joi, 13 decembrie, a înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani o plângere penală împotriva medicilor Felicia Beleca şi Maihai Alexandru pentru abuz de funcţie şi putere. Cei doi n-au calitatea oficială de a inspecta unităţile comerciale. Cel puţin aşa susţine, cu documente şi texte de lege, colegul lor de breaslă Vasilică Niculiţă. O fac, însă, pentru că au dezlegare de la şeful lor, medicul Gabriel Oprişanu, ce probabil şi-a propus să aducă în PNL Botoşani pe toţi comercianţii. Cine nu-l va asculta, vor păţi precum Elena Negru din Truşeşti sau Maria Ciornodolea din Cândeşti. Mai sunt şi alţi păţiţi care ne aşteaptă să-i vizităm, iar noi promitem să dăm curs invitaţiilor primite. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (XII)
(Ioan Rotundu)
Purtătoarea de vorbe liberale acuzată că nu justifică 300 milioane de lei
Conţac trage linie şi adună realizările din 2007
Beneficiarii venitului minim garantat în cădere liberă
CJ marşează pe politica asocierilor
Hrană rece pentru beneficiarii cantinei de ajutor social
Nu toţi pensionarii vor prinde loc la Revelion 2008
Centrul de noapte intră în reabilitare
Vosganian a alocat Botoşanilor o sumă mare de bani
Elevii Şcolii Speciale au început să colinde
Ţiprigan, lidera ce c-un ochi râde şi cu celălalt plânge
Schimb de politeţe între SIP şi IŞJ
Expoziţie la Galeriile de artă "Ştefan Luchian"
Încasări la impozite şi taxe locale mai mari ca anul trecut
Peste 10 tone de produse alcoolice confiscate la Hârlău
Medalii la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori
Suplimentare trenuri pentru perioada de sărbători
La “Dăruieşti şi câştigi”, “Moş Crăciun există”
Trei zile de poveste la Pro Tv
De Crăciun, la Pro Tv vine Moş Măruţă
„Împreună de Crăciun” cu Ştefan Bănica Jr.
Cu reducere
Horoscop
Program TELE’M Botoşani
Vinde, dar vă spune şi cât de vechi este
Opinie despre realitatea politică din România de astăzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă