Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34044
De la 07 Ianuarie 2003
112784395

Botoşani: Botoşănenii au descoperit rostul alocaţiilor europene

  • 14 February 2013, 23:00

A crescut în ultimii ani numărul botoşănenilor care solicită alocaţii europene la Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS). Anul trecut, la AJPIS Botoşani au fost completate 1614 de formulare pentru alocaţii de stat. Cele mai multe au fost completate pentru români care lucrează în Italia, respectiv 1250, dar şi de botoşăneni care muncesc în Austria, 104, Germania, 67, Spania 19.
De asemenea, reprezentanţii AJPIS Botoşani susţin că în ultimul an au fost suspendate 934 alocaţii, ponderea având-o tot Italia, cu 768 alocaţii suspendate. „Au dreptul la alocaţii europene persoanele care desfăşoară o activitate salarială sau independentă în unul din statele membre UE, indiferent unde au domiciliul membrii familiei acestora. Cuantumul acestor beneficii familiale diferă de la un stat la altul şi se acordă conform legislaţiei existente în ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea”, a precizat Creţu Rodica, directorul interimar al AJPIS Botoşani. Aceasta explică modalitatea prin care se pot obţine aceste beneficii.
„Lucrătorul migrant depune o cerere la instituţia competentă din acel stat unde îşi desfăşoară activitatea. Statul respectiv trimite statului roman – instituţiei noastre, care are atribuţii în acest sens – un formular de întrebare referitor la prestaţiile primite în România de acea familie. Prin acest formular se stabileşte şi care este statul competent cu plata beneficiilor sociale. După completarea formularului de către instituţia noastră, se trimite statului care a solicitat informaţiile pentru plata acestora”, a mai declarat directorul AJPIS.
Reprezentanţii instituţiei botoşănene spun că la stabilirea statului competent cu acordarea beneficiilor sociale se ţine cont de statul unde se desfăşoară o activitate salarială sau independentă. Dacă unul din soţi desfăşoară o activitate în Italia şi celălalt soţ lucrează în România, statul român plăteşte alocaţia pentru copii conform legislaţiei române, adică 200 lei pentru copiii care au vârsta până la 2 ani sau 3 ani pentru cei cu grad de handicap, şi 42 lei pentru copiii cu vârsta până la 18 ani. Statul italian va plăti beneficii familiale conform legislaţiei sale, mai puţin suma pe care o acordă statul român, deci ambele state plătesc beneficii.
O altă situaţie este cea în care doar unul din soţi desfăşoară activitate în Italia, iar celălalt părinte, care locuieşte cu copiii în România, nu desfăşoară nici o activitate salarială. În acest caz va plăti beneficii familiale integral statul italian, iar beneficiile sociale în România se suspendă. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Citiţi de sus în jos şi invers
Gastronomie: Ruladă de caşcaval cu umplutură de cârnăciori
România a crescut cu numai 0,2% anul trecut
e şi acesta un rezultat al lipsei reformelor, al scandalurilor politice şi al lipsei de proiecte economice
Ipocrizia prefectului Macaleţi
Ioan Rotundu
Uvertura Mall va gazdui primul magazin H&M din Botosani
Politica italiană, văzută de Elena, îngrijitoare la Roma
O noua acţiune a Politiei Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
îin scopul intimidării romanilor/vlahilor din localitate
Economiile Germaniei, Italiei, Portugaliei s-au contractat in ultimul trimestru din 2012
Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani
Program pentru prevenirea consumului de droguri
Personal insuficient la Poliţia municipiului Botoşani
Şmecher ieşean anchetat pentru înşelăciune
Un poliţist comisar acuză… câinii maidanezi
Alţi doi patroni botoşăneni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
Şef nou la Cadastru
Botoşăneni sclavi la suceveni… în Anglia
Mihai Ţurcanu bravează faţă de francezi
Spitalul judeţean: Damian, concurentul fără adversari
A început evaluarea activităţii directorilor instituţiilor de cultură
Gripa a ajuns şi în Botoşani
S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă