Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22742
De la 07 Ianuarie 2003
113178431

Dosare fierbinţi

Omerta vameşilor la adăpostul justiţiei

  • instituţiile locale au păstrat o tăcere de mormânt asupra implicării a doi vameşi botoşăneni în contrabanda cu ţigări
  • reporterul nostru de investigaţii a obţinut transcrierea convorbirilor telefonice interceptate de SRI dintre vameşi, poliţişti de frontieră şi ceilalţi membrii ai reţelei
  • 14 January 2008, 23:00

Mironosiţele din vamă

Alois Baur şi Andrei Bogdan Şeptilici sunt doi angajaţi ai Vămii Botoşani, doi vameşi care şi-au prins urechile în contrabanda cu ţigări. În plasa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Botoşani (DIICOT) au căzut mulţi poliţişti de frontieră. Dar niciodată nu s-a suflat o vorbă despre implicarea vameşilor. Încă se mai află pe rolul Tribunalului Botoşani dosarul răsunătoarei arestări din mai anul trecut, când au fost încorsetaţi de către mascaţi mai mulţi poliţişti de frontieră şi o bună parte a reţelei traficanţilor de ţigări. Potrivit rechizitoriului DIICOT, din 8 iunie 2007, din Dosarul 128 D/P/2006, cei 37 de membrii ai reţelei de contrabandişti aveau relaţii foarte strânse cu vameşii Alois şi Şeptilici. Legalitatea şi temeinicia rechizitoriului a fost garantată de către procurorul şef de serviciu Marius Cazac. Despre cei doi nu a răzbătut nici o slovă în presă până acum.
Mai mult chiar, DNA Suceava, deşi avea bănuieli în privinţa implicării celor doi în această afacere, nu a putut demara procedurile de anchetare a lor pentru că nu a primit dosarul instrumentat de către DIICOT Botoşani. DNA a solicitat în repetate rânduri informaţii DIICOT, dar colaborarea dintre cele două instituţii nu funcţionează tocmai bine. Explicaţiile pot fi multiple. Cert este că noi am obţinut întregul dosar, cu mai mult de cinci luni înaintea celor de la DNA.
Şeful DIICOT Botoşani a motivat întârzierea prin insuficienţa personalului angajat. I-am propus şefului DNA Suceava să-i oferim noi dosarul cu pricina. Procurorul Martin a mulţumit, dar a preferat să mai aştepte informaţiile de la instituţia botoşăneană. Ovidiu Marcian, şeful Vămii Botoşani, deşi vizibil nervos, iritat că adevărul care se vroia îngropat a ajuns la noi, a susţinut că habar nu avea de implicarea celor doi vameşi. Procesul şi-a urmat cursul, dar cei doi vameşi se pare că beneficiază de clemenţa Justiţiei Ariel, acea justiţie care este plătită din economia subterană să spele rufele murdare ale unor membrii ai lumii interlope.
Am discutat cu unul dintre cei doi, a plasat răspunderea în biroul şefului Marcian, a stabilit o întâlnire cu noi, dar a uitat să mai vină la întrevedere. Sub rezerva prezentării ulterioare a celorlalte dedesubturi ale afacerii, redăm astăzi o parte din convorbirile dintre poliţiştii de frontieră şi membrii reţelei, convorbiri telefonice din care reiese clar că cei doi vameşi erau băgaţi până la urechi în afacere. Convorbirile au fost interceptate de către SRI, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Botoşani. Redăm ad literam transcrierea convorbirilor interceptate de SRI. Interceptările SRI
Petru Butnariu este agent al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, dar şi cel care a pus bazele celei mai mari reţele de traficanţi de ţigări. Într-o convorbire telefonică interceptată de SRI, Butnariu recomanda Marianei Furdui, ca la trecerea prin frontieră să lase câţiva saci de ţigări şi pentru vameşii Alois sau Şeptilici. Femeia este născută şi domiciliată în Raionul Glodeni, localitatea Cuhneşti din Republica Moldova. A fost eliberată după trei luni de arest. Convorbirea a avut loc la 27 decembrie 2006, la ora 08.08.06. Poliţistul de frontieră Petru Butnariu, de la postul telefonic 0745/897221, a luat legătura cu Mariana Furdui aflată la postul telefonic 0742/534267. Între cei doi a avut loc următoarea discuţie:
Mariana: Da.
Petru: Mariana?!
M.: Da.
P.: Pune sub sacii de fasole două baxuri jumătate de ţigări.
M.: Bun.
P.: Doi saci buni de ţigări.
M.: Hai. Auzi, eu nu-i pun în saci, că vine Chiribuţă încoace, nu-i pun în saci. Îi pun, eu ştiu cum să-i pun, îi bine? Dar tot îi ascund sub fasole.
P.: Dar sub sacii de fasole.
M.: Da, da, da.
P.: Aşa. Şi cu băiatul de la PECO eu am vorbit. Când eşti în vamă la români mă suni, ca să-i spun că ieşi din vamă, ca să nu te controleze sub fasole. Da?
M.: Aha.
P.: Şi hai, vii singură în maşină.
M.: Da, da, da, da. Eu-s singură, da.
P.: Dar hai, asta repede faci.
M.: Hai că eu aicea le spun să-mi ţină rândul la moldoveni. Le spun la băieţii ăştia. Eu ies din rând dar îi spun să-mi ţină rândul.
P.: Ieşi şi pui 3 baxuri frumos acolo dedesubt, ca să-i dai lui Alois sau lui Bogdan… Că văd că Bogdan nu răspunde la telefon să-i spun că vii. Dar oricum, probleme la PECO nu sunt. Eu am vorbit cu băieţaşul.
M.: Da, dar auzi.
P.: Zi-i.
M.: Dar nu-i Fănică? Nu-i Fănică??
P.: Îi Nicu.
M.: Îi Nicu, da?
P.: Da, hai.
M.: Hai.
P.: Vii singură, că tu treci, hai.
M.: Hai.”.

Ghinioanele interceptărilor
În perioada 17 noiembrie 2006 – 16 mai 2007, Tribunalul Botoşani a emis 46 de autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice. Acestea au fost prelungite prin Încheieri ale Tribunalului de 69 de ori. Au fost ascultate de către SRI 44 de telefoane mobile şi două posturi fixe de telefonie, folosite de 26 de membrii ai reţelei de contrabandişti. La data de 17.11.2006, Tribunalul Botoşani, prin Încheierea nr. 67 (autorizaţia nr. 103) a admis autorizarea interceptărilor telefonice efectuate de poliţistul de frontieră Bogdan Baltă, de la numărul de telefon 0231/564050. Din cauza unor ”probleme de ordin tehnic nu s-a putut pune în aplicare autorizaţia”.
La fel s-a întâmplat şi cu autorizaţia 101, emisă de Tribunal prin Încheierea numărul 67, pentru ascultarea convorbirilor telefonice ale învinuitei Elena Baciu, asistentă medicală domiciliată în Botoşani, de la postul telefonic 0231/531461. Cel mai puţin a fost ascultat poliţistul de frontieră Aurelian Galamboş (o lună de zile).
La polul opus cel mai ascultat a fost poliţistul Bogdan Baltă, până aproape de arestare, timp de vreo cinci luni, acestuia fiindu-i ascultate şapte telefoane. La 22 noiembrie 2006, Tribunalul Botoşani a admis şi autorizarea înregistrării de imagini privind pe asistentul medical Bogdan Baltă din Ştefăneşti, Vadim Băbălău (născut în Pelina, R. Moldova, domiciliat în Brăteni, comuna Dobârceni din Botoşani), Eugen Baciu din Botoşani, Romeo Moruz din Darabani şi Alin Bogdan Hunea din Dorohoi (ambii administratori la SC Aly Romidan SRL, Viorel Axinte din Ştefăneşti, Doru Dănuţ Avădănii (medic veterinar în Ripiceni) şi Maria Chebac (gestionar în Darabani).
(Marian Moroşanu - Va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ţâbuleac – victimă a propriului orgoliu (II)
Ioan Rotundu
La sesiunea specială a testelor naţionale nu vor fi elevi picaţi
Comentariul comentariilor (XXV)
(Ioan Rotundu)
Zvetlana Preoteasa va veni la Botoşani
ITM s-a mutat în noul sediu
De ce rămân meseriaşii buni legaţi de glie
Monacu promite că în acest an va fi dur şi neiertător
Noi mofturi ale sindicaliştilor din învăţământ pe banii... noştri
Ministrul Iorgulescu crede în reînvierea căminelor culturale
Vosganian promite pensii tot mai mari
I se va retrage lui Dinescu titlul de cetăţean de onoare al Botoşanilor?
Bani de la Guvern pentru nevoiaşi
Conţac taie finanţarea aeroportului din Suceava
Cinci primari fac coadă la poarta PSD
Se caută fete şi femei pentru Spania. Salarii substanţiale
Horoscop
Soţia cea înţelegătoare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă