Autorizaţia de construcţie a vilei a fost eliberată de Primărie Truşeşti la data de 14.11.2014 iar vila a fost declarată numai cu parte şi la o valoare de 63.350 lei. În realitate vila are etaj var valoarea ei este mult superioară celei declarate (foto 2). Dar dacă luăm de bună cifra declarată de părintele Leonte, regăsim în cuantumul ei cei 10 mii de euro primniţi de la Guvern şi banii strânşi din sponsorizări de la oameni, cel puţin aşa s-ar putea specula dacă luăm de bune acuzaţiile care i se aduc.
Dar să revenim la biserica din Buhăceni. Prins cu ocaua mică că a primit bani de la Guvern, părintele a căutat să se justifice în ochii oamenilor. La biserica din Buhăceni erau turnate două temelii pentru a se ridica op biserică nouă. Prima temelie a turnat-o preotul Iorache, temelie serioasă, numai că părintele a fost mutat la biserica din curtea Spitalului de recuperare din Botoşani iar în locul său a venit preotul beţivan şi curvar Ivasuc.
Din nou sătenii au început să facă donaţii pentru ridicarea noii biserici. Ivasuc a turnat o altă temelie pe lângă zidurile vechii biserici, iar uriaşele sume de bani strânse de la donatorii le-a cheltuit pe băutură şi fete tinere. Acum, părintele Leonte a strâns şi el bani, se spune că vreo 200 milioane de lei până acum, dar cum părintele a refuzat să se întocmească o evidenţă cu numele donatorilor şi sumele donate, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bani s-au strâns. Cert este că şi părintele Leonte a turnat în curtea bisericii o a treia temelie.
Această ultimă temelie are povestea sa (foto 1). Pentru că a fost descoperit că a primit banii guvernamentali şi vila sa se ridica ca din apă, fără a se vedea ceva lucrări la noua biserică, spre toamnă părintele l-a adus pe

Pe de altă parte, Primăria Truşeşti susţine că şi ea a sponsorizat lucrările de la temelia turnată. Noi am contribuit cu un oicamer să spargă vechea temelie şi cu un tractor cu emorcă să care săpăturile ne-a declarat viceprimarul Grişa Ailenei.
A sdoua variantă ar fi că de la firma lui Victor Mihalachi, pentru lucrarea efectuată, s-au emis facturi pe care părintele le-a plătit din banii primiţi de la Guvern însă nici un membru din consiliul parohial n-a văzut vreun document fiscal emis de firma Victor Construct. Mai mult, cei care au informaţii din interiorul Agenţiei BCR Truşeşti susţin că din contul Parohiei Buhăceni nu s-a efectuat nicio plată către firma Victor Construct.
Situaţia este una încurcată şi numai părintele o poate lămuri, prezentând celor curioşi să afle acte doveditoare cum a cheltuit banii primiţi de la Guvern. Dar părintele ar mai trebui să justifice în interesul bisericii şi cele 90 milioane lei primite de la Puruhniuc şi Ţâbuleac cum şi banii adunaţi din sponsorizări.
Cert este că în Truşeşti, începută astă toamnă, vila părintelui stă mândră în picioare iar el locuieşte în ea. Nici vechea Dacie nu o mai are părintele. Acum în faţa vilei stă parcată o maşină de lux.
Soţia părintelui este asistentă medicală la Ambulanţa Truşeşti, deci salariată bugetară. La cei 30 de ani, vârsta părintelui, preot într-o parohie săracă precum cea din Măşcăteni, este greu de crezut că vila părintelui, apreciată la câteva miliarde de lei vechi, a fost ridicată din economiile familiei. De aici şi suspiciunea oamenilor că părintele a ridicat vila şi pe banii primiţi pentru construcţia noii biserici.
Marţi, când

Ne-am deplasat din satul Buhăceni la vila părintelui din Truşeşti, La poarta sa aştepta un cetăţean care avea o problemă cu părintele. El ne-a spus că părintele este în casă dar nu ştie de ce nu vrea să iasă afară. L-am strigat şi noi dar părintele a refuzat să se arate.
Pentru a se clarifica cum a cheltuit părintele cele 10 mii de euro primiţi de la Departamentul Cultelor în decembrie 2013 este treaba procurorilor de la DIICOT să cerceteze dacă banii au fost fraudaţi, dacă a fost o spălătură de fonduri cu contribuţie parlamentară, dacă nu cumva firava temelie din curtea bisericii este şi ea o mascaradă menită să acopere vreo ilegalitate. Corect ar fi ca părintele să adune sătenii şi să le dea explicaţiile cuvenite ca să stingă orice suspiciune legat de modul în care a gestionat şi gestionează banii primiţi în numele bisericii şi nu în nume personal.
Să le mai explice părintele oamenilor de ce a fost nevoie de o a treia temelie turnată, dacă deja mai erau două, din care cea turnată de părintele Iordache fiind şi cea mai solidă şi profesionist realizată. Mai ales că pentru noua temelie părintele Leonte a plătit la Protopopiatul Botoşani suma de 45 milioane lei vechi pentru avizare de proiect, bani care puteau fi folosiţi mult mai eficient în interesul bisericii.
Reportajul realizat va fi difuzat pe TeleM Botoşani, în cadrul emisiunii Lumea lu Rotundu, sâmbătă 17 ianuarie 2015.
Ioan Rotundu