Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15219
De la 07 Ianuarie 2003
112805445

În timpul crizei financiare de la DGASPC

Liderul Impact, Oroşanu, a ales greva foamei

  • 14 July 2006, 23:00

Marius Oroşanu, preşedintele Sindicatului Impact Botoşani, a ales să-şi petreacă următoarea perioadă protestând prin greva foamei. Liderul sindical a ales această formă de protest pentru a determina conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani să achite drepturile salariale atât a angajaţilor, care au lucrat ore suplimentare cât şi a asistenţilor maternali care nu au primit alocaţia de hrană pentru copii. În această situaţie sunt peste 260 de salariaţi care lucrează în centrele de plasament, de recuperare a persoanelor cu handicap sau în centrele de îngrijire. Oroşanu susţine că aceştia au lucrate suplimentar peste zece mii de ore, din cauza faptului că DGASPC duce lipsă de personal, foarte multe posturi fiind blocate. Iar orele suplimentare nu au fost plătite sau compensate cu timp liber. „Conform unei înţelegeri pe care am avut-o cu Primăria, Prefectura , Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a stabilit că banii care trebuiau viraţi de primărie să fie daţi pentru salarii. Primăria şi-a respectat cuvântul şi a virat banii, dar nu şi direcţia”, susţine liderul sindical. Acesta acuză conducerea direcţiei că din momentul în care a primit sumele în cont nu a mai respectat înţelegerea, iar din banii care erau destinaţii salariilor, s-au achitat datoriile la furnizorii de utilităţi. Ceea ce i se pare nedrept lui Oroşanu este faptul că deşi DGASPC se află într-o criză financiară, aceasta nu se simte şi în buzunarul directorului, ci numai al salariaţilor.
În afara celor 260 de salariaţi, liderul sindical a precizat că instituţia mai are datorii şi faţă de asistenţii maternali. Conform legii, aceştia trebuiau să primească pe lângă salarii, alocaţii pentru hrană, echipament, cazarmament şi materiale igienico sanitare pentru copii. „Pentru aceste lucruri asistenţii maternali nu au primit banii. Ei au fost obligaţi să cumpere din banii lor aceste lucruri şi chiar dacă s-au prezentat la direcţie cu documente justificative, aceasta refuză să le deconteze sumele. Conducerea îi tot amână până la următoarea rectificare de buget”, a precizat Marius Oroşanu.
Având în vedere situaţia creată, directorul DGASPC Felicia Mihai a precizat că pentru echipament, cazarmament, rechizite şi jucării pe semestrul I pentru copii aflaţi în grija asistenţilor maternali profesionişti suma este în valoare de 920 de milioane. Din păcate DGASPC nu poate să achite această sumă în momentul de faţă, din cauza crizei financiare în care se află. „Avem datorii la utilităţi, energie electrică, gaze, apă. De asemenea avem datorii restante de anul trecut la furnizorii de alimente. La acestea se adăugă litigiile şi executarea judecătorească pentru o datorie către Goscom Dorohoi”, explică Felicia Mihai. Aceasta a adăugat că orice instituţie bugetară trebuie să plătească cu prioritate datoriile la utilităţi pentru ca ulterior să poată face şi celelalte plăţi.
La ora actuală DGASPC are datorii de peste 20 miliarde lei vechi numai pentru utilităţi şi furnizori de alimente şi materiale igienico sanitare. În acest caz Felicia Mihai menţionează c㠄în momentul de faţă nu putem plăti aceste sume pentru că nu există nici în contul instituţiei, nici în contul Consiliului Judeţean”. Primăria municipiului Botoşani a virat 3,9 miliarde lei din totalul de 6,6 miliarde. Din sumele primite DGASPC a plătit 2,5 miliarde lei pentru hrana copiilor aflaţi la asistenţi maternali. Tot din aceşti bani instituţia trebuie să achite şi hrana copiilor aflaţi în centrele de plasament aflaţi pe raza municipiului Botoşani. Oroşanu susţine că Primăria a virat banii cu prioritate pentru asistenţii maternali.
De cealaltă parte directorul instituţiei susţine că au prioritate atât copii din asistenţă maternală, cât şi copii aflaţi în centre de plasament, case de tip familial. De asemenea au prioritate adulţii şi vârstnicii instituţionalizaţi în cele cinci centre de îngrijire. În ceea ce priveşte salariile, Felicia Mihai susţine că acestea sunt achitate la zi pentru toţi angajaţii şi asistenţii maternali. „Orele suplimentare nu au fost achitate în totalitate, dar s-a stabilit în comisia paritară din 5 iulie să se plătească orele suplimentare peste numărul 64, iar celor care au lucrat sub 64 de ore să se acorde timp liber corespunzător în luna imediat următoare. În cazul în care salariatul nu reuşeşte să-şi ia timp liber se pune în plată în luna următoare”, a precizat Felicia Mihai, care a adăugat că acest aspect s-a stabilit de comun acord cu liderul sindicatului. Directorul DGASPC a subliniat că ştie foarte bine care sunt priorităţile şi nevoile instituţiei şi le respectă.
În situaţie de criză financiară se află şi alte instituţii de protecţia copilului, Felicia Mihai dând exemplul celor din Iaşi şi Suceava. Aceasta consideră că nu este normal să se ajungă la greva foamei doar pentru neplata banilor pentru echipament, cazarmament. Ieri, 14 iulie a fost prima zi de protest prin greva foamei a liderului sindical. Acesta şi-a făcut toate analizele necesare într-o astfel de situaţie. Pornind de la aceste analize va fi monitorizată starea sa de sănătate. Următoarele analize şi le va face luni dimineaţă pentru a vedea dacă sacrificiul său va avea repercusiuni asupra sănătăţii. Prin protest Oroşanu speră că va sensibiliza conducerea DGASPC, considerând că acordarea banilor ar reprezenta un act de dreptate. El va continua să protesteze fie până când conducerea instituţiei va rezolva favorabil revendicările sale, fie până va ajunge la limitele de suportabilitate ale organismului uman. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Comentariu la comentarii (CXIII)
(Ioan Rotundu)
B.C. CARPATICA ANIVERSEAZĂ 7 ANI DE ACTIVITATE!
Hotărârea Nichifor împotriva României
Hotărârea CEDO în cauza Magna Holding S.R.L. împotriva României
Avertismente de călătorie
Celebru la numai nouă ani
Fierul vechi izvorăşte din fabricile lui Ceauşescu
(Ioan Rotundu)
Administrația publică actuală văzută prin ocheanul social democrat
Campania „Mari români” pe meleagurile lui Eminescu
Macaleţi contestă interdicţiile în politică
Conservatori pregătesc inaugurarea noului sediu
Unda verde pentru reabilitarea școlilor întârziată la Guvern
Comunicat de presă (conflict diplomatic româno-moldovenesc)
Contestatarii de la bac au aflat rezultatele
Copii din centrele de plasament își petrec vacanța în tabere
"Nu noi umblăm după primari, ei umblă după noi"
După 1 ianuarie, ar trebui un alt Guvern și un alt premier
Codul Fiscal încalcă cerinţele UE
Atitudinea unor membri CSM - regretabilă și nejustificată
Conducerea SIF ar putea deschide proces de calomnie
Noua lege a securității în muncă
Majorările salariale pentru bugetari
Tatăl Larisei Chelaru, fetița ucisă acum nouă luni de un vecin, s-a sinucis
Atenție la bancnotele euro falsificate!
„Propunerea lui Basescu e o idee interesanta”
Ziariștii care nu și-au primit salariile de două luni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă