Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7676
De la 07 Ianuarie 2003
120642305

Cu acordul ciudat al preşedintelui Centrocoop

Botoşani: Amironesei i-a făcut lui Dan Andraşcu un cadou de 7,5 miliarde lei

  • cadoul este chiar societatea Prodcoop
  • 14 July 2013, 23:00

Despre regimul juridic al societăţii Prodcoop Botoşani se cunosc puţine lucruri de către publicul larg. Majoritatea ştiu că această societate producea cândva cele mai de calitate compoturi, gemuri, siropuri şi dulceţuri din fructe naturale, asigurând astfel valorificarea materiilor prime locale.
Cât timp la cârma ei a fost directorul Mihai Huţanu, produsele societăţii erau cunoscute atât în ţară cât şi peste hotare. Deşi proprietate a Cooperaţiei de consum, mai exact a Centrocoop şi Federalcoop Botoşani, societatea a fost supusă ilegal privatizării. Spunem ilegal, pentru că ea fiind proprietate cooperatistă, adică stăpânită în devălmăşie de generaţii întregi de membri cooperatori, n-avea ce căuta la privatizare.
Numai că la nivel de Centrocoop şi Federalcoop Botoşani s-a instalat un grup de escroci care, profitând de lacunele legii cooperaţiei de consum, lege concepută de nişte parlamentari necunoscători ai acestui sistem, au părăduit aproape întreg patrimoniul acestei organizaţii cu vechime istorică ce impune respect. Reamintim numai pe acel Alexandru Dinuleascu, fost în conducerea Centrocoop, care a înfiinţat Bankcoop cu miliardele de lei ale membrilor cooperatori din întreaga ţară, după care a părăduit-o, fugind în SUA.
L-a succedat Bătrânu, în calitate de vicepreşedinte al Centrocoop, care a băgat în FNI şi restul miliardelor care se mai găseau prin cont. Arestat în dosarul FNI, ca toţi ceilalţi, Bătrânu a fost pus în libertate. Nimeni nu l-a mai întrebat apoi unde-s banii cooperaţiei. În acest context, Dan Andraşcu, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Botoşani, a pus ochii pe Prodcoop Botoşani.
Era prin aprilie 2004. La acea dată, soarta Prodcoop Botoşani se afla în mâinile administratorilor manageri Constantin Amironesei ca preşedinte al Federalcoop Botoşani şi coacţionar, Mihail George Gavrilescu – trimisul Centrocoop pentru a păpa ceva bani cu titlu de indemnizaţie şi Mihai Huţanu – directorul de mai mulţi ani al societăţii.
La nivel de Centrocoop, cei care dijmuiau fără remuşcări patrimoniul naţional al cooperaţiei de consum era Nicolae Gavril, în calitate de preşedinte şi acelaşi Mihai George Gavrilescu, ca vicepreşedinte, despre care se spune că ar fi un mare amator de şpriţuri. De precizat că Nicolae gavril, înainte de a ajunge preşedinte al Centrocoop, a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba. El şi-a propus să ajungă senator. În acest scop a afirmat în repetate rânduri, după cum spun sursele noastre, că are nevoie de 30 mii euro.
Că a reuşit sau nu să strângă suma, în alegerile din 2004 n-a ieşit senator. Este demn de consemnat că acest Gavril a ajuns preşedinte Centrocoop şi cu sprijinul deputatului de Botoşani, Mihai Baltă. Drept recompensă pentru serviciile parlamentarului Baltă, proaspătul preşedinte al Centrocoop l-a convocat la Bucureşti pe directorul Prodcoop Botoşani, Mihai Huţanu. Întâlnirea Gavril-Baltă-Huţanu a avut loc la un restaurant vecin cu sediul Poliţiei capitalei.
Huţanu a fost somat să vândă, prin ofertă directă, brutăria Prodcoop lui Răzvan Baltă, fiul deputatului şi preşedintelui PSD Botoşani, Mihai Baltă. Iar pentru ca tranzacţia să nu-l coste prea mult pe Răzvan Baltă, preşedintele Centrocoop a trimis spre evaluare societatea bucureştean㠄Coproiect”. Firma desemnată şi-a făcut datoria. Preţul de vânzare al brutăriei, real peste un miliard de lei, a fost stabilit la 450 milioane lei. Başca pe deasupra stocul de făină, ceva maşini de transport şi utilaje necuprinse în inventar, pe care le-a primit cadou, mai modern bonus.
Dacă e să fim corecţi în a reda informaţiile culese de-a lungul mai multor luni, atunci va trebui să începem cu Mihai Huţanu. Fire prietenoasă, acesta a fost repede racolat de către Dan Andraşcu, care i-a devenit prieten de casă. Bineînţeles că nici vorbă de a-i spune scopul urmărit. Dimpotrivă, prin metoda exploatării informaţiilor în orb, Huţanu a fost stors de tot ce ştia cu privire la privatizarea Prodcoop. Ba chiar Huţanu s-a decis să-l ajute în a obţine societatea, luând în considerare tocmai prietenia înfiripată.
Mai târziu avea să realizeze cât de înşelat a fost de către Andraşcu şi Amironesei şi avea să regrete amarnic această prietenie. Din păcate pentru Huţanu, degeaba a suflat în iaurt, dacă n-a suflat în ciorbă când a fost momentul potrivit. Aşadar, văzând în Andraşcu un prieten, Huţanu s-a decis să-i facă intrarea lui Andraşcu la Nicolae Gavril, preşedintele Centrocoop.
De precizat că intrarea lui Andraşcu la preşedintele Centrocoop, Gavril, ruta Huţanu, deja nu mai avea valoare deosebită, pentru că, pesedist de încredere fiind, Andraşcu s-a bucurat de recomandarea deputatului PSD Mihai Baltă. Ce s-a discutat în biroul de la Bucureşti nu este greu de presupus, de vreme ce s-au demarat formele de privatizare a Prodcoop-ului de la Botoşani. Într-o discuţie privată cu Huţanu, Andraşcu a afirmat că i s-a ceru de către Gavril 10% din valoarea de privatizare, adică 750 milioane lei.
Altă sursă ne-a dezvăluit că Andraşcu ar fi dat preşedintelui Gavril suma de 30 mii euro. Nu putem da ca certă plata comisionului, dar dacă avem în vedere procedura de derulare a privatizării, ceva s-a petrecut la Bucureşti. Huţanu a recunoscut c㠄După ce l-am introdus pe Andraşcu la preşedintele Centrocoop, la Botoşani, i-am pus acestuia la dispoziţie bilanţul şi documentele contabile, care au fost analizate de soţia sa”.
Prima evaluare a patrimoniului Prodcoop, făcută de Centrocoop, a fost la nivelul sumei de 20 miliarde lei. Între timp s-a aflat de privatizarea societăţii şi Andraşcu s-a trezit cu concurenţi. Intră în joc preşedintele Federalcoop Botoşani, Constantin Amironesei, în calitatea sa de administrator.
Ce şi cum s-a învârtit prin biroul lui Amironesei de la Botoşani şi cel al lui Gavril de la Bucureşti, iarăşi nu este greu să intuim. Cert este că, Nicolae Gavril, preşedintele Centrocoop, a decis ca anunţul de privatizare să apară numai în ziarul România Liberă, fără a fi publicat şi în presa locală sau al doilea ziar cum cere legea. De apariţia anunţului şi rostul său a ştiut numai Andraşcu.
Licitaţia, dacă se poate spune că a fost aşa ceva, a avut loc la Bucureşti, la Prodcoop Botoşani nefiind depus dosarul, cum ar fi fost legal. „Eu n-am participat la întocmirea nici unui dosar de licitaţie şi nici nu mi-a remis Centrocoop-ul aşa ceva” – susţine Mihai Huţanu. Odată faza de licitaţie publică depăşită iar Dan Andraşcu desemnat unic câştigător, s-a trecut la întocmirea formelor de vânzare a societăţii.
(Ioan Rotundu)
JD 7 iunie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Alegerea Duhului
Gastronomie: Borş cu fasole de să-ţi baţi copiii
Cruzime şi adevăr
Eminescu, scos la produs!
Lumea lu' Rotundu: Fântâna buclucaşă
Comuni9cat: PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN Org. Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă